Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Od e-literature do slovenskih filmskih klasikov (888 bralcev)
Torek, 8. 5. 2012... predavanje Jaka Železnikarja o e-literaturi ...
... Klopčičeva filma Cvetje v jeseni in Strah v kinoteki ...

Današnji pregled kulturnega dogajanja začenjamo z najavo Večera intermedijskih umetnosti v Trubarjevi hiši literature. Jaka Železnikar, pesnik, pisatelj, programer in poznavalec spletnih tehnologij, bo ob 19. uri predstavil področje elektronske oziroma e-literature. Vsestranski avtor, ki razstavlja v različnih galerijah, ustvarja dela spletne umetnosti, razvija literarne aplikacije za pametne mobilne telefone, objavlja interaktivno poezijo na disketah in na spletu, nam bo danes povedal, kaj sploh je e-literatura. Prav tako bo predstavil izbor lastnih del na tem področju.

E-literatura ni povezana z branjem literature na kindlu ali iPadu, kakor bi lahko sklepali, temveč gre za obliko literature, ki »izvira iz digitalnega okolja« in jo je v njem tudi treba »doživljati«. Železnikarja smo vprašali, ali je digitalni računalnik nujno sredstvo za produkcijo e-literature.


Pod pojem e-literature spadajo raznorazna literarna dela: računalniško programirana poezija; animirana poezija; računalniške instalacije z literarnimi aspekti; zgodbe in pesmi, ki jih generira računalnik; romani v obliki SMS sporočil, elektronskih sporočil ali blogov ... Železnikar se ukvarja predvsem z e-poezijo, zato nas je zanimalo, kaj so njene značilnosti.

E-literatura je pridobitev tudi zato, ker jo je relativno enostavno producirati, potrebno je le znanje. S tem se avtorji izognejo prosjačenju za objavo v literarnih revijah, prostoru, ki je v Sloveniji pregovorno zaprt in namenjen le ožji skupini avtorjev.

V Slovenski kinoteki se je 3. maja začela retrospektiva enega največjih slovenskih režiserjev Matjaža Klopčiča. V okviru retrospektive si je mogoče danes ob 19. uri ogledati enega najbolj znanih Klopčičevih filmov, Cvetje v jeseni. Kultna ljubezenska zgodba, v kateri blestita Milena Zupančič in Bert Sotlar, le malokoga pusti ravnodušnega, zato tisti, ki si boste film ogledali, ne pozabite robčkov. Ob 21.15 pa bo predvajana še ena mojstrovina iz bogate zakladnice Klopčičevih filmov, Strah. Film, ki se dogaja ob koncu 19. stoletja, ko je Ljubljano prizadel grozljiv potres, je natančen prikaz dekadence meščanske družbe. Za tiste, ki omenjenih filmov še niste videli, je ogled obvezen!

Kulturne novice je digitalno pripravil Urh.


Komentarji
komentiraj >>