Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
BritOFF ministrstva proti šerifu (1000 bralcev)
Petek, 11. 5. 2012
Gregor K.… Jackie Razparač …
… zlati lev za življenjsko delo Francescu Rossiju ...
… prepovedano sklepanje podjemnih in avtorskih pogodb na Univerzi dodatno breme ...
… ZDA tožijo arizonskega šerifa ...
… Rdeči križ v Pakistanu previden …
… po novem mogoče tudi ob diplomo ...
… avstralski sindikat proti kitajskim načinom trgovanja ...
… Mitt Romney s škarjami ...
… preventivno zdravilo za AIDS za premožne …
… odnosi med Egiptom in Izraelom bodo drugačni ...


SEDMA

Medtem ko gredo mnogi sodobni zločini hitro v pozabo, se nekateri stari še vedno in vedno znova rešujejo. Zadnja teorija o identiteti Jacka Razparača, ki je leta 1888 v Londonu ubil 5 prostitutk, pravi, da sploh ni bil moški. John Morris avtor knjige „Jack Razparač: Roka ženske“, pravi, da je bila morilka Lizzie Williams, soproga zdravnika kraljeve družine Johna Williamsa, ki je bil med glavnimi osumljenci. Motiv za umore naj bi bil Lizzieno maščevanje do žensk, ki so lahko rodile. Sama je bila namreč neplodna. Teza pa sloni na dejstvih, da so bile žrtve spolno nedotaknjene, da so bile trem odstranjene maternice in, da so pri eni našli koščke ženskega ogrinjala, krila in klobuka, ki ga sama ni nosila.

Letošnjega zlatega leva za življenjsko delo na Beneškem filmskem festivalu bo prejel italijanski režiser Francesco Rossi. Direktor najstarejšega filmskega festivala na svetu Alberto Barbera, je 89-letnega Rossija označil za začetnika italijanskega filma z družbeno tematiko. Med njegovimi najbolj znanimi filmi so "Le mani sulla citta", Lucky Luciano“, „Zadeva Mattei“ in „Tre fratelli“.

Po besedah predsednika sistemizacijske komisije Univerze v Ljubljani Janeza Hribarja, pomeni odločitev vlade o prepovedi sklepanja podjemnih in avtorskih pogodb za Univerzo dodatno breme in alarm. Poudaril je, da je to v nasprotju z vsem, kar so se do zdaj pogovarjali. Dobili naj bi tudi zagotovila, da pogodbe ne bodo predmet restrikcije. Kot je pojasnil, je tovrstno delo z visokošolskimi učitelji, ki samo delno prispevajo k izvedbi študija, bistveno cenejše, kot če bi takšnega človeka redno zaposlili in dodatno njegovo polno zaposlitev iskali v raziskovalnih urah, da bi sploh lahko prejemal polno plačo.

OSMA

Pravosodno ministrstvo Združenih držav Amerike je vložilo tožbo proti razvpitemu šerifu iz Phoenixa v Arizoni, Joeju Arpaiou, zaradi sistematičnega kršenja državljanski pravic. Pristop Arpaia je menda precej podoben tistim iz 60ih let prejšnjega stoletja, ko so lokalni šerifi na jugu zatirali temnopolte. Tokrat so sicer v vlogi slednjih Američani latinsko-ameriškega videza. Za Arapaia in njegove pomočnike velja, da je vsakdo najprej kriv in mora svojo nedolžnost šele dokazati.

Potem ko je bil v Pakistanu umorjen britanski delavec Rdečega križa Khalil Dale, je organizacija opustila večina dobrodelnih projektov po državi. Večina aktivnosti je bilo tako premeščeno v Karači in Pešavar. Koordinator za južno Azijo pri Mednarodnem komiteju Rdečega križa Jacques de Maio pravi, da bo treba ponovno premisliti kako vzpostaviti ravnotežje med varnostjo njihovih delavcev in humanitarno aktivnostjo.

Upravni odbor Univerze v Ljubljani je na včerajšnji seji potrdil spremembo statuta, po katerem bo po novem mogoče izgubiti diplomo iz razlogov protipravnega ravnanja v preteklosti. Diplomo bo sicer mogoče izgubiti le za naprej, ne pa tudi za nazaj. Filozofska fakulteta bi lahko tako uvedla postopek ugotavljanja oziroma odvzema diplome nepovezanemu poslancu v državnem zboru Ivanu Simčiču. Do zdaj je bilo sicer mogoče na ta način odvzeti le magisterij in doktorat.

DEVETA

Sekretar avstralskega sindikata delavcev, Paul Howes, je ponovno kritiziral Kitajski način trgovanja in pozval k preiskavi o domnevnem kiber vohunstvu kitajske, s katerim naj bi med drugim kradla intelektualno lastnino. Ob tem je dodal, da so tako avstralski industrialci kot pridelovalci hrane prisiljeni tekmovati pod neenakimi pogoji.

Predvolilne kampanje so vedno bolj ali manj umazane. Združene države Amerike so verjetno tudi na tem področju med vodilnimi. Zadnjo zgodbo, ki ne gre v prid republikanskemu kandidatu na novembrskih predsedniških volitvah, Mittu Romneyu, je plasiral Washington Post. Gre za to, da je časopis objavil pričevanje Johna Lauberja, ki so ga v zasebni šoli za bogate v zvezni državi Michigan sošolci nenehno zbadali zaradi ženstvenega obnašanja. Med njimi naj bi bil tudi Romney, pri čemer naj bi Lauberja enkrat tudi napadli in Romney naj bi mu pri tem ostrigel lase. Predsedniški kandidat je povedal, da se dogodka ne spominja, da pa je počel marsikaj neumnega.

Državni zbor bo danes odločil o rebalansu letošnjega proračuna ter zakonu za uravnoteženje javnih financ. Še pred tem bodo poslanci z dopolnili med varčevalne ukrepe vnesli rešitve iz dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. Zakonu za uravnoteženje javnih financ je vloženih več kot sto dopolnil, ki jih je sicer mogoče vlagati še vse do začetka glasovanja. Koalicijske poslanske skupine z dopolnili predlagajo, da se v zakon vnesejo rešitve, za katere se je vlada v četrtek dogovorila s sindikati javnega sektorja, s katerimi je podpisala stavkovni sporazum ter dogovor o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih.

DESETA

Svetovalni odbor ameriške Zvezne uprave za zdravila je priporočil potrditev prvega preventivnega zdravila proti AIDSu. Gre za zdravilo truvada kalifornijskega proizvajalca Gilead Sciences, ki je v Združenih državah Amerike že v prodaji kot zdravilo za okužene z virusom HIV. Testi so pokazali, da je redno jemanje truvade preprečilo okužbo z virusom HIV pri 75 odstotkih heteroseksualnih moških, ki so zdravilo jemali redno vsak dan. Pri biseksualcih je odstotek tveganja okužbe, kljub rednemu jemanju še vedno večje kot 50. Koliko je zdravilo učinkovito za ženske ni znano. Gre pa za drago zdravilo, mesečno stane namreč 900 dolarjev, kar seveda pomeni, da si ga večina ne bo mogla privoščiti.

Dva najmočnejša egiptovska predsedniška kandidata sta močno kritizirala Izrael v televizijski predvolilni debati. Bivši voditelj muslimanske bratovščine Abdel Moneim Abul Futuh je med drugim dejal, da je država Izrael sovražnik, ki je bila ustanovljena na zasedenem teritoriju in da predstavlja za Egipt varnostno grožnjo. Bivši zunanji minister in nekdanji generalni sekretar Arabske lige Amr Musa pa je povedal, da tretira večina Egipčanov Izrael kot sovražno državo, pri čemer se z njeno politiko ne strinjajo in ji ne zaupa.

Potem ko so v koordinaciji sindikatov v sežanski družbi Kraški zidar sprejeli sklep o napovedi stavke, bodo le-tega danes posredovali vodstvu podjetja. Po napovedih naj bi stavko izvedli prihodnji četrtek. Zanjo so se po besedah Damjana Volfa iz Konfederacije sindikatov 90 odločili, zato ker dolguje uprava zaposlenim še del februarske in celotno plačo za marec, prav tako jim še niso izplačali pet šestin regresa za leto 2011.Komentarji
komentiraj >>