Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Britoff, ki po uredniškem dekretu ne omenja ne recesije ne varčevalnih ukrepov (977 bralcev)
Torek, 8. 5. 2012
Maja Z...opozicijska voditeljica Julija Timošenko prekinila gladovno stavko...
...opozicijska voditeljica Aung San Suu Kyi po 24-ih letih dobila potni list...
...Iz Jemna nov model Al Kaidinih eksplozivnih spodnjic...
...Škotsko referendumsko vprašanje pod drobnogledom britanskih parlamentarcev...
...novozelandske oblasti obtožene evgenike zaradi zastonj kontracepcijo za socialno šibkejše...
...Argentinci se raje izražajo s kreativnimi reklamami kot z bombami...

Britoff I: Novičke o opozicijskih voditeljicah

Ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko, ki obsojena zlorabe položaja služi sedemletno zaporno kazen, naj bi po uspešnih pogajanjih z vodstvom zapora jutri končala gladovno stavko. Uspelo se ji je namreč dogovoriti, da bo zdravljenje nadaljevala pod okriljem nemškega zdravnika dr. Harmsa v neki lokalni bolnišnici na vzhodu Ukrajine. Na devetnajst-dnevno stavko se je Timošenkova podala zaradi grobega ravnanja paznikov in nezaupanja v ukrajinske zdravnike, ki naj bi jo poskušali zastrupiti ali s čim okužiti. Po posvetovanju z dr. Harmsom, ki ga skrbi njeno šibko zdravje, naj bi se odločila pred nadaljnim zdravljenjem prekiniti gladovno stavko.

Bangladeška opozijska voditeljica Khaleda Zia se je srečala z Mirzo Fakhurlom in drugimi visokimi člani njene Bangladeške nacionalne stranke, ki so osumljeni podtikanja večih bomb v številnih vladnih poslopjih in zažiganja avtomobilov med opozicijskimi protesti konec aprila. Omenjeni funcionarji so pred aretacijo pobegnili in se dober teden skrivali, preden so se prostovoljno predali sodišču in zahtevali plačilo varščine v zameno za nadaljno prostost. Khaleda Zia je sicer prepričana, da so dotične eksplozije sprožile vladne sile, ki se tako poskušajo znebiti opozicijskega vodstva. Njeno nezaupanje do vlade bržkone izhaja iz dolgoletnega rivalstva z aktualno premierko Šejk Hasino.

Mjanmarske oblasti so opozicijski voditeljici Aung San Suu Kyi po 24-ih letih spet izdale potni list. Zanj je zaprosila takoj po izvolitvi v parlament na nadomestnih volitvah prvega aprila. Njena prva destinacija naj bi bil Oslo, kjer namerava prevzeti Nobelovo nagrado za mir, ki jo je prejela leta 1991. Obiskati namerava tudi Veliko Britanijo, kjer je živela z možem in sinom, preden je leta 1988 obiskala bolno mater v Mjanmaru, ko so izbruhnile demonstracije in se je odločila ostati v državi.

Bivša slovaška premierka in opozicijska voditeljica Iveta Radičova se je po marčevskih volitvah umaknila iz aktivne politike. Kot je razbrati iz zapisa na Wikipediji, se sedaj posveča pisanju knjige o svoji premierski izkušnji, vendar v njej ne misli razkrivati nobenih škandalov.

Britoff II: Novičke iz držav osi zla

V tokratnem Britoffu se posvečamo državam iz osi zla. V Siriji mirovni načrt Kofija Annana vedno bolj spominja na mrtvo črko na papirju. Njegov avtor, posebni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov, je o njegovem neuresničevanju danes poročal Varnostnemu svetu. Pri tem je poudaril, da je premirje sicer do neke mere zmanjšalo uporabo težkega orožja s strani vladnih sil, vendar pa naj bi bili napadi na prebivalstvo ravno zaradi navzočnosti zunanjih opazovalcev toliko bolj diskretni. Sem spadajo predvsem mučenja in množične aretacije ter splošno zatiranje človekovih pravic nasprotnikov režima.

Iz Jemna pa je izviral načrt za bombo v spodnjicah, ki je bila namenjena na letalo na poti v ZDA, vendar so jo še dosti prej odkrili infiltrirani pripadniki ameriške varnostne agencije CIA. O sami akciji je dostopnih izredno malo informacij, tako ni jasno kdo vse je bil udeležen v njej, niti kaj se je zgodilo z domnevnim nosilcem eksplozivnih spodnjic. Predsedujoči odboru za domovinsko varnost Peter King je povedal, da so mu na vprašanje, kaj se je z njim zgodilo, proti-teroristični operativci odgovorili, da mu ni treba več skrbeti, kar je precej zgovorno samo po sebi. Sicer pa je šlo za nov in izboljšan model eksplozivne naprave, ki so jo neuspešno poskusili uporabiti v letalu na poti v Detroit leta 2009.

Na Madžarskem pa je Židovska Verska Zveza vložila uradno pritožbo zaradi rasne diskriminacije proti odboru za kulturo in turizem v severnomadžarskem mestu Eger. Vzrok za pritožbo je avdio posnetek zasedanja odbora pred lokalnim kulturnim festivalom, kjer v razpravi o tem ali naj nanj povabijo igralca Joszefa Szekelija, eden od razpravljalcev Szekelija opiše z besedami "umazani Žid". Njegova izjava je bila v bistvu v podporo vabilu in je izvenela nekako takole: "Čeprav vsi pravijo, da je Joszef umazan Žid, ne gre zanikati, da je izjemen igralec." Navkljub temu doživetemu argumentu je bila končna odločitev odbora, da Joszef Szekeli v Egru ni dobrodošel.

Britoff III: novičke iz držav na črko R ali Š

Sledi sklop novičk iz držav, ki se tako kot naš radio imenujejo na črki R ali Š. Pri Mednarodnem kazenskem sodišču za Ruando je prizivni odbor odločal o treh pritožbah na obsodbe zaradi sodelovanja pri ruandskem genocidu leta 1994. V dveh primerih je potrdil zaporni kazni v višini 30 let in eno doživljensko, v primeru Aoysa Ntabakuze pa je doživljensko kazen znižal na 35 let. Sicer ima sodišče za seboj že 29 obsodb, na sojenje pa v priporu čaka še 14 ljudi.

Škotsko referendumsko vprašanje o samostojnosti je pristalo pod drobnogledom Westminsterskega odbora za škotske zadeve. Vprašanje, ki ga želijo Škoti ponuditi svojim volivcem leta 2014, naj bi se glasilo "Ali se strinjate, da Škotska postane samostojna država?". Britanski parlamentarci so izvedli manjšo raziskavo in ugotovili, da če se vprašanje glasi "Ali se strinjate ali se ne strinjate", potem število podpornikov škotske samostojsosti pade, če pa se v vprašanje doda še bolj eksplicinto alternativo "ali pa želite, da ostane del Združenega kraljestva", potem glasovi "ZA" upadejo še bolj. Škotska vlada dotični raziskavi seveda ne priznava nobene krediblnosti.

Svojevrsten rekord pripravlja 102-letna Romunka Teodora Romanovschi iz Temišvara, saj se je pri svojih poznih letih odločila, da ni nikoli prepozno, da vstopi v politiko. Na listi liberalne stranke se namerava stoletnica vključiti v boj za lokalne volilne stolčke, ki je napovedan za mesec junij. Sicer pa glede na to, da je v Romuniji ravno včeraj zaprisegla že druga vlada v dveh mesecih po zadnjih splošnih volitvah, morda ne bo treba čakati dolgo tudi na nove parlamentarne volitve, kjer bo 102-letnica nedvomno podirala nove rekorde.

Na Šrilanki v mestecu Kalutara južno od glavnega mesta Kolombo je nekaj ducatov budističnih menihov in laikov protestiralo z zahtevo, naj vlada poruši mošejo v predelu mesta imenovanem Dambulla. Šlo naj bi za svet kraj po prepričanju sicer večinskih budistov, ki trdijo, da so mošejo na silo in na črno zgradili muslimanski ekstremisti. Tokrat so že drugič v zadnjih nekaj tednih poskusili na silo zavzeti mošejo, ki naj bi bila zgrajena na sveti zemlji. Sicer je v državi okoli 70 odstotkov prebivalcev budistov, medtem ko je muslimanov okoli 8 odstotkov in so medverske napetosti nečeloma redke.

Britoff IV: Novičke iz držav, ki ji seče 43. južni vzporednik

V čast 43. rojstnemu dnevu Radia Študent, zadnji sklop nocojšnjih jutranjih novičk posvečamo državam, ki imajo to srečo, da skozi njih teče 43. južni vzporednik. Novozelandske oblasti so se znašle pod plazom kritk zaradi socialnega programa v okviru katerega ženskam, ki prejemajo socialno pomoč, ponuja tudi zastonj kontracepcijska sredstva. Vlada trdi, da s tem ljudem preprosto daje na voljo izbiro, ki je sicer zaradi finančnih razlogov ne bi imeli. Kritiki trdijo, da tovrstni programi mejijo na evgeniko, ker naj bi socialno ogrožene obravnavali kot manjvredne. No, ti isti kritiki potem razložijo tudi, da bo povečan dostop do kontracepcije vodil v višjo stopnjo nezaželenih nosečnosti zaradi povečane promiskuitete, tako da vemo pri čem smo.

Policisti v Čilu se veselijo novega nakupa desetih vodnih topov za umirjanje množic. Represivni organi, ki so imeli v zadnjem letu precej dela z upornimi študenti in drugimi protestniki, so v tem času utrpeli tudi nekaj materialnih izgub. Zato je bil skoraj 7 milijonov dolarjev vreden nakup nadomestnih vodnih topov na vozilih, ki jih proizvaja Mercedez Benz, praktično neizogiben.

Avstralski znanstveniki so postavili enega največjih klimatskih eksperimentov, ki je namenjen razumevanju kako se ekosistemi odzivajo na povečane količine ogljikovega dioksida v ozračju. V šestih konstrukcijah, ki so več kot 20 metrov visoke in pokrivajo skupaj 20 hektarov naravnega rastja bodo naslednjih deset let spuščali z računalniškim sistemom nadzorovane količine CO2-ja in merili odzive mikrobov, glivic, rastlin in insektov. Tako imenovan klimatski časovni stroj je seveda vsaj deloma namenjen iskanju odgovora ali je avstralska flora sposobna zadržati povečane količine ogljikovega dioksida, od česar je verjetno odvisno kako urgento se bo ena največjih onesnaževalk s tem toplogrednim plinom lotila zmanjševanja emisij.

Argentina se je zapletla v nov besedni spor z Veliko Britanijo, po tem ko je objavila provokativen reklamni spot posnet na Falklandskih otokih, oziroma če smo politično korektni: na otokih Malvinas. V videu, ki je bil seveda posnet naskrivaj, vidimo argentinskega atleta kako opravlja jutranji trening na vseh glavnih turističnih atrakcijah na otoku, med drugim tudi na spomeniku britanskim žrtvam prve svetovne vojne, v neki neuspeli skleci pa tudi poljubi tla na tem spornem teritoriju. Spot se konča s sloganom "Za tekmovanje na britanskih tleh treniramo na argentinskih tleh." Na britansko užaljenost zavoljo zlorabljanja olimpijskega duha so se Argentinci ostro odzvali z opozorilom, da oni kot izrazno sredstvo pač raje uporabljajo kreativnost kot pa bombardiranje nedolžnih civilistov. Živel torej PR!

Evo, bejžte lajkat: http://www.youtube.com/watch?v=vbx-LCW2620

Jutranje novičke je na glavo postavljala Maja.Komentarji
komentiraj >>