Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
KrOFF INSPIRACIJE (764 bralcev)
Torek, 8. 5. 2012
Božidar K....evropska komisija predlagala reformo nadzora nad državnimi pomočmi...
..turški premier Recep Tayyip Erdogan priznal, da je izgubil upanje v mirovno misijo v Siriji...
...pisarno začasnega libijskega premiera obkolili napadalci...
...Avstralski znanstvenik ob gledanju filma Harry Potter dobil idejo za hitri test krvne skupine...

Evropska komisija je predlagala reformo nadzora nad državnimi pomočmi, s katero želi prispevati k ponovnemu zagonu rasti v Evropi. Komisar za konkurenco Joaquin Almunia je ob tem države članice pozval, naj porabo javnega denarja preusmerijo tako, da bodo spodbudile uporabo dobrih državnih pomoči, ki bodo spodbudile rast. Kot dobre primere državnih pomoči je Almunia navedel pomoč kulturi, podporo raziskavam in inovacijam, financiranje malih in srednjih podjetij, boj proti podnebnim spremembam in investicije v revne regije. Konkretnih primerov slabe pomoči ni želel navesti.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je med obiskom v Rimu poudaril, da bi morali Združeni narodi občutno povečati število opazovalcev v Siriji. Hkrati pa je priznal, da je sam izgubil vse upanje v mirovno misijo Združenih Narodov. Dejal je, da bi v Siriji potrebovali več tisoč opazovalcev, ki bi lahko obiskali celotno državo in videli, kaj se dogaja. Turški premier je tako podvomil v učinkovitost 50ih opazovalcev Združenih narodov, kolikor jih trenutno v Siriji nadzira prekinitev ognja, ki je v veljavo stopila 12. aprila in ki se jo ves čas krši.

Pisarno začasnega libijskega premiera Abdurahima al-Keiba v Tripoliju so obkolili napadalci na poltovornjakih oboroženimi s protiletalskim orožjem. Iz stavbe je bilo slišati strele, ni pa znano, ali je premier v pisarni. Napadalci naj bi domnevno bili vojaki, ki so se borili proti Gaddafijevemu režimu, in nasprotujejo ukinitvi nagradne sheme, ki naj bi jim izplačala štipendije. Nagradna shema je bila sicer ukinjena zaradi domnevnih goljufij. Večina zaposlenih v stavbi je že pobegnila, ranjen pa je najmanj en varnostnik.

Avstralski znanstvenik Wei Šen, je ob gledanju filma „Harry Potter in dvorana skrivnosti“ dobil idejo za hitri test krvne skupine. Gre za poseben bioaktiven papir, ki reagira, ko pride v stik s človeško krvjo tako, da je mogoče hitro določiti krvno skupino. Ideja se mu je porodila ob prizoru, kjer Harry napiše vprašanje v magičen dnevnik in nemudoma dobi odgovor. Profesor Wei iz univerze Monash je poudaril, da bo ta metoda uporabna predvsem v primerih, ko je potrebna takojšnja transplantacija krvi.Komentarji
komentiraj >>