Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sam OFF (2379 bralcev)
Četrtek, 20. 6. 2013
APR



... Onesnažen singapurski zrak škoduje zdravju ...
... Začenja se kolesarska dirka v Demokratični republiki Kongo ...
... Predvideni mirovni pogovori med talibani, afganistansko vlado in Združenimi državami Amerike se zdijo vse bolj neuresničljivi ...
... Brazilci kljub preklicanemu zvišanju cen javnega prevoza vztrajajo na ulicah ... Otvoritev trienala sodobne umetnosti U3 v MSUM ...

Onesnaženost zraka v Singapurju je dosegla novo najvišjo stopnjo. Po indeksu onesnaževanja PSI je namreč singapurski zrak s 371 točkami zelo škodljiv zdravju, saj že vsakršna količina nad 300 točk pomeni zdravju škodljiv zrak. Onesnaženje te mestne državice je posledica požiganja gozdov v sosednji Indoneziji, kjer na ta način pridobivajo nove obdelovalne površine. Onesnaženost je tako huda, da je singapurska vojska prekinila urjenje na prostem, preusmerjenih pa je bilo tudi nekaj letalskih poletov. Singapurska ministrica za okolje Vivian Balakrishnan se je tako že odpravila na izredni sestanek z indonezijsko vlado, vendar pa indonezijski minister za socialo že vnaprej opozarja, da se Singapurci vedejo otročje, saj je velik del plantaž v Indoneziji v lasti singapurskih državljanov.


Čist zrak pa je toliko bolj naklonjen kolesarjem, ki so se udeležili prve kolesarske dirke po Demokratični republiki Kongo. Izmed približno 60 sodelujočih je tudi 34 tujcev iz osmih držav, tudi Francije. Več kot 900-kilometrska dirka se bo končala 30. junija, na dan neodvisnosti države gostiteljice, trasa etap pa ne zajema nemirnega vzhoda države, ki ga že več desetletij pretresajo spopadi med različnimi milicami in vladnimi silami. Kolesarstvo je bilo sicer v preteklosti v Kongu po priljubljenosti takoj za nogometom, vendar pa je bilo zaradi slabih cest in državljanske vojne udejstvovanje v tem športu praktično onemogočeno.


Predvideni mirovni pogovori med talibani, afganistansko vlado in Združenimi državami Amerike se zdijo vse bolj neuresničljivi. Kljub zagotovilu ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja, da bodo talibani s svojega predstavništva v katarski Dohi odstranili talibansko zastavo in napis, da gre za Islamski emirat Afganistan, zamenjali z napisom Pisarna za mirovne pogovore, afganistanski predsednik Hamid Karzaj ne popušča. Afganistanskim oblastem se namreč zdi nedopustno, da je talibanom uspelo ustanoviti politično predstavništvo, ki ga s svojim sodelovanjem z njim legitimirajo tudi Združeni narodi in ZDA. Poleg tega ZDA pri postavljanju predpogojev za začetek pogajanj od talibanov niso zahtevale komunikacije z afganistansko vlado in upoštevanja njihove ustave.


Protesti v Turčiji so povzročili manjše nerede tudi v Albaniji. Manjša stranka Gibanje za novo Albanijo je namreč skupaj z okoli 100 podporniki v Tirani pripravila shod v podporo turškemu premierju Erdoganu, ki že skoraj tri tedne načeluje nasilju nad protivladnimi protestniki. Shod podpornikov Erdogana je spremljalo tudi nekaj deset protestnikov, ki so izražali solidarnost s turškimi kolegi in vzklikali gesla, kot so 'Dol s fašizmom!' in podobna. Solidarnostni protest je hitro prekinila albanska policija, ki je tri protestnike tudi aretirala zaradi domnevnih rasističnih žaljivk.


Protesti pa so se še tretji dan nadaljevali tudi v Braziliji. Kljub preklicani podražitvi javnega avtobusnega prevoza Brazilci ostajajo na ulicah, saj se je protest medtem spremenil v nekaj večjega kot le nasprotovanje dragemu javnemu transportu. Bližajoče se svetovno prvenstvo v nogometu je namreč za državo velik finančni zalogaj, denarja za dostopno javno šolstvo in zdravstvo pa v kombinaciji s široko razpredeno korupcijo močno primanjkuje. Za danes so tako po vseh večjih brazilskih mestih napovedani množični protesti, ki naj bi se jih udeležilo največ ljudi do sedaj, samo v Sao Paulu jih pričakujejo več sto tisoč.

U-507JB

Evropska komisija je v okviru rednih opozarjanj držav članic na neupoštevanje evropske zakonodaje Slovenijo opomnila, naj upošteva predpise EU o pravici do ustanavljanja in svobode opravljanja storitev na področju izobraževanja. Slovenija namreč omogoča ponujanje svojih storitev ustanovam iz drugih držav članic, ni pa še vpeljala upravnega postopka, ki bi ponudnikom iz drugih članic EU omogočil tudi registracijo in opravljanje izobraževalne dejavnosti. Za uskladitev nacionalne zakonodaje z evropsko je komisija Sloveniji dala dva meseca.


Člani Civilne iniciative nasilno izbrisanih podjetij danes pripravljajo tiskovno konferenco, na kateri bodo z odvetnikom Andreo Saccuccijem predstavili primer, s katerim bo eden od njihovih članov šel pred Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Ker njihove težave niso zelo znane, smo Bojana Šušteršiča iz iniciative povprašali, za kaj pravzaprav gre:

Šušteršiča smo vprašali še, kakšna je bila zakonska podlaga za retroaktivno poseganje v pravice.

Inštitut za varovanje zdravja je podal ugotovitve o pojavu novih psihoaktivnih drog v Evropski Uniji in v Sloveniji. Poslušajmo izjavo Andreje Drev z Inštituta za varovanje zdravja.

/////////////////////////////////////////////////////////////////
T:PRISPEVKI ZA OFF130620-off-drev1
t:1'24''
vtč: V zadnjih letih ...
iztč: ... oziroma uporabo pri ljudeh.
////////////////////////////////////////////////////////////////

ODPOVED: OFF je pripravil Jaša.

 



Komentarji
komentiraj >>