Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
INFOBLOK ČRNIH LUKENJ (699 bralcev)
Ponedeljek, 7. 5. 2012
univerza...Trenutno retoriko in obnašanje oblasti, vsaj kar zadeva visoko šolstvo, je mogoče primerjati z delovanjem črnih lukenj...

Trenutno retoriko in obnašanje oblasti, vsaj kar zadeva visoko šolstvo, je mogoče primerjati z delovanjem črnih lukenj. Črna luknja je izraz, ki v astrofiziki poimenuje zgostitev mase, katere težnostno polje je tolikšno, da ubežna hitrost presega hitrost svetlobe. Zato je temeljna značilnost črnih lukenj, da požirajo vse po vrsti. Kar koli jim pride dovolj blizu, je obsojeno na žalostni konec.

Črne luknje si torej lahko predstavljamo kot vesoljske požiralnike, ki jim nič ne more pobegniti. Gravitacija v njihovi bližini je tako močna, da niti svetloba, ki se po vesolju giblje z največjo dovoljeno hitrostjo, ne more premagati njihovega gravitacijskega privlaka. Črne luknje so zato tudi idealni zapori: vse, kar vstopi vanje, tam ostane za vse večne čase.


Retorika oblasti, vsaj kar zadeva varčevalne ukrepe in rebalans proračuna na področjih znanosti in visokega šolstva, je podobna. Superminister za suhe veje družbe namreč zmelje in kot črna luknja posrka vase vsakršen argument, ki ni v skladu z upoštevanjem domnevne nujnosti varčevalnih ukrepov. Saj veste, visokošolstvo in znanost sta za sedanjo vlado samo nepotrebno razmetavanje davkoplačevalskega denarja, kjer se baje ne dela nič ali pa od njiju ni nikakršnih rezultatov. Zato pa jih je treba eliminirati, ker od sebe ne dajeta presežnih vrednosti oziroma profita. Mačehovski odnos, ki ga do visokega šolstva in znanosti goji ta vlada, se ji bo v prihodnosti slej kot prej vrnil kot bumerang. Po eni strani komaj čakamo.

Če stavka 18. aprila ni spremenila nič in je delovala zgolj kot enodnevni dogodek, ki ne bo imel nobenih posledic, pa se zdaj kažejo obrisi drugačnega obzorja. Če je superminister takrat svaril, da stavka ne bo rešila ničesar, pa zdaj vidimo, da nekaj vendarle je. Rešila je očitno zdravo kmečko pamet tistih, ki so še nekaj časa nazaj za vsako ceno tulili v isti rog s sedanjo vladajočo garnituro.

Govorimo o Zboru za republiko, ki se je v prejšnjem tednu odločil spopasti s črno luknjo oblasti. Omenjeni zbor je namreč organiziral javno okroglo mizo na temo predlaganih varčevalnih ukrepov v znanosti in visokem šolstvu, ki so se je udeležili tako minister kot rektor, študentarija in seveda sindikati. Na okrogli mizi je sodeloval celo bivši minister Zupan. Večina sodelujočih se je strinjala, da bo krčenje sredstev močno vplivalo na kakovost univerze. Osrednje vprašanje okrogle mize je zato bilo, ali je mogoče z manj narediti več. Za superministra, ki je pod vplivom črne luknje oblasti, je bilo izhodiščno vprašanje okrogle mize seveda nezadostno, zato ga je po svoje predrugračil. Po njegovem mnenju je ta pravo vprašanje, ali se da z manj delati bolj kvalitetno in učinkovito.
Res, neverjetno.

Še komentar o aktualnem dogajanju in odzivih univerze. Primož Krašovec:


ŠTUDENTSKI OBVESTILNIKPrekerna generacija v gibanju #15o poziva na zbor danes, 7. maja, ob 19. uri pred zgradbo RTV SLO. Solidarno z ustvarjalci medijskih vsebin, ki so podvrženi političnim pritiskom in pritiskom prekerizacije, se bo s hrupom loncev in kuhalnic izrazilo absolutno zavračanje varčevalnih ukrepov. Nato bo organizirana skupščina. Več o tem pa Asja:

V sredo bo na Filozofski fakulteti potekalo še zadnje predavanje Primoža Krašovca v sklopu seminarja, naslovljenega »Kaj se dogaja z visokim šolstvom?«, ki ga organizira gibanje Mi smo univerza. Vsa predavanja so bila posvečena visokošolski politiki, prihodnosti univerze in komercializaciji izobraževanja. O čem bo tekla beseda na zadnjem predavanju, ki se bo odvijalo v sredo ob 20. uri v predavalnici 4 na Filozofski fakulteti, pa nam je več povedal avtor/predavatelj sam:

Prav tako v sredo se lahko udeležite reprize branja Cankarjevih Hlapcev. Branje bo ponovno potekalo pred parlamentom, in sicer vse od osme ure zjutraj pa tja do osme ure zvečer.

V četrtek pa bo Hlapce brala in hlapčevala cela Slovenija.

Infoblokirala sta JernejaB in Franci.

 Komentarji
komentiraj >>