Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF MARATONSKEGA BRANJA (1036 bralcev)
Četrtek, 3. 5. 2012
Matej Jankovic... Varnostni svet Združenih narodov sprejel resolucijo, ki daje
Sudanu in Južnemu Sudanu 48 ur časa za zaustavitev sovražnosti ...
...začetek dvodnevne mednarodne konference o protiraketni obrambi v Moskvi ...
… začenja se postopek za ukinitev državnega sveta ...
... obeležuje se svetovni dan svobode medijev ...
… vlada je zavrnila zadnji predlog sindikatov glede znižanja plač ...

OFF NAPOVEDNIK
Pred stavbo Državnega zbora so se na 12-urnem bralnem maratonu zbrali študentje Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, ki bodo do 20. ure brali Cankarjeve Hlapce, ki tematizirajo oportunistične in hlapčevske Slovence. S tem želijo izraziti svoje nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi, predvsem tistimi, ki zadevajo financiranje visokega šolstva.

S prizorišča se javlja Luka Tetičkovič:


Berete dnevno razigrani OFF!

OFF PROGRAM

Varnostni svet Združenih narodov je sprejel resolucijo, ki daje Sudanu in Južnemu Sudanu 48 ur časa za zaustavitev sovražnosti. Varnostni svet je tako podprl prizadevanja Afriške unije za zaustavitev nasilja na območju mesta Heglig. Sprejeta resolucija opisuje ukrepe, kot so takojšnje prenehanje spopadov, umik vojaških sil na svoje območje in začetek mirovnih pogajanj pod vodstvom mediatorjev Afriške unije. Ukrepe morata sprejeti obe državi, če nočeta utrpeti sankcij. Varnostni svet daje državama še tri mesece časa, da v mirovnih poganjanjih razrešita še medsebojne konflikte na področju nafte, spornih obmejnih območij, statusa državljanov, ki živijo v drugi državi, in statusa z nafto bogatega območja Abyei.

Premier Kenije Raila Odinga v luči prihajajočih predsedniških volitev, ki se bodo odvijale v začetku prihodnjega leta, in potez različnih političnih akterjev opozarja na možnost ponovnih etničnih spopadov oziroma, kot pravi sam, balkanizacije države glede na etnično pripadnost. V zadnjih nemirih leta 2007 je umrlo 1.500 ljudi, več sto tisoč pa jih je zapustilo domove. Takratni konflikt se je razrešil z dogovorom Odinge z aktualnim predsednikom Mwaijem Kibakijem o vladni koaliciji sicer dveh nasprotnih polov v političnem in etničnem smislu. Kibaki odhaja, Odinga je favorit med doslej znanimi predsedniškimi kandidati, a nekatere med njimi še čaka sojenje na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu zaradi vzpodbujanja nasilja leta 2007. Kibaki od sodišča v Haagu zahteva prepustitev sojenja Afriškemu sodišču v Tanzanijski Aruši, saj da bodo tam obdolženci deležni pravičnejšega sojenja. Vodje držav Vzhodnoafriške skupnosti odločitev pozdravljajo, češ da je sodišče le neokolonialno orodje bogatih držav.

V sirijskem mestu Aleppo so bili v študentskih protivladnih protestih ubiti štirje študenti. Sirijski aktivisti in opozicijske skupine trdijo, da so študente ubili pripadniki varnostnih sil, več študentov pa je bilo tudi ranjenih. Varnostne sile, ki so provladno usmerjene, so nad protestniki uporabljale solzivec in strelivo. Več kot 50 študentov je bilo aretiranih. V Allepu, drugem največjem mestu v Siriji, nasilje ni bilo tako hudo kot v drugih predelih Sirije, v zadnjem času pa so se začeli vrstiti vsakodnevni študentski protesti proti režimu predsednika Bašarja Al Asada.

Sandiegovskega študenta Daniela Chonga so policisti zaprli v celico brez oken, nato pa nanj pozabili za štiri dni. Chong je pri prijatelju kadil marihuano, nato pa tam zaspal. Zjutraj so v hišo vdrli agenti ameriškega zveznega Urada za boj proti mamilom in opravili racijo, v kateri so našli droge in orožje. Chonga so po štiriurnem zaslišanju zaprli v celico, kjer je bil štiri dni brez vode, hrane, stranišča in elektrike. Vodja Urada za boj proti drogam William Sherman se je Chongu za malomarnost svojih podrejenih že opravičil, Chongov odvetnik pa od Urada zahteva pošteno odškodnino.

V Moskvi se je začela dvodnevna mednarodna konferenca o protiraketni obrambi. Ruski obrambni minister Anatolij Serdjukov je dejal, da so rusko-ameriški pogovori o protiraketnem ščitu v Evropi zašli v slepo ulico, saj še niso našli rešitve, ki bi bila sprejemljiva za obe strani. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je zbrane, med katerimi so tudi predstavniki Nata, opozoril pred morebitno novo oboroževalno tekmo, če bodo Združene države Amerike uresničile svoje namere glede protiraketnega ščita. Načelnik generalštaba ruske vojske Nikolaj Makarov je dejal, da bi Rusija lahko svoje rakete namestila v Kaliningrad in si s tem zagotovila lastno varnost. Makarov je še ponovno obudil grožnjo o ruskem izstopu iz sporazuma o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve Start. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen sicer zatrjuje, da Natova protiraketna obramba ni uperjena proti Rusiji.

V edinem televizijskem soočenju pred drugim krogom francoskih predsedniških volitev sta se soočila aktualni predsednik in kandidat Unije za ljudsko gibanje Nicolas Sarkozy in socialist Francois Hollande. Kandidata sta si izmenjala veliko ostrih kritik. Hollande je Sarkozyju očital, da ne želi prevzeti odgovornosti za rezultate svojega trenutnega mandata, Sarkozy pa je Hollanda označil za lažnivca, arogantneža in obrekovalca. Sarkozy se je bolje odrezal pri temah, ki zadevajo priseljevanje, Hollande pa pri vprašanjih o brezposelnosti in gospodarstvu. Ankete zmago s približno 54 odstotki glasov sicer napovedujejo Hollandu. Drugi krog predsedniških volitev bo potekal v nedeljo.

Svet Evropske centralne banke sestankuje v Barceloni, dogodek pa je zaznamovan s strogimi varnostnimi ukrepi. Na sestanku naj ne bi spreminjali ključne obrestne mere za območje evra, prav tako pa ni pričakovati ponovnega aktiviranja programa odkupovanja državnih obveznic in refinanciranja bančnega sektorja s poceni posojili. Kljub slabim gospodarskim razmeram v območju evra se bo Svet po pričakovanju analitikov odločil za neukrepanje in čakanje. Zaradi velikega nasprotovanja javnosti varčevalnim ukrepom je katalonska prestolnica pod strogim varnostnim nadzorom, saj se oblasti bojijo morebitnih nasilnih demonstracij in izgredov. Začasno je bil tudi uveden nadzor na španski meji.

Začenja se postopek za spremembo ustave, in sicer za ukinitev državnega sveta. Štiri koalicijske stranke Slovenska demokratska stranka, Državljanska lista, Demokratska stranka upokojencev Slovenije in Nova Slovenija so 17. aprila vložile postopek za njegovo ukinitev. Predlog bo najprej obravnavala ustavna komisija Državnega zbora, ni pa še znano, ali bo ustanovljena tudi posebna strokovna skupina, ki bi preučila predlagano spremembo ustave. Edina koalicijska stranka, ki ne podpira ukinitve državnega sveta, je Slovenska ljudska stranka, v kateri menijo, da je državni svet most med civilno družbo in politiko ter vez med interesi lokalnih skupnosti in regij ter državnim zborom, zato ga ne bi bilo smiselno ukiniti brez širše razprave o njegovi smiselnosti.

Vlada je zavrnila zadnji predlog sindikatov glede znižanja plač, v katerem sindikati pristajajo na 8-odstotno znižanje plač. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je dejal, da vlada pri znižanju plač ne more popustiti, saj nima na tem področju nobenega manevrskega prostora. Pličanič še upa, da bo lahko čim prej sklenil dogovor s sindikati in se nato osredotočili na druge projekte.O tem, kako naprej pa odgovarja glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj.


Danes je svetovni dan svobode medijev, ki letos poteka pod geslom Novi glasovi: svoboda medijev pomaga pri preobrazbi družb. Na ta dan novinarji opozarjajo na spoštovanje svobode medijev in njihovo vlogo v razvoju demokracije. V poslanici Združenih narodov so zapisali, da je svoboda izražanja ena od naših najbolj dragocenih pravic, pomeni pa temelj za vse ostale svoboščine in je osnova za človeško dostojanstvo. V Svetu Evrope pa so opozorili na današnjo veliko povezanost medijev in oblasti, ki ogroža pluralistično družbo. O tem, kakšne so trenutne delovne razmere za novinarje v Sloveniji govori predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik:


Stepišnik pojasnjuje še, zakaj so se v Društvu novinarjev odločili zatemniti vsebine na nekaterih novičarskih spletnih straneh za nekaj minut.OFF sta pripravila Janković in vajenka Petra.Komentarji
komentiraj >>