Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KrOFF POZNEGA VABILA (919 bralcev)
Četrtek, 3. 5. 2012
Matej Jankovic...kitajski oporečnik Chen Guangcheng zaprosil za azil...
... mediji na Kosovem bojkotirali pokrivanje vseh novic, povezanih z vlado in parlamentom...
...odvetnik Janeza Janše Franci Matoz poslal dve vsebinsko različni opravičili na dunajsko sodišče...
...Zakonodanjo-pravna služba DZ opozarja, da naj bi zakon za uravnoteženje javnih financ posegal v načelo pravne države...

Na včerajšnjo bolivijsko namero o nacionalizaciji podjetja za distribucijo električne energije TDE, v večinski španski lasti, so se že odzvali v Španiji. Podpredsednik Španskega združenja delodajalcev Arturo Fernandez je dejal, da je bolivijsko dejanje posmehovanje španskim interesom v regiji, špansko vlado pa pozval, naj namesto plehke retorike o bratski ljubezni raje uvede drastične ukrepe. Fernandez še opozarja, da bi se lahko sprožil val nacionalizacije španskih podjetij, kamor je Španija vložila svoje delo in kapital, še po drugih državah v regiji.

Kitajski oporečnik Chen Guangcheng je Združene države Amerike zaprosil za azil, saj se boji za svojo varnost. Guangcheng je pred dnevi pobegnil iz hišnega zapora na ameriško veleposlaništvo, kjer so mu zagotovili, da mu bodo pomagali, če veleposlaništvo zapusti, a se to po Guangchengovih besedah nato ni zgodilo. Primer zaostruje odnose med Združenimi državami in Kitajsko. Kitajski zunanji minister je dejal, da je ameriško vmešavanje v primer nesprejemljivo. Ameriška državna sekretarka Clintonova pa je Kitajsko sicer opozorila na spoštovanje človekovih pravic, vendar Guangchenga ni nikjer izrecno omenila.

Ob današnjem dnevu svobode medijev so mediji na Kosovem bojkotirali pokrivanje vseh novic, povezanih z vlado in parlamentom. Na spletnih straneh in naslovnicah se je tako znašel logotip za bojkot. Novinarji s tem opozarjajo na sprejetje novega kazenskega zakonika, ki po njihovem mnenju posega v svobodo medijev. Zakonik jim po novem nalaga, da morajo razkriti morebitne anonimne vire, če bi to od njih zahtevalo sodišče, vsebuje pa tudi člen, ki predvideva tri leta zaporne kazni za novinarje, če sodišče ugotovi, da je njihovo poročanje vodilo v kriminalna dejanja.

Na sojenje v zadevi Patria je bilo na Dunaj povabljenih tudi šest slovenskih prič, med njimi je predsednik vlade Janez Janša, ki pa se sojenja niso udeležile. Franci Matoz, Janšev odvetnik, je dunajski sodnici poslal dve vsebinsko različni opravičili, v razmaku nekaj ur. V prvem opravičilu je Matoz navedel, da zaslišanje Janše ni dopustno, poleg tega pa naj bi sodni proces zadeve Patria v Sloveniji že pokazal, da Janša ni imel nobenega stika z obtoženimi. V drugem opravičilu pa je Matoz prvo opravičilo označil za brezpredmetno in navedel, da se Janša zaslišanja ne more udeležiti, ker je vabilo prejel prepozno. V tem opravičilu tudi ni več navedbe o nedopustnosti zaslišanja Janše, ki naj bi bil pripravljen podati izjavo prek videokonference. Sodnica je vabilo v Ljubljano sicer poslala že 27. marca.

Vlada je premaknila izplačilo regresa v javnem sektorju, zato policisti že zbirajo podpise za referendum. Znano je, da regresa za 160.000 zaposlenih v javnem sektorju, ki v povprečju znaša 500 evrov, ne bo. Sindikalisti obeh policijskih sindikatov raznašajo mape z obrazci in navodili, kako pravilno zbrati podpise za referendum. Formalno bi zbrali dovolj podpisov, če bi svojega prispeval vsak četrti javni uslužbenec.

Zakonodanjo-pravna služba državnega zbora opozarja, da je zakon za uravnoteženje javnih financ nejasen in nepregleden, posegal pa naj bi v načelo pravne države. Zakon posega v kar 45 veljavnih zakonov. Tako obsežna noveliranja posameznih zakonov bi bistveno vplivala na preglednost, jasnost in konsistentnost pravnega sistema, še dodajajo. Menijo še, da je zakonsko besedilo po vsebini notranje strukturno neusklajeno in ne najbolje pripravljeno, obrazložitve členov pa v nekaterih primerih od njihove vsebine celo odstopajo.

Kroff sta pripravila vajenka Petra in Janković.

 Komentarji
komentiraj >>