Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF špansko-argentinske ljubezni ali kako so ZDA nategnile EU (855 bralcev)
Sreda, 9. 5. 2012
Matej J… pred parlamentom vnovič branje Hlapcev…
… Belokranjci nad ministrstvo za kmetijstvo in okolje…
… kolumbijski FARC ponovno s talcem…
… postrojeni novinarji v Grčiji…
… somalijski pirati za kanček bolj brezskrbni…
… argentina išče vlagatelje za črpanje nafte…
… makedonskim podjetnikom naložena skrb za oživljanje…
… italijanske težave z distribucijo elektrike iz Albanije…

7.05

Študentje, profesorji in delavci Akademije za gledališče, radio, film in televizijo so pred tednom pred državnim zborom uprizorili dvanajsturno branje Hlapcev. Ker prvič poslankam in poslancem branje ni prišlo do živega se to nadaljuje danes ob osmi uri v organizaciji študentov Univerze v Ljubljani. Vabljeni podporniki.

Ob enajsti uri pred duri ministrstva za kmetijstvo in okolje prihaja avtobus Belokranjcev, vabljeni podporniki iz Ljubljane. Problem, ki ga želijo izpostavit pred ministrstvom je pred leti vzpostavljena bioplinarna ob Črnomlju, ki proizvede 30 tisoč ton gnojnice in je odgovorna za porast nitratov v podtalnici, kar ogroža življenje črne človeške ribice, kot tudi drugega tamkajšnjega življa.

Več kot trideset tisoč uporabnikov twitterja je izgubilo unikatno pravico do lastnega tvitanja. Na spletu so namreč neznanci objavili uporabniška imena in pripadajoča gesla za uporabo dotičnih naslovov. Tviter je zgrožen in že odpravlja varnostne pomankljivosti.


8.05

Kolumbijska uporniška skupina od vlade zahteva širšo razpravo o svobodi govora preden izpustijo francoskega talca, zajetega pred desetimi dnevi. Novinar Romeo Langlois je poročal za časopis Le Figaro in televizijo France 24, v rokah upornikov pa se je znašel zatem ko se je pridružil napadom vojske proti gverili. Preden ne bo široke razprave o svobodi podatkov, Langlois ne bo izpuščen zatrjujejo predstavniki FARCA, vlada pa odgovarja, da se s kriminalci ne namerava pogajati. Uporniki so še potožili, da je njihova spletna stran stalno napadana in blokirana, njihovi oddajniki pa bombardirani.

V južnem predelu Nove Mehike se gradi za milijardo dolarjev vdredno mesto, ki se bo raztezalo na dvajsetih kvadratnih kilometrih, a brez prebivalcev. Namenjeno bo le raziskavam tehnologij in njih aplikacij za življenje v prihodnosti. Raziskave bodo potekale vse od avtomatičnega izplakovanja školjk pa do vožnje avtomobilov brez voznikov.

Grški novinarji so zgroženi nad prvo tiskovno konferenco, ki jo je organizirala skrajna desničarska stranka Zlata zora, zatem ko se je uvrstila v parlament. Podporniki vodje stranke Nikolaosa Mihalolijakosa so novinarje namreč postrojili v ravno vrsto tako, da so ti dostojno pričakali njihovo vodjo. Več novinarjev se ni želele postrojiti in je konferenco zapustilo.


9.05

Britanski premier David Cameron je ob začetku mandata izpostavil ureditev razmer v Somaliji in onemogočenje piratov, ki plujejo po okoliških vodah kot zunanjo politično prioriteto. A so mu varčevalni ukrepi prekrižali načrte, saj si britanska kraljeva mornarica ne more privoščiti tako nadzora nad pirati, kot tudi nadzora poletnih olimpijskih iger v Londonu. Bojna ladja že pluje proti Angliji.

Argentinska podpredsednica Amado Boudou poziva ameriške korporacije, da investirajo v državno naftno podjetje YPF, pred tedni podržavljeno od španskega Repsola. V Patagoniji se namreč nahajajo zaloge nafte, a YPF nima ne znanja ne financ za pridobivanje črnega zlata. Repsol je ob tem zagrozil, da vsako korporacijo, ki namerava vlagati v YPF čakajo tožbe v korist Repsola.

Nigerijska policija je detonirala tri časovne bombe v univerzitetnem naselju na severu države. Pred tednom dni je na istem kampusu neznanec prekinil mašo v tamkajšnji kapeli in pobil dvajset vernikov.


10.05

Makedonska podjetja z več kot sto zaposlenimi bodo od 1. junija morala posedovati drage aparate za oživljanje tistih, ki jih je doletela kap. Vsako podjetje bo prav tako moralo izobrazit nekaj svojih uslužbencev o uporabi električnih šokerjev, kar pa bo pokrilo ministrstvo za zdravje. Podjetniki so besni, saj da je to še en v vrsti ukrepov, ki hirajo podjetništvo. Minister za zdravje Nikola Todorov pa zanika, da je odločitev plod njegovega prijateljevanja s proizvajalci tovrstnih aparatov.

Italijanska podjetja, ki so vlagala v izgradnjo elektrarn, pretežno hidroelektrarn v Albaniji, od tamkajšnjih oblasti pričakujejo vzpostavitev distribucijske infrastrukture. Več elektrarn bo pričelo delovati v kratkem, a še nobena ni priklopljena na sistem za distribucijo elektrike, saj ta ni niti postavljena. Premier Sali Berisha obljublja, da bo storil vse v njegovi moči in v okviru zakonskih omejitev, da bo ta v kratkem postavljena. Večina elektrike iz albanskih obnovljivih virov bo distribuirana v Evropsko unijo.

Evropska komisija sporoča, da je sistem hitrega obveščanja o nevarnih neživilskih izdelkih RAPEX, vzpostavljen pred nekaj leti, obrodil prve resne sadove. V Evropsko unijo naj bi v lanskem letu po zaslugah agencije prispelo za dvajset odstotkov manj nevarnih izdelkov, predvsem igrač.

Končajmo z opomnikom. Pred hramom demokracije se čez dan ponovno berejo Cankarjevi Hlapci, pred ministrstvom za kmetijstvo in okolje na Dunajski 22 se ob 11. uri zberejo Belokranjci v bran endemita – črnega proteusa. Izberite lokacijo podpore.Komentarji
komentiraj >>