Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
DAYGLO ABORTIONS: Live 2011 (DOG, 2012) (800 bralcev)
Sreda, 9. 5. 2012
Uroš BadovinacPred ljubljanskim koncertom kanadskih pankerskih brezkompromisnežev in dolgoprogašev Dayglo Abortions, ki se bo zgodil 15. maja v metelkovskem Channel Zero, vrtimo njihovo letos izdano živo ploščo s preprostim naslovom "Live 2011". Ta je bila posneta 29. septembra lani v kanadskem mestu St. Catherine, na njo pa je zasedba uvrstila kar 41 komadov.
V nocojšnjem terminu oddaje RŠ koncert se posvečamo minuli mesec izdani koncertni plošči kanadske pank zasedbe Dayglo Abortions. Ta je ploščo, ki nosi silno preprost naslov »Live 2011«, posnela 29. septembra 2011 v kanadskem mestu St. Catherine. Skupina, ki prihaja iz Victorie, glavnega mesta najbolj zahodne kanadske province Britanska Kolumbija, se bo prihodnji torek ustavila v klubu Channel Zero na Metelkovi.

Dayglo Abortions so pank bend, ki ga vaši starši sovražijo, ki ga sodniki kaznujejo in s pomočjo katerega politiki gradijo svojo moralistično pozo. Skupina, ki je nastala leta 1979, že od samega začetka preverja mejo dopustnega v glasbenem sporočanju idej in pogledov na svet. Pri tem je imela v svoji 33-letni zgodovini nemalo pravnih težav, ki so, roko na srce, le še okrepile njihov status pri njenih lojalnih oboževalcih. Jedke obravnave družbenih tematik v besedilih in hedonističen odrski nastop ter obscene in provokativne grafične podobe naslovnic njihovih albumov so glas o zasedbi Dayglo Abortions popeljale v vse štiri strani podzemnega pank neba.

Ko se je že zdelo, da pank ne more več šokirati, so Dayglo Abortions leta 1986 izdali ploščo »Feed Us a Fetus«, na naslovnici katere sta Ronald in Nancy Reagan. Pred njima pa na krožniku leži ožgan zarodek. Z naslovnico naj bi hotela skupina sporočiti, da vplivni predsedniški par žene kanibalski nagon. To je bilo preveč! Proti skupini je bila podana tožba, ki pa jo je porota nazadnje zavrnila. To je bil skupinin drugi album, pred tem so Dayglo Abortions izdali »Out Of The Womb«. Albumu »Feed Us a Fetus« je sledilo še sedem dolgometražnih albumov, zadnji od njih, »Holy Shiite«, pred osmimi leti. Izdali pa so tudi kompilacijo »Stupid World, Stupid Songs«.

Dayglo Abortions so klasičen izzivalen in brezkompromisen ter že viden pank bend, ki z rahlo metaliziranim zvokom in dirjajočimi bobni napada nevidne družbene ideologije, se dere na moralistične politike ter nasilne politične in vojaške sisteme. Ob tem pa najde čas za bizarna popivanja na odru s svojimi oboževalci pod odrom. Obscena spolna namigovanja in grafične podobe so samo njihovo orožje za šokiranje javnosti in politično nekorektno opozarjanje na zablodo sveta.

Kot že povedano na začetku oddaje, so Dayglo Abortions minuli mesec izdali novo ploščo, in sicer živo ploščo s preprostim, za njih neznačilnim naslovom »Live 2011«. Ta se v dolžino razteza na dobrih 90 minut. Na plošči, ki jo je založba izdala na dveh zgoščenkah, je 41 komadov, ki predstavljajo nekakšen prerez skupininega glasbenega delovanja. Torej, že čez nekaj trenutkov bomo z omenjene koncertne plošče zavrteli 26 komadov, ki jih lahko v živo preverite že prihodnji torek, ko bodo Dayglo Abortions gostovali v klubu Channel Zero na Metelkovi. Kot predskupini pa bodo nastopili nemški thrash-punk hardkoraši Scheisse Minnelli in hardcore ekipa Final Approach iz Krškega.


* Uroš Badovinac
Komentarji
komentiraj >>