Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Urbi et Orbi: NOVA PROGRAMSKA SHEMA RŠ! (2798 bralcev)
Sobota, 12. 5. 2012
Bojan Anđelković+++++++++++++++++++
NIZKI ŠTART: SOBOTA 12. MAJ!
+++++++++++++++++++
IZSTRELITEV V ORBITO: PONEDELJEK, 14. MAJ 2012!
+++++++++++++++++++
Še naprej odprti za vaše pomisleke, komentarje, predloge, kritike in pohvale
+++++++++++++++++++

 

Zgodovinsko-poetski uvodnik: programska shema RŠ, v času in skozi čas

Če sledimo genealogiji programske sheme Radia Študent, ugotovimo, da ta sledi genealogiji samega radia: zgodovina programske sheme RŠ je namreč neločljiva od zgodovine RŠ, od njegove kompleksne organizacijske strukture in programskih prispevkov, da ne rečemo življenj in mesa vseh njegovih sodelavcev, v času in skozi čas. Vsaka modifikacija programske sheme RŠ je torej »organska« stvar v istem smislu, kot je RŠ živ, heterogen in rizomatski »organizem«, ki trenutno sestoji iz več kot 150 rednih in prav toliko občasnih programskih sodelavcev in kjer ukazi ne potekajo le od zgoraj navzdol, ampak tudi od spodaj navzgor, z leve proti desni in z desne proti levi, centrifugalno in centripetalno.

Če nekateri t. i. RŠ veterani pravijo, da korenine drevesa dosedanje programske sheme RŠ segajo vse do sedemdesetih, če že ne do ustanovitve RŠ leta 1969, lahko po lastnih »arheoloških« raziskavah rečemo, da so bili osnovni načrti za »sedanjo hišo« narisani že v osemdesetih, temelji postavljeni v devetdesetih, zidovi zgrajeni v prvi polovici prvega desetletja novega stoletja, streha pa narejena v obdobju mandata zadnje uredniške ekipe. Novo uredništvo RŠ, podprto tako s strani aktivnih sodelavcev kot s strani novega vodstva Zavoda RŠ, seveda nima namena z novo programsko shemo rušiti dobro zgrajene hiše, temveč je celostna modifikacija sheme po dolgem času poskus njene razmeroma majhne in razmeroma velike prenovitve: da streha ne pušča vode, da zidovi ne pokajo, da se temelji ne krivijo, da lahko globoke korenine drevesa v dvorišču dobijo svežo vodo in dolbejo še globlje – kako bi se lahko zgoraj, na gladini površine, hkrati in istočasno naredil prostor za neko novo rast in neke povsem druge in drugačne rastline; skratka, da bi lahko bil RŠ še naprej tisto, kar je bil od samega začetka: hkrati najstarejši in najmlajši medij, in tukaj in tam, v času in v prostoru.

Prepričani smo, da nam bo to vsem skupaj uspelo. Če ne zdaj, pa na jesen, ko bodo po sproščeni poletni programski shemi v juliju in avgustu – oziroma z novo sezono jutranjih programov v oktobru – mojstri spet prišli: da naredijo nekatera druga in drugačna opravila ter dokončajo fasado, ki morda ne bo zdaj takoj tiste barve, kot smo si jo oblikovalci ali obiskovalci zamislili – oziroma tiste, ki so nam jo prodali v »majhni trgovini z nevidnimi barvami RŠ« v ljubljanski Rožni dolini ali pa v vsedržavnem »megamarketu nevidnih barv in lakov RS«. Vseeno je, o kateri trgovini z barvami tukaj teče beseda, ker v času in skozi čas manjša in večja trgovina – RŠ in RS ­ zrcalita in barvata druga drugo.

Naloge jesenskih mojstrov bodo seveda odvisne tudi od tega, kar o novi programski shemi menite vi, dragi in spoštovani poslušalke in poslušalci, gledalke in gledalci, uporabnice in uporabniki, da ne rečemo udeleženke in udeleženci, meščanke in meščani, državljanke in državljani, ki ste prav tako neločljiv in najbolj bistven del tukaj opisanega, živega RŠ organigrama. Zato nam dovolite, da vas seznanimo z najbolj bistvenimi arhitekturnimi posegi, z novimi sobami in sobanami, kletmi in podstrešji – skratka, s formo in logiko nove programske sheme!

MODEL PROGRAMSKE SHEME RŠ: DELOVNIK
07-11 JUTRANJI PROGRAM
12.00 ODDAJA/TERMIN Z DRUŽBENOPOLITIČNO TEMATIKO
13.00 KULTURNA RECENZIJA/KOMENTAR/POROČILO
14.00 INFO OFF + KULTURNE NOVICE
14.30 OT* ZA RECENZIJO/KOMENTAR/POROČILO/REPORTAŽO
15.00 POLITIČNI KOMENTAR 3x/ UNIVERZITETSKI TERMIN 2x
16.00 GLASBENA RECENZIJA/KOMENTAR/POROČILO
16.30 MESTNI OBVESTILNIK
17.00 OFF SAJD (ob petkih KULTIVATOR)
18.00 OT ZA RŠ INTERVJU
19.00 TOLPA BUMOV
20-24 VEČERNE ODDAJE

MODEL PROGRAMSKE SHEME RŠ: WEEKEND
11.00 ODDAJA
12.00 ODDAJA
14.00 OT ZA RECENZIJO/KOMENTAR/POROČILO/REPORTAŽO
15.00 ODDAJA
16.00 OT ZA RECENZIJO/KOMENTAR/POROČILO/REPORTAŽO
16.30 MESTNI OBVESTILNIK
17.00 OT ZA RŠ INTERVJU
18.00 ODDAJA
19.00 TOLPA BUMOV
20-24 VEČERNE ODDAJE
*OT = odprti termin

***

ODDAJE V NOVI PROGRAMSKI SHEMI RŠ

PONEDELJEK
12.00 Neuradni list/Manipulacija historičnega spomina/
20.00 Art-area/Oči, da ne vidijo + 20.30 Temna zvezda/(OT RŠ po
potrebi)
21.00 Flash Forward
22.00 Riddim Operator
23.00 Huda ura/After Artefakt/Huda ura/Oitis medija/
24.00 Megawhat

TOREK
12.00 Črna luknja/Unikompleks/
20.00 100 decibelov
21.00 Outta Control Rock'n'Roll
22.00 Metal detektor
23.00 Subway
SREDA
12.00 Balkan ekspres/Južna hemisfera
20.00 Zeitgeist
20.30 Glasbeno drobovje/Multituda/Milo rase vitica/Politični rizom//(OT
RŠ po potrebi)
22.00 Night time
23.00 Izven zakona

ČETRTEK
12.00 Prišepetovalci/OT RŠ/
20.00 Rhyme Kickers
21.00 Levi pol
22.00 Zvedavo uho
23.00 Godbeni imperializem

PETEK
12.00 Risanka
20.00 Šesta muzika
21.00 Breakwave
22.00 X-Machina
23.00 DJ seansa

SOBOTA
11.00 Romano angulipe/Podalpski selam/
12.00 Viza za budućnost/Lezbomanija/Slaba oddaja/Sektor Ž/
15.00 Zeleno sonce
18.00 Klopca pod svobodnim soncem/Temnozelena/
20.00 DJ grafiti (OT RŠ po potrebi)
22.00 Razširjamo obzorja (OT RŠ po potrebi)
23.00 Muzikalija
24.00 RŠ koncert

NEDELJA
11.00 Tu je Afrika/Nedeljska šlagerica/
12.00 Drogerija/Kontrola leta/
15.00 Novotarnica
18.00 Tu pa tam/Skabinet/
20.00 Teorema/Objekt meseca/Teorema/Teritorij teatra/(OT RŠ po
potrebi)
20.30 Globaluna
21.30 Idealna godba

***


Formalno-logične spremembe programske sheme RŠ

Z izjemo sobote in nedelje, ko je na programu le ena špikreska izmena, in sicer med 13h in 18h, nova programska shema ne posega v pet temeljnih programsko-delovnih enot stare sheme, ki ostanejo enake:

7h–11h: Jutranjci; jutranji program RŠ;
11h–15h: Enka; prva izmena »svete programske trojice« RŠ – tehnika, špikerja in glasbenega opremljevalca;
15h–19h: Dvojka; druga izmena »svete programske trojice«;
19h–24h: Večerci; večerne oddaje, začenši s Tolpo bumov;
24h–7h: Radio Kakki; jagodni izbor RŠ glasbe in RŠ jinglov, po poljubni izbiri RŠ računalnika (opozarjamo, da se ob nekaterih dneh ta začne tudi kasneje, vendar v vsakem primeru prej kot doslej, ker ukinjamo ponovitev Tolpe bumov ob polnoči oz. po koncu živega programa, poslušalcem pa svetujemo, da se v primeru zamude kakšnega albuma, ki jih posebej zanima, za ponovitev pomolijo svetovnemu spletu oz. odromajo do podcasta na prihajajoči novi spletni strani RŠ).

V okviru treh centralnih temeljnih enot – torej z izjemo Jutranjcev, ki jih puščamo takšne, kot so, do konca sezone 2011/2012, in Radia Kakki, ki čaka na novo programsko opremo, ki bo omogočila hitrejši nabor in tekočo zamenjavo glasbene baze – se marsikaj spremeni.

Dnevni program (delovnik) je doživel več strukturnih sprememb. Največja je vsekakor prestrukturiranje oz. razdelitev osrednje informativne oddaje RŠ: OFF, ki je bil do zdaj na programu ob 15h, se razdeli v dva oz. tri bloke: 1. INFO OFF – informativni blok z dnevnimi političnimi in kulturnimi novicami, ki se zavoljo ažurnejšega poročanja o dnevnem dogajanju prestavi na zgodnejšo uro, ob 14h, tako kot je bilo včasih; 2. OFF SAJD – bolj poglobljen blok, osredotočen na neko dnevno temo, podoben sedanjemu OFF poročilu, ki mu je zavoljo možnosti vsebinsko bolj poglobljene obravnave teme določena poznejša ura predvajanja, ob 17h (le ob petkih bo v tem terminu Kultivator, ki bolj poglobljeno izpostavlja neki dogodek tedna); 3. OFF komentarji gostujočih in domačih RŠ kolumnistov niso več del OFF-a, temveč samostojne programske enote ob 15h, in sicer ob torkih, sredah in četrtkih, ob ponedeljkih in petkih pa je ta termin rezerviran za prispevek Univerzitetne redakcije: Univerzitetni ifoblok oz. Kaj pa univerza?

Takšno prestrukturiranje osrednje informativne oddaje je seveda zahtevalo prestrukturiranje celotne dnevne programske sheme: KROFF (kratki OFF) ob 18h se ukine, in sicer skupaj z glasbenimi novicami, ki so s pojavitvijo spletnih socialnih omrežij v veliki meri izgubile svoj informativni smisel: njihovo vlogo bo v novi programski shemi prevzela bolj radiofonična oblika jutranje informativno-glasbene oddaje Svaštarnica. Prispevki kulturne redakcije, ki so bili na sporedu ob 16h, so zdaj ob 13h, glasbene recenzije pa se s pete popoldanske premaknejo na četrto popoldansko uro. Treba je posebej izpostaviti tudi uvajanje termina z aktualno družbenopolitično tematiko ob 12h: Neuradni list in Manipulacija historičnega spomina se izmenjujeta ob ponedeljkih, oddaji Črna luknja in Unikompleks ob torkih, novi oddaji politične redakcije Balkan ekspres (o dogajanju v regiji) in Južna hemisfera (o dogajanju v državah t. i. tretjega sveta) ob sredah; Prišepetovalci, nova poglobljena politično-pogovorna oddaja Aleša Korpiča in Tadeja Trohe ter Odprt termin RŠ ob četrtkih (opozarjamo, da je poleg tega termina – za nepredvidljive potrebe OT RŠ – v novi programski shemi določenih več možnih »lukenj«, ki jih zasedajo oddaje, ki se ne izvajajo na tedenski bazi oz. niso izrazito avtorske oz. nimajo stalnega avtorja – možnost teh v bistvu neobstoječih lukenj se bo izkoriščala le občasno, v kolikor je to programsko upravičeno oz. nujno potrebno); ob petkih opoldan pa kot do zdaj: »Vas mika s tujim kurcem v koprive? Premikajte svinčnik Doktorja Horowitza!«

Večerne oddaje (delovnik) so prav tako osvežene z nekaterimi novimi ter bolj tematsko in strateško prerazporejene po dnevih. Nedeljski in ponedeljkov termin ob 20h je zdaj rezerviran za poglobljene in zahtevnejše oddaje Redakcije za kulturo in humanistične vede: ob nedeljah Teorema, ki se izmenjuje z oddajama Teritorij teatra in Objekt meseca (nova teoretska oddaja, ki se bo osredotočala le na en sam umetniški »objekt«); ob ponedeljkih pa Art-area, ki se izmenjuje z oddajama Oči, da ne vidijo (ob 20h) in Temna zvezda (ob 20.30). Sledita jim glasbeni oddaji: Flash forward, nova oddaja Dina Laliča, ki bo raziskovala podzemne tokove plesne elektronike, in Riddim Operator, ki je na ponedeljek prestavljen s polnočnega četrtkovega termina. Ponedeljkov večer se, tako kot do zdaj, potem izteče v noč in neznano ... Torek je zdaj v glavnem rezerviran za »kitarske« glasbene zvrsti; po vrsti: 100 decibelov, Outta Contorl Rock'n'Roll, Metal detektor in Subway. Sredin večer se začne z resnimi in manj resnimi, v glavnem pogovornimi oddajami: Zeitgeist ob osmih, ob pol devetih pa Milo rase vitica, ki se zdaj izmenjuje z novimi oddajami: Glasbeno drobovje (GR), Multituda (RKHV) in Politični rizom (APR), nadaljuje pa se z utečenim sredinim glasbenim »tendemom«: Night Time in Izven zakona, ki se premakneta za eno uro nazaj. Četrtek je glasbeno eklektičen, oddaje pa so razporejene tako, da se lahko zgodi, da bomo kdaj iz repa »neopazno« prišli na področje improvizirane glasbe: Rhyme Kickers>Levi pol>Zvedavo uho>Godbeni imperializem. S premestitvijo oddaje Šesta muzika na petek ob 20h je petkov večer zdaj v celoti rezerviran za plesno in manj plesno elektronsko glasbo, kot se spodobi za konec delovnika in prehod v bolj sproščeno, »vikend programsko shemo«!

Sobotni program se zdaj začenja enkrat z romsko, drugič z bošnjaško oddajo, opoldan pa jima sledijo družbeno angažirane oddaje, vključno s Slabo oddajo, kot sta svojo novo oddajo poimenovala avtorja, sodelavca kulturne redakcije Jernej Kaluža in Andrej Pezelj. Ob treh, tako kot do zdaj: Zeleno sonce; ob šestih pa se skupaj z brezdomci usedemo na Klopco pod svobodnim soncem ali pa zelena postane Temnozelena: nova, »brezkrupulozno naravocentrična oddaja utemeljena na globoko zeleni ekologiji in radikalnem feminizmu«, kot oddajo opišeta avtorja Katarina Višnar in Uroš Badovinac. Sobotni večer se začne tako kot do zdaj, z DJ Graffiti, ki jim zdaj sledijo Razširjamo obzorja, Muzikalija (nova avtorska oddaja Žige Puclja, ki bo predstavljala določene struje sodobnih eksperimentalnih nadžanrskih glasb, od ektremno računalniške in »avant« klubske elektronike do psiho-akustike, noisa, zvočne umetnosti, musique concrete ipd.) in RŠ koncert.

Nedeljski program se začne bolj ali manj sproščeno, z novo oddajo afriške skupnosti Tu je Afrika, ki se izmenjuje z novo glasbeno oddajo Nedeljska šlagerica Bojane Rudović Žvanut, ki svojo ciljno publiko opredeli kot »nostalgike, jugonostalgike in novopečene neostalgike«, kot cilje oddaje pa enostavno začrta: »spraviti ljudi v dobro voljo, medtem ko pijejo nedeljsko jutranjo kavo«. Opoldan jima sledita nova oddaja v srbskem jeziku Kontrola leta avtorice Biljane Žikić iz Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš, ki vam jo po poslušanju pilotne oddaje toplo priporočamo, in v tem terminu že utečena Drogerija Mateja Jankovića. Novotarnica je zdaj ob nedeljah ob 15h, Skabinet pa se s pete popoldanske premakne na šesto popoldansko uro in se zdaj izmenjuje z oddajo Tu pa tam – Terah se je namreč poslovil od oddaje Sensi smile, vse ljubitelje reggee glasbe pa usmerjamo na že omenjeno oddajo Riddim operator, ki je zdaj na programu ob ponedeljkih ob 22h. Vikend končujemo preverjeno, z glasbenimi oddajama Globaluna in Idealna godba, ki jima ob polnoči sledi radio art oddaja mednarodne radijske mreže Radia.fm, s čimer se konča teden in ta predstavitev nove programske sheme RŠ.

Bojan Anđelković,
odg. ured. RŠ,
6. maj 2012Komentarji
komentiraj >>