Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
OFF DRAGEGA DOPUSTA (942 bralcev)
Petek, 11. 5. 2012
Boris V.... na Filipinih protestirajo proti kitajski zahtevi po otokih v Južnokitajskem morju...
... najmanj 41 ljudi ranjenih v spopadih med policijo in protestniki v Gvineji...
... prvo televizijsko soočenje predsedniških kandidatov v zgodovini Egipta...
... v Makedoniji najavljeni protesti in kontra protesti zaradi policijske operacije Pošast...
... oba policijska sindikata in Konfederacija sindikatov 90 Slovenije zavračajo podpis Sporazuma dela sindikatov javnega sektorja z vlado...

OFF NAPOVEDNIK

Edina resnica, ki zadnje mesece v Sloveniji uživa popolno svobodo širjenja, se glasi: »Potrebno je zategniti pasove.« Vsi moramo varčevati, ker država enostavno ne zmore več financiranja obstoječega obsega socialnih pravic. V koalicijski pogodbi med sedaj vladajočimi strankami se točka Organizacija in delovanje vlade začne s sledečim stavkom: »Predsednik vlade in ministri bodo s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajali zgled vsemu javnemu sektorju!« Predsednik vlade Janez Janša je še kot vodja posebej svetal primer. Med pogajanji s sindikati o varčevalnih ukrepih in zagovarjanjem stališča, da bi morali vsi delati na 2. maj, je odpotoval premier na dopust v Grčijo, in sicer od 28. aprila do 3. maja. Tednik Mladina poroča, da je Janša potoval z zasebnim letalom, po zagotovilih kabineta predsednika vlade pa je premier let v celoti plačal sam. Mladina poroča, da bi tak let v obe smeri stal okoli 20.000 evrov. Če k temu prištejemo še strošek dveh varnostnikov v tujini, njuno nastanitev in prehrano ter dnevnice, in dodamo še najem avtomobila ali več njih, se strošek dopusta še poveča. Iz kabineta predsednika vlade so medtem že sporočili, da je vse napihnjeno in da je Janševa ekipa zgolj nazaj potovala z zasebnim letalom, in še to zaradi zdravstvenih težav njegovega otroka. Ostaja pa dejstvo, da je Janša ob trditvah, da moramo delati na drugi maj, na ta dan vzel dopust.

Hvalimo pa tudi drugo domiselno izjavo, s katero vlada in njeni ekonomski sateliti utemeljujejo potrebo po zlatem fiskalnem pravilu. »Porabimo lahko samo toliko, kolikor zaslužimo.« Ob tem samo dodajmo, da ima Janša za približno 170.000 evrov kredita.

Berete OFF Program Radia Študent, ki ... ah, saj ni važno.

OFF PROGRAM

Okoli 1000 protestnikov se je zbralo pred kitajskim veleposlaništvom v filipinski prestolnici Manili, kjer protestirajo proti kitajski zahtevi po otokih v Južnokitajskem morju, ki si jih lastita obe državi. Protestniki Kitajski očitajo, da se obnaša kot arogantni fevdalec s tem, ko si lasti tuje ozemlje. Kitajske oblasti so svoje državljane, ki se nahajajo na Filipinih, že pozvale k previdnosti, same pa so okrepile varnost v bližini filipinskega veleposlaništva v Pekingu. Kitajska trdi, da ima pravico do vseh ozemelj v Južnokitajskem morju, kljub temu da se sporni otoki nahajajo 230 kilometrov od Filipinov in kar 1200 kilometrov od ozemlja Kitajske. Južnokitajsko morje naj bi skrivalo velike količine nafte, zato svojih interesov na tem območju ne skrivajo niti Tajvan, Malezija, Brunej in Vietnam.

V Gvineji je bilo v spopadih med policijo in protestniki, ki zahtevajo izpeljavo odloženih parlamentarnih volitev, ranjenih najmanj 41 ljudi. Policisti so nad protestniki uporabili solzivec, prav tako pa so s pendreki in puškinimi kopiti brutalno pretepali ljudi, ki so se želeli prebiti do sedeža vladajoče stranke. Opozicijski voditelj Cellou Dalein Diallo je dejal, da so se prebivalci Gvineje uprli nameri predsednika države Alphe Condeja, ki želi ponarediti volitve, na katerih ne more zmagati. Aktualna vlada je volitve najprej napovedala za 8. julij, nato pa jih je preložila za nedoločen čas zaradi domnevnih tehničnih težav.

Vodilna kandidata za mesto predsednika Egipta, nekdanji vodja Arabske lige in bivši zunanji minister Amr Musa, ter zmerni islamist Abdul Moneim Abul Fotuh, sta se srečala na prvem televizijskem soočenju v zgodovini države. Musi in Fotuhu javnomnenjske ankete napovedujejo največ možnosti za zmago oziroma za uvrstitev v drugi krog volitev, ki bodo potekale konec meseca. Kandidata sta se zavzemala za preporod Egipta v demokratično, spoštovano in stabilno državo, prav tako pa sta si medsebojno navrgla nekaj očitkov. Fotuh je svojega rivala obtožil, da predstavlja ostanek odstavljenega režima, Musa pa je Fotuhu očital njegovo preteklost kot bivšega vodilnega člana vplivne Muslimanske bratovščine.

V Makedoniji se nadaljujejo medetnične napetosti. Policijska operacija »Pošast«, namenjena iskanju odgovornih za umor petih oseb 12. aprila in v kateri je bilo prijetih 20 pripadnikov radikalne islamske skupine, je razjezila albanski del makedonske javnosti. Albanci so tako preko družbenih omrežij pozvali na protest danes ob 12. uri, Makedonci pa naj bi organizirali protiproteste. O trenutnem dogajanju v Skopju in razlogih za proteste nam je več povedal Branko Gjorgjevski, urednik makedonskega časopisa Dnevnik:Gjurgjevski je podal še svojo prognozo nadaljnjega dogajanja v zvezi s sojenjem osumljenim za aprilski petkratni umor:Poslanci državnega zbora so zaključili razpravo o rebalansu proračuna in zakonu za uravnoteženje javnih financ, na kateri niso zbližali stališč. Razpravljali so tudi o vloženih dopolnilih k posameznim členom zakona o uravnoteženju javnih financ, še posebej tistih, v katerih vlada izpolnjuje dogovor s sindikati javnega sektorja. Kot posledico usklajevanja s socialnimi partnerji so v koaliciji predlagali črtanje členov, ki posegajo na področje standardov in normativov v šolstvu, umaknili pa bodo tudi zaostritev pogojev za upokojevanje. Koalicija poziva k nujnosti čimprejšnjega sprejetja varčevalnih ukrepov, v opozicijski Pozitivni Sloveniji pa opozarjajo, da osrednji varčevalni zakon ni naravnan dovolj razvojno. Socialni demokrati medtem trdijo, da vlada razbremenjuje najbogatejše, krizo pa bo plačeval srednji sloj.

Del sindikatov javnega sektorja je z vlado tako sklenil sporazum. Uporni pa ostajajo v policiji. Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije sta sporočila, da zavračata podpis dogovora in stavkovnega sporazuma ter nadaljujeta z zastavljenimi stavkovnimi aktivnostmi. Njihove razloge navaja predsednik Sindikata policistov Slovenije, Zoran Petrovič:S sporazumom niso zadovoljni niti v Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije. Njihove razloge za zavrnitev podpisa Dogovora o ukrepih na področju plač, povračil in drugih prejemkov v javnem sektorju navaja predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Peter Majcen:Po Sloveniji je potekala obsežna mednarodna kriminalistična preiskava kaznivih dejanj organizirane kriminalitete, v kateri je sodelovalo okoli 350 policistov in kriminalistov, pridržanih pa je bilo okoli 50 oseb. Na generalni policijski upravi so sporočili, da je šlo za najobširnejšo zaključno akcijo policije na področju organiziranega kriminala. Preiskavo je usmerjalo več državnih tožilstev in policijskih uprav, potekalo pa je več kot 60 hišnih preiskav. Preiskovali so promet z orožjem in drogami, največ aktivnosti pa je bilo na območju Ljubljane, Kranja in Kopra.

OFF sta pripravila Boris Vasev in vajenka Petra.Komentarji
komentiraj >>