Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF Cankarjevih Hlapcev (852 bralcev)
Četrtek, 3. 5. 2012
Gregor K.… Romneyjev PR odstopil, ker je homoseksualec ...
… korak bliže mednarodni preiskavi v Albaniji glede tihotapljenja z človeškimi organi ...
… pred parlamentom branje Cankarjevih Hlapcev ...
… slabše prepoznavanje obrazov drugačne barve ...
… Libija: vse stranke dovoljene, Gadafijeve ideje strogo prepovedane ...
… Svetovni dan medijev …
… prave pištole dovoljene, vodne prepovedane ...
… BBC preiskuje cenzuriranje njihovih oddaj …

SEDMA

Richard Grenell, tiskovni predstavnik najverjetnejšega republikanskega kandidata na predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike, Mitta Romneyja, je odstopil od nadaljnje kampanje. Razlog ni kakšna klasična finančna prevara ali spolni škandal, ampak zgolj dejstvo, da je gej. Gerenell je dal odpoved potem, ko je to zahtevala neka evangeličanska verska skupnost. Če bo Romney izvoljen čaka torej Američane še en skrajno načelen voditelj.

Albanska vlada je pripravila osnutek zakona, s katerim bi se olajšal začetek evropske preiskave proti kosovskim Albancem, osumljenim trgovine z organi zapornikov med vojno na Kosovu v letih 1998-1999. V kolikor bo zakon sprejet bodo mednarodni preiskovalci lahko izvajali preiskave na ozemlju Albanije. Za ta korak so se odločili po pritiskih, ki temeljijo na poročilu poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja, v katerem je zapisal, da naj bi visoki poveljniki Osvobodilne vojske Kosova, vključno s sedanjim kosovskim premierom Hashimom Thacijem, sodelovali v organiziranem kriminalu in tihotapljenju človeških organov. Tako Kosovo kot Albanija sta obtožbe zanikala.

Čez slabo uro torej ob osmih bodo pred Parlamentom na Šubičevi študentje, profesorji in delavci Akademije za gledališče, radio, film in televizijo začeli z branjem Cankarjevih Hlapcev. Ob tem ste dragi poslušalci vabljeni tudi vi, da preberete kakšen odstavek, saj gre za odprto akcijo, ki bo sicer trajala do osme večerne.

OSMA

Družboslovci so že zdavnaj ugotavljali, da nepoznano v človeku vzbuja strah, ki se mnogokrat razvije v odpor in posledično v sovraštvo do drugačnega. To je tudi eden od načinov za razlago rasizma. Raziskave psihologinje Lise Scott in njenih sodelavcev iz Univerze v Massachusettsu so prvič na znanstven način dokazale hipotezo, da ljudje slabše razpoznavajo obraze soljudi, ki so druge rase kot njihovi skrbniki. Takoj ob rojstvu je otroku sicer še vseeno kateri obraz vidi, do sprememb pride šele z razvojem. Pet mesečni dojenček prepozna tako obraz temnopoltega v enaki meri kot belopoltega, pri devetih mesecih pa je razlika že očitna.

Libijski vladajoči prehodni nacionalni svet je ukinil kritizirano prepoved ustanavljanja političnih strank na podlagi verske, regionalne, plemenske ali etnične pripadnosti. Pod Moamerjem Gadafijem je bilo sicer vsakršno organiziranje političnih organizacij nedovoljeno. Libijski voditelji so hkrati sprejeli še zakon, ki prepoveduje poveličevanje ali hvaljenje Gadafija, njegovega režima, idej ali njegovih sinov. Vse omenjeno bo kaznovano z zaporom.

Glavna stvar po revolucionarnega Egipta ta čas pa je, kdaj bo vojska predala svojo oblast. Po besedah načelnika vojaškega štaba egipčanske vojske, Samija Enana, bi se to lahko zgodilo 24. maja. Na egipčanski državni televiziji je namreč izjavil, da bi lahko prišlo do predaje civilni oblasti, če bo na predsedniških volitvah že v prvem krogu kateri od kandidatov zmagal. Do napovedi je prišlo po tem, ko je bilo včeraj na protestih pred egiptovskim ministrstvom za obrambo ubitih 20 ljudi. Demonstrirali so sicer proti odločitvi volilne komisije, ki je nekaterim kandidatom prepovedala nastop na volitvah.

DEVETA

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1993 3. maj razglasila za svetovni dan svobode medijev. Letošnji poteka pod geslom „Novi glasovi: svoboda medijev pomaga pri preobrazbi družbe.“ Na 3. maj se poleg pozivov novinarskih in drugih organizacij k spoštovanju demokratičnosti in svobode, spomni tudi na tiste novinarje, ki so med opravljanjem svojega dela izgubili življenje. Ob današnjem svetovnem dnevu so se oglasili tudi v Svetu Evrope, pri čemer so posvarili pred preveliko povezanostjo medijev in oblasti, kar predstavlja grožnjo pluralistični družbi.

V Združenih državah Amerike, ki veljajo za eno bolj raznolikih in svobodnih družb, je prostora za bizarnosti vedno dovolj. Župan mesta Tampe, Bob Buckhorn, v zvezni državi Florida je vprašal floridskega guvernerja, Ricka Scotta, če lahko v mestu v času republikanske nacionalne konvencije prepovejo nošenje orožja. Scottov uradni odgovor je bil, da ne, ker bi s tem kršili drugi amandma ameriške ustave. Župan, takšne interpretacije ustave sicer ne razume povsem, saj kot pravi, je popolnoma legalno prepovedati vodne pištolice.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja in vlada bosta danes v okviru pogajalske podskupine nadaljevali pogajanja o predvidenih rezih v plače javnih uslužbencev. Ob istem času pa naj bi se odvijala tudi pogajanja podskupine za standarde in normative v javnem šolstvu. Branimir Štrukelj je že napovedal protest, saj je prav on vodja obeh pogajalski podskupin.

DESETA

Kampanja proti trgovanju z orožjem kritizira dvolično britansko vlado, ki prodaja orožje represivnim režimom na bližnjem vzhodu in v severni Afriki. V mislih imajo predvsem posle z Bahrajnom, Saudsko Arabijo in Egiptom, kjer vladajoče strukture nasilno zatirajo proteste. V zadnjem četrtletju lani je Velika Britanija samo Saudski Arabiji prodala za več kot 1,7 milijard dolarjev orožja, tako granate, bombe, rakete kot tudi navadna in brezpilotna letala ter helikopterje.

Na svetovni dan medijev je britanska medijska hiša BBC sprožila preiskavo o cenzuriranju nekaterih njihovih oddaj, ko so le-te predvajane v tujini. Predvsem informacije o proti vladnih protestih, so namreč mnogokrat odstranjene iz celotne novice. Za primer. Gledalci v Maleziji so prejšnjo soboto misleč, da gledajo BBC World News, ki je prikazoval proti režimske proteste, v resnici gledali močno predelane novice. Slednje je olepšal lokalni satelitski ponudnik, ki med drugim oddaja tudi BBC-jeva svetovna poročila.

Ustavna komisija Državnega zbora začenja z obravnavo predloga za začetek postopka za spremembo ustave s katero bi na predlog Slovenske demokratske strake, Državljanske liste, DeSUS-a in Nove Slovenije ukinili državni svet. Slovenska ljudska stranka je edina koalicijska stranka, ki se pod predlog ni podpisala. Podobno kot Pozitivna Slovenija in Socialni demokrati, se zavzema za preoblikovanje omenjene inštitucije.Komentarji
komentiraj >>

Uhuneyana
iwoxuy [13/12/2018]

b2xkLnJhZGlvc3R1ZGVudC5zaQ## ukasokex-a.anchor.com [URL=http://ukasokex-u.com/]ukasokex-u.anchor.com[/URL] http://ukasokex-t.com/ http://ukasokex-t.com/ http://ukasokex-t.com/ http://ukasokex-t.com/ http://ukasokex-t.com/ http://ukasokex-t.com/ http://ukasokex-t.com/ http://ukasokex-t.com/ iiovugo
odgovori >>

Quqmep
eyugju [13/12/2018]

b2xkLnJhZGlvc3R1ZGVudC5zaQ## immiipuk-a.anchor.com [URL=http://immiipuk-u.com/]immiipuk-u.anchor.com[/URL] http://immiipuk-t.com/ http://immiipuk-t.com/ http://immiipuk-t.com/ http://immiipuk-t.com/ http://immiipuk-t.com/ http://immiipuk-t.com/ http://immiipuk-t.com/ http://immiipuk-t.com/ uzayanan
odgovori >>

Uteanimi
uyapufes [13/12/2018]

b2xkLnJhZGlvc3R1ZGVudC5zaQ## oguxrolio-a.anchor.com [URL=http://oguxrolio-u.com/]oguxrolio-u.anchor.com[/URL] http://oguxrolio-t.com/ http://oguxrolio-t.com/ http://oguxrolio-t.com/ http://oguxrolio-t.com/ http://oguxrolio-t.com/ http://oguxrolio-t.com/ http://oguxrolio-t.com/ http://oguxrolio-t.com/ anoniguar
odgovori >>