Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF DELAVSKEGA UPORA (793 bralcev)
Ponedeljek, 30. 4. 2012
Urh… Egipčanski vojaški svet bo spremenil sestavo vlade...
...Izrael začel graditi zid na meji z Libanonom...
… Avstralci koale uvrstili na seznam ranljivih vrst...
… Španija proti prilivu tujih protestnikov začasno uvedla mejne kontrole na severu...
… v Donavi našli truplo nekdanjega libijskega premiera...

OFF NAPOVEDNIK

Zvečer bo potekalo tradicionalno kresovanje na Rožniku v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Slavnostni govornik bo kakopak predsednik Zveze Dušan Semolič, ki se mora boriti, da tudi drugi maj ostane praznik. Več o dogodku, ki bo potekal ob osmih zvečer, nam je povedal Semolič:Berete kresni off program Radia Študent!

OFF PROGRAM

Egipčanski vojaški svet je obljubil, da bo v naslednjih dveh dneh spremenil sestavo vlade zaradi vedno večjih protestov znotraj parlamenta in na ulicah glavnega mesta Kaira. Dokončna odločitev o prevetritvi sestave vlade je prišla šele potem, ko je najmočnejša stranka v parlamentu, Muslimanska bratovščina, napovedala obstrukcijo zasedanj parlamenta. Kljub temu, da je bil parlament izvoljen pred tremi meseci, je vlada sestavljena s strani vojaške oblasti, predseduje pa ji Kamal el-Ganzouri, visoki predstavnik odstavljenega režima Hosnija Mubaraka. Po novem dogovoru bodo v vladi tudi predstavniki bratovščine, vendar so nesoglasja z vojsko očitna. Že zaradi dominacije bratovščine pri komisiji za oblikovanje nove ustave, se je vojska odločila komisijo razpustiti. Danes se je obenem začela uradna kampanja za volitve predsednika, vendar prihaja do nesoglasij pri kandidatih, saj je vojska na listo ponovno uvrstila svojega kandidata, čeprav je bil ta predhodno iz seznama zbrisan. Kažejo se torej nasprotovanje vojske proti Muslimanski bratovščini, ki je bila pod bivšim režimom Mubaraka prisiljena 60 let delovati v ilegali.

Izraelska vojska je začela graditi večkilometrski zid na meji z Libanonom. Gradnja se bo odvijala s sodelovanjem izraelske in libanonske vojske ter bila pod koordinacijo začasnih sil Združenih narodov v Libanonu. Z 10-metrskim zidom naj bi se varovalo pred kratkim zgrajeno izraelsko blokovsko naselje v obmejnem mestu Metulla. Čeprav sta izraelska in libanonska vojska že od vojne v letu 2006 tehnično gledano v vojnem stanju, se libanonski strani zid ne zdi sporen, saj se nahaja na izraelskem ozemlju.

Pakistan je obsodil najnovejši napad Združenih Držav Amerike z brezpilotnimi letali, katerih tarča naj bi bili trije islamski borci v severozahodni regiji. Pakistanska vlada že od leta 2008 zahteva ukinitev napadov, saj naj bi spodkopavali teritorialno integriteto Pakistana in bili v nasprotju z mednarodnim pravom. Obenem sveži napadi otežujejo prizadevanja ameriškega predsednika Baracka Obame, ki želi od Pakistana ponovno odprtje oskrbovalnih poti za sile NATA v Afganistanu. Do prekinitve poti je prišlo ravno zaradi letalskih napadov in odsotnosti brezpogojnega opravičila za civilne žrtve letalskih napadov. Problematika pa ni črno bela, saj naj bi bili po nepotrjenih notranjih informacijah letalski napadi podprti s strani določenih delov pakistanske vojske.

Aung San Suu Kyi, vodja Mjanmarske opozicijske stranke, je oznanila, da so premostili spor z vlado glede prisege pred parlamentom. Opozicija bo prisegla pod spornim tekstom, v katerem mora obljubiti ohranjanje ustave, čeprav se z njo ne strinja. Po besedah Suu Kyijeve, so volivci na nadomestnih volitvah opozicijski stranki dali glasove zato, da pride v parlament in ne zato, da se z vlado pregovarja o tekstih zaprisege. Oznanilo o rešitvi spora je prišlo tik preden je Mjanmarski parlament nagovoril generalni sekretar Združenih Narodov, Ban Ki-moon. V svojem govoru je pozdravil tako imenovano demokratizacijo Mjanmara in obenem pozval mednarodno skupnost, da sprosti predvsem ekonomske sankcije. Sprememba odnosa do Mjanmara se je zgodila zaradi ukrepov trenutnega predsednika Thein Seina, ki naj bi omilil vojaško kontrolo nad državo in dopustil, da se voljeni predstavniki vrnejo v parlament.

V več avstralskih zveznih državah bodo po besedah vlade koale uvrstili na seznam ranljivih vrst. Število teh živali, značilnih za Avstralijo, je v zadnjih dveh desetletjih drastično upadlo, njihov obstoj pa ogrožajo razvoj mest, promet, bolezni in psi. Po besedah avstralskega ministra za okolje Tonyja Burka so koale na seznam ranljivih vrst uvrstili v zveznih državah Novi Južni Wales, Queensland in Avstralski glavni teritorij. Kot je dejal minister, je število koal na nekaterih delih vzhodne obale Avstralije v zadnjih dveh desetletjih upadlo celo za 40 odstotkov, zato jih bodo tam dodatno zaščitili. Pred prihodom Britancev leta 1778 naj bi v Avstraliji živelo več milijonov koal. Njihovo število je zaradi pobijanja koal zaradi popularnega krzna v 20. letih 20. stoletja drastično upadlo. Kljub prepovedi lova na koale si populacija teh živali ni nikoli povsem opomogla, tako da danes na celini po najbolj pesimističnih ocenah živi le dobrih 43.000 koal.

V Španiji se kljub vladnim varčevalnim ukrepom, s katerimi poskušajo uravnati izdatke države, ekonomska situacija še vedno poslabšuje saj se med drugim ponovno nahaja v recesiji. Poleg najnovejših statistik, ki kažejo neučinkovitost reform, je Španiji v prejšnjem tednu kreditno oceno znižala kreditna agencija Standard and Poor's, danes pa je znižala še oceno enajstim španskim bankam. Obenem se Španija sooča s 25-odstotno brezposelnostjo. Negotovost španskega gospodarstva ima vpliv na celotno evropsko monetarno unijo, saj je Španija četrto največje gospodarstvo, zato bi bil ekonomski propad omenjene države po besedah finančnikov nedopusten. V luči španskih problemov se bo tretjega maja v Barceloni odvijal sestanek Evropske centralne banke.

Zaradi dejstva, da se odpor proti trenutnim ukrepom jača na ravni celotne Evropske unije, je Španska vlada zaradi sestanka Evropske centralne banke v Barceloni tretjega maja na svojih severnih mejah začasno suspendirala Schengenski sporazum, s čimer bo nadzorovala meje. Na mejnih prehodih je tako ponovno vpeljala kontrole, kar med drugim pomeni, da želi protestnikom iz ostalih držav onemogočiti prihod v državo in udeležbo na demonstracijah proti finančnim centrom Evropske centralne banke. Omejitev bo trajala do 4. maja. Po pravilih Evropske unije se lahko Schengen prekine le za obdobje petih dni v primerih ogrožanja javnega reda ali za nacionalno varnost. Kam spada protest proti Evropski centralni banki, se odločite sami. O posledicah varčevalnih ukrepov za špansko družbo nam je več povedal novinar španskega časnika Público, Oskar Abou-Kassem Rubio:Blizu Dunaja so v Donavi našli truplo nekdanjega libijskega premiera in ministra za nafto Šukrija Ganema. Na truplu, ki v vodi ni bilo dolgo, naj ne bi bilo znakov nasilne smrti. Vzrok smrti bodo sicer ugotovili z obdukcijo. Ganemovi svojci so sprva sporočili, da je 69-letnik umrl na svojem domu zaradi srčne kapi. Včeraj zvečer pa je policija sporočila, da je nek mimoidoči njegovo truplo v nedeljo dopoldne našel v reki. Po navedbah policije je Ganem v zadnjem času živel na Dunaju. Z avstrijsko prestolnico je bil že prej tesno povezan, saj je imel več pomembnih položajev pri Organizaciji držav izvoznic nafte – krajše Opec - s sedežem na Dunaju. V tem mestu živijo tudi člani njegove družine.

Začelo se je zbiranje podpisov v podporo zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o dopolnitvah zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012, ki sta jo začela policijska sindikata. Po besedah predsednika sindikata policistov Slovenije, Zorana Petroviča, želijo referendum zato, ker se vlada ne drži sprejetih dogovorov. Obenem nam je povedal več o pričakovani podpori referendumu s strani ostalih sindikatov ter zakaj pri pobudi ne gre le za enomesečen odlok pri izplačilu regresa:Komentarji
komentiraj >>

Resource Link Enquiry
Aly [24/11/2018]

Hello there, My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at radiostudent.si promoted as a resource on our blog alychidesign.com ? We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well . If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know. Thanks, Aly
odgovori >>