Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
DAN PIROVE ZMAGE ZA SLOWENISCHE BUNDESLAND (1086 bralcev)
Sreda, 9. 5. 2012Pa čeprav bi to desno klerikalne politične sile rade pometle pod preprogo zgodovinske pozabe, je danes Dan zmage nad nacizmom in fašizmom. Ne glede na morebitni dogovor o stavkovnem sporazumu, katerega pa ne prav posrečeno rušita prav druga dobra Janševa koalicija in Vlada, pa se bo že jutri, 10. maja, začel in s koalicijsko uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ dan potem na dvodnevni izredni seji Državnega zbora tudi samo-razglasil Dan pirove zmage za slowenische bundesland.
Pa čeprav bi to desno klerikalne politične sile tudi na tej danes prav sončni strani Alp rade pometle pod preprogo zgodovinske pozabe, je le vredno še enkrat ponoviti, da je danes Dan zmage nad nacizmom in fašizmom, na srečo v tej slovenski deželi še naprej prisoten predvsem zaradi Dneva osvoboditve Ljubljane in tokrat že 43. rojstnega dne od letos tudi študentskega radijskega programa posebnega pomena, ki ga ravnokar poslušate. Ne glede na morebitni dogovor o stavkovnem sporazumu, katerega pa ne prav posrečeno rušita prav druga dobra Janševa koalicija in Vlada z zadnjimi dopolnili za nedogovorjene spremembe pogojev upokojevanja, pa se bo že jutri, 10. maja, začel in s koalicijsko uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ dan potem na dvodnevni izredni seji Državnega zbora tudi samo-razglasil Dan pirove zmage za slowenische bundesland.

Od kod bo po novem pihal veter, kateremu se bo v imenu druge dobre Janševe koalicije in Vlade klanjala domača po čem pa le še, razen tem komu se klanja suverena država, je sicer potrdil tudi na današnji sklepni dan pogajanj s sindikalno koordinacijo stavkovnih odborov javnega sektorja sicer že od včeraj odsoten premier Janez Janša. Da bi mu ne bilo potrebno na domačih tleh prisostvovati slovesnostim ob dnevu, na katerega so pred 67 leti Ljubljano osvobodile enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske, je, kako nenavadno, na prvi uradni dvostranski obisk v tujino že včeraj odpotoval prav v Nemčijo, sicer res najpomembnejšo gospodarsko partnerico Slovenije, kar pa je zgolj podatek, ki pove od katerih oziroma čigavih prav nič razsvetljenih kapitalistov so najbolj odvisna na slovenskem še delujoča podjetja.

Ker so sicer Nemčija in njene banke tudi na račun varčevalnih ukrepov najbolj javno finančno razsutih evropskih držav v brez izjeme najboljši gospodarski kondiciji, ta čas nemara niti ni tako slabo, da so slovenski podjetniki in s tem njihovi zaposleni te dni najbolj podložni prav nemškemu kapitalističnemu škornju. Da sicer ta ponovni obrat v slovenski geopolitični podreditvi ceni tudi euro-nemška kanclerka Angela, pa potrjuje tudi dejstvo, da je bil kancler Janez sprejet z vojaškimi častmi. S kakimi dosti bolj oprijemljivimi častmi pa je bil vrli premier sprejet včerja, ko je na neuradnem delu svojega prvega dvostranskega uradnega obiska predsedniku uprave nemških železnic Deutsche Bahn Rudigerju Grubeju ponovno poskušal kar v paketu prodati Slovenske železnice, Luko Koper in nekoč najsilnejše domače logistično podjetje Intereuropo. Ne glede na čase v Unijo združene Evrope so namreč nemški kapitalisti in njihovi politični služabniki, kar pač je tudi kanclerka Angela Merkel, za nemoten dostop oziroma izhod na Jadransko morje gotovo še vedno pripravljeni tudi kar nekaj plačati domačim za to najbolj zaslužnim sinovom.

Domači sinovi na aktualni politični oblasti pa se vse bolj igrajo poker s sindikalnimi pogajalci in celo nepogajalci. Ker so se tik pred zdajci v zakonu za uravnoteženje javnih financ znašla tudi sicer s sindikati neusklajena dopolnila, s katerimi se spreminja zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ministrski oprode druge Janševe Vlade in vladni pogajalci ali blefirajo, ali pa se o stavkovnem sporazumu pravzaprav sploh nočejo dogovoriti. V vsakem primeru je neusklajeno spreminjanje pogojev za upokojevanje razburilo tudi sindikalno konfederacijo Pergam in Zvezo svobodnih sindikatov, ki sta se do sedaj med pogajanji s Konfederacijo stavkovnih odborov javnega sektorja držali nekako ob strani.

Glavno sindikalno orožje zoper v državnem zboru uveljavljeni zakon o uravnoteženju javnih financ je v Janševih opozicijskih časih večkrat preverjeno naknadno referendumsko odločanje. Domače sindikalno organiziranje je že zgolj v javnem sektorju pač dovolj močno, da lahko brez težav zbere potrebnih 40 tisoč podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. To bi bila sicer prva resna prava politična preizkušnja prav za drugo dobro Janševo koalicijo in Vlado. Za referendumsko iniciativo za razveljavitev Družinskega zakonika so namreč poskrbeli prav civilnodružbeni oddelki strank sedanje koalicije in Vlade.

Med veliko in vse bolj svoj vpliv razširjajočo Nemčijo, ki ne pozna tovrstnega preizkušnja zakonov in politične podpore vsakokratne koalicije in Vlade na podlagi zakona o ljudski iniciativi in referendumskem odločanju, in Slovenijo pa je sicer še ena pomembna razlika. Ta je, da Nemčija za razliko od domovine zaradi aktualne dolžniške krize držav sploh ni prizadeta in da v njej še naprej poteka famozna rast še bolj famoznega BDP-ja. No, kljub temu da na Slovenskem temu pač ni tako druga dobra Janševa koalicija in vlada pričakujeta, da bosta rebalans in zakon za uravnoteženje javnih financ na izredni dvodnevni seji Državnega zbora, ki se začne jutri in konča v petek deležna široke politične podpore. S knedlom v ustih jih ne glede na to, da spreminjajo pogoje upokojevanja in že tako šibki socialni položaj upokojencev po vsej državi, podpirajo tudi v koalicijski DESUS.

In ker je koalicijska večina tako zagotovljena, lahko politična zakonodajna oblast na predlog izvršne tako rebalans kot zakon za uravnoteženje javnih financ na jutrišnji in pojutrišnji izredni seji sprejmeta tudi, če se s sindikati o stavkovnem sporazumu na pravkar potekajočih pogajanjih ne bodo uspeli dogovoriti, kar bo vsaj na prvi pogled obveljalo za veliko politično zmago prav druge dobre Janševe Vlade in koalicije. Toda tako to gre. Ta zmaga bo ne glede na zadovoljstvo gospodarjev slowenische bundeslanda iz Berlina pirova. Vprašanje, ali zakon o uravnoteženju javnih financ in s tem ali še naprej druga dobra Janševa koalicija in Vlada da ali ne, pa sploh prvič stvar resnega referendumskega odločanja.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment na Dan Zmage in 43. rojstni dan Radia Študent sem s prihajajočo pirovo zmago Hlapcev v Vladi in Državnem zboru Slowenische Bundeslanda v zobeh poskrbel Tomaž Z.
Komentarji
komentiraj >>