Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sobota, 1.5.´04, 20.00-24.00: THE RESIDENTS (3572 bralcev)
Sobota, 1. 5. 2004The Residents
Štiriurni sprehod skozi kakšnih 30 albumov, dejanskih 30 let The Residents. Poseben podarek na zadnjih treh velikih projektih minulih šestih let, ki so jih vse izpeljali tudi kot svetovne koncertne turneje (Wormwood, Icky Flix, Demons Dance Alone). Razen tega še vse kot več o tem, zakaj *DVD še ne zadovolji vseh kreativnih vizij skupine,
*se remiksa legendarnega Warner Bros. albuma iz leta 1971 in The King & Eye iz leta 1989 slišita tako predčasno, * in kaj se sploh dogaja z The Residents, ki so bili v minulih letih dejavnejši kot kdajkoli.
Bonus: intervju z založbo EuroRalph. Pripravlja Dario Korteze (več...)
Več:
Pregledna diskografija

Opomba I: Obstajajo tudi manj pregledne, zato pa neprimerno popolnejše diskografije, ki vključjejo neverjetno število limited edition in special edition izdaj, kompilacij in sodelovanj na drugih kompilacijah.

Opomba II: Kronologija velja toliko kot nič, ker projekti The Residents niso umeščeni v času, ampak se skozenj gibljejo v sosledju nepovezanih in pogosto kronološko izključujočih se dogodkov. Načeloma velja, da še ni, kar je že bilo in da se je že zgodilo, kar še bo.

Opomba III: Poleg spodaj navedenih izdaj (EuroRalph, Ralph) so The Residents s pomočjo založb East Side Digital (ZDA) in Bomba (Japonska), nekaj pa kar tako, obelodanili vsaj še enkrat toliko albumov, čudnih kompilacij in podobnih obskurnosti. V celoti se z njimi seznanimo na spletni strani www.residents.com, odkoder pridemo na stran z (zelo verjetno) popolno diskografijo. To lahko storimo tudi z direktnim: www.theresidents.co.uk/discography.

Opomba IV: (CD) pomeni, da je digitalna izdaja izšla nekaj do nekaj več let kasneje od originalne analogne izdaje.

2004 The King & Eye: RMX, CD, LP. Remiks »Elvisa« iz leta 1989.
2003 Kettles of Fish on The Outskirts of Town, 3 CD + DVD. Kompilacija – izbor koncertnih posnetkov vseh turnej in nekaterih posamičnih koncertov. DVD: izbor video posnetkov s turnej.
2003 WB: RMX, CD, LP. Remiks legendarnega Warner Bros. albuma it leta 1971.
2002 Demons Dance Alone, CD, DVD. Zadnji studijski album. Prečudovito morbidne zgodbe o ljubezenskih in družinskih nesrečah, v katerih so akterji mrtvi, kljub temu, da niso več živi. Glasbeno ena najbolj »hit« plošč The Residents doslej. DVD: izbor koncertnih posnetkov s turneje DDA.
2002 Petting Zoo, CD. Kompilacija ob 30-letnici.
2002 Eskimo, DVD izdaja kultnega albuma iz leta 1979. Dodan je z glasbo The Residents opremljen film Nanook iz leta 1922 in več kot 100 let stari posnetki »Eskimaoux Village«. Originalna glasba je prevedena v Dolby Digital 5.1 Srrond, spremljajo jo fotografije iz življenja Eskimov.
2001 Icky Flix, CD, DVD. Prvi DVD skupine. Na njem so zbrani vsi dosedanji in nekateri novi video posnetki skupine. S klasičnimi in novimi verzijami glasbe. CD prinaša izbor slednje in del glasbe legendarnega videa Vileness Fats ... »Ker se je takrat vse začelo.«
2000 Roadworms, CD. Koncertna izvedba, vendar v studiu, glasbe z Wormwood turneje. Kot je pri Residents to v navadi, je bistveno drugačna od studijskega albuma, tokrat s čisto pravim bendom; s kitaro, bobni in vsem.
1998 Wormwood, CD. 20 izkrivljenih, vendar zelo stvarnih biblijskih zgodb.
1998 Reside Deux, CD. Residue iz leta 1983 in dodatni komadi iz tistega časa.
1997 Our Tired, Or Poor, Our Huddled Masses, 4 CD, kompilacija ob 25-letnici. Na dveh CDjih je zgoščena zgodovina albumov, na eni singlov, na eni pa neobjavljenih posnetkov in izbranih redkosti.
1996 Have a Bad Day CD, CD-ROM. (Audio) CD je »soundtrack« CD-ROM igrice, v kateri nič ne gre, kot je treba in vsi vedno le izgubijo.
1994 The Gingerbread Man, CD, Enhanced-CD. Nedolžni ingverjev piškotek se seli skozi zagrenjene agonije starajočega se rokerja, umirajočega trgovca z nafto, starega vojaka, izpraznjenega asketa, stare ženske, ki se zabava z mislijo na samomor in še nekaterih takih oseb. Glasbeni motiv je en sam, njegove izpeljave so prilagojene miselnemu svetu vsake osebe.
1992 Our Finest Flowers, CD. Ne povsem običajna komplacija ob 20-letnici, na kateri so The Residents na novo sestavili nekaj svoje klasike. Glasbeni Frankenstein.
1992 20 Twisted Questions, LaserDisc. (I)Zbrani videi na zdaj že izumrlem formatu.

1990 Freak Show, CD, CD-ROM. Glasbene slike akterjev potujočega »freak showa«, ki so včasih križarili po Ameriki in razkazovali vsemogoče človeške frike, pohabljence in podobne več kot obrobne like družbe. »Life is a lot like freak show ... Nobody loughs when they live.«
1990 CUBE E: Live in Holland, 2LP, CD. Računica je preposta: kavbojska glasba + suženjska glasba = rokenrol. Z nadrealističnim spektaklom, podnaslovljenim The History of American Music in 3 E-Z Pieces so se The Residents odpravili na tretjo svetovno turnejo kot stvarniki kavboja, temnopoltega sužnja in Elvisa. Eden v roki z drugim, mind you. Posneto, kot pove naslov, na Nizozemskem. Videno in slišano tudi pri nas leta 1989.
1989 Buckaroo Blues CD. Eno od dveh izhodišč za veliko predstavo Cube E, ali glasba bele Amerike. Drugo izhodišče je glasba črne Amerike.
1989 The King & Eye, LP, CD. Long live Elvis! Brez kančka satirizma. A tribute to the King. Del koncepta, ki se kmalu izkristalizira kot Cube E.
1989 The Mole Show: Live in Holland, CD. Posnetki prve svetovne turneje z na Mole Trilogy temelječo predstavo Mole show.
1988 God in 3 Persons, LP in 2xLP (CD). The Residents se bližajo operi. Uglasbljena pesnitev ali kompleksna glasbena pripoved s homoerotičnimi nadtoni.
1987 13th Anniversary Show: Live in Holland, CD. Posnet v živo na koncertih na Nizozemskem na nadaljevalni svetovni praznični turneji.
1986 13th Anniversary Show: Live in Tokyo, LP (CD). Posnet v živo na koncertu v Tokiju na praznični svetovni turneji ob 13-letnici delovanja.
1986 Stars And Hank Forever, LP (CD). Priredbe Hanka Williamsa in Johna Philipa Souse. Drugi del serije American Composers Series, ki naj bi bila predvidoma zaključena na začetku 21. stoletja. Tretji del še ni izšel.
1985 The Big Bubble, LP. Četrti del »Mole« trilogije. Needless to say, tretji ni nikoli izšel.
1984 Vileness Fats, LP. Izbor večurne glasbene opreme videa, s katerim so The Residents enkrat na začetku sedemdesetih let začeli vse skupaj, vendar nikoli končali.
1984 George & James, LP (CD). Priredbe Georga Gershwina in Jamesa Browna. Začetni album serije American Composers Series.
1983 Residue LP. Ko so The Residents enkrat pospravljali trakove, se je nabralo dovolj materiala za ves album. Sliši se prav nič »ostankasto«, ampak je enostavno med udarnejšimi albumi iz tega obdobja.
1982 Intermission, EP. Vmesna postaja k tretjemu delu Mole trilogoje.
1982 The Tunes of Two Cities, LP. Drugi del Mole trilogy.
1981 Mark of the Mole, LP. The Residents so med prvimi kupci emulatorja (ki je kasneje postal pod splošnim imenom sampler) in veselje nad novo tehnologijo pokažejo z začetnim albumom Mole trilogije, na kateri skušajo iz boja med moli in čubi izkristalizirati svoje iskanje izgubljenega akorda.

1980 The Commercial Album, LP (CD). 40 komadov, 40 minut, 40 vzorcev pop glasbe na način jinglov. Reklama, podkupnina ali umetnost? (Billboard). Ena najbolj iskrivih plošč skupine.
1979 Eskimo, LP (DVD). Skrajno avatngardni album, v katerem The Residents na način arktičnih Eskimov, to je z zvokom, pripovedujejo zgodbe iz življenja Eskimov in mrzlih severnih pokrajin. Tu se začnejo očesna zrkla, ki jih nato spremljajo v novo tisočletje.
1978 Buster & Glen, EP. Glej spodaj.
1977 Duck Stab, EP. Zelo novovalovska, malodane pop plošča. Ker je bil uspeh te izdaje (prodaja) nemajhen, so se The Tesidents takoj odpravili v studio in posneli podobno naravnani EP, Buster & Glen. Skupaj sta nato izšla kot LP in kasneje kot CD.
1977 The Beatles Play The Residents and The Residents Play The Beatles, 7''. Zgovorna reč.
1975 Third Reich'n'Roll, LP (CD). Kondenzacija rock'n'rolla šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja in konotacija z mehanizmi nacional socializma. Zato prva stran originalnega albuma pravi, This side is usually swastikas on parade, druga stran pa, This side explains why Hitler was a vegetarian.
1976 Satisfaction, 7''. Uh.
1976 Fingerprince, Babyfingers, LP, 7'' (CD+mini CD). Razcepljena izdaja tako glede formata kot vsebine. To je glasba za balet, med drugim. Na rezidentalni način.
1974 Not Available, LP. To je napaka. Ta album je izšel pred Eskimom. Kompleksna glasbena pripoved, ki jo The Residents niso hoteli nikoli objaviti.
1973 Meet the Residents, LP (CD). Veličastna popularnoglasbena kakofonija. Za vse čase, pred vsemi časi.
1972 Santa Dog, dvojni 7'' single. Ta je bil zastonj.

posebnosti in skrivnosti
1995 Hunters, glasbena oprema nadaljevanke
1971 WB album, neizdan
1971 Baby Sex album, neizdan
in vsaj še dva ducata drugih.

Povezave:
Uradna stran zastopnikov The Residents, Cryptic Corporation, je www.residents.com , ki odpira vrata v rezidentalni kozmos, med drugim tudi na www.euroralph.de, kjer je moč naročiti tako aktualne kot obskurne izdaje skupine.Komentarji
komentiraj >>