Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
RICHARD BARBROOK (796 bralcev)
Četrtek, 3. 5. 2012
Matej Š.Kaj koncept svobode medijev pomeni danes, skoraj 400 let po Miltonovi Areopagitici, enem od najodmevnejših filozofsko-umetniških del v zagovor svobodi izražanja, ko naj bi v demokratičnih državah, vsaj deklarativno, za vselej opravili s cenzuro, in ko imajo avtoritarni režimi zaradi razvoja novih komunikacijskih tehnologij vedno več težav, pri filtriranju nezaželenih političnih stališč? O teh in drugih vprašanjih, povezanih s svobodo medijev danes, smo se pogovarjali z dr. Richardom Barbrookom.

3. maj je po odločitvi Generalne skupščine Združenih narodov razglašen za svetovni dan svobode medijev. A kaj ta koncept pomeni danes, skoraj 400 let po Miltonovi Areopagitici, enem od najodmevnejših filozofsko-umetniških del v zagovor svobodi izražanja, ko naj bi v demokratičnih državah, vsaj deklarativno, za vselej opravili s cenzuro, in ko imajo avtoritarni režimi zaradi razvoja novih komunikacijskih tehnologij vedno več težav, pri filtriranju nezaželenih političnih stališč? Kakšen emancipatorni potencial nosijo s seboj te nove tehnologije in kako svobodo do izražanja izkoriščajo državljani demokratičnih držav? Kakšne vrste cenzure danes ogrožajo prost pretok informacij in kateri centri moči jih usmerjajo?

O teh in drugih vprašanjih, povezanih s svobodo medijev danes, smo se pogovarjali z dr. Richardom Barbrookom, profesorjem na oddelku za družbene vede, humanistiko in jezike Westminstrske univerze. Barbrook je dober poznavalec medijske problematike, ukvarjal se je z medijsko zakonodajo znotraj EU in napisal nekaj vplivnih knjig ter člankov s področja medijev in novih komunikacijskih tehnologij. Še pred tem, v 80-ih, je eksperimentiral s piratskimi in alternativnimi radijskimi postajami in v tem obdobju je tudi obiskal Radio Študent, o katerem še danes ohranja zelo dobro mnenje. Začeli pa smo z vprašanjem, kje vidi Barbrook glavne izzive za svobodo medijev danes:Komentarji
komentiraj >>