Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 6. 6. 04, 14:00: Štiri šaljive (2362 bralcev)
Nedelja, 6. 6. 2004
davidDanes bomo v oddaji Cigule migule prvič zavteli še neizdane terenske posnetke s štirimi preprostimi in šaljivimi pesmimi iz Tera nad Ljubnem ob Savinji, ki smo jih posneli sami ... (več...)
Radio Študent
Glasbena redakcija
Cigule migule, 5.junij, ‘04
Avvizzo: MDGR/77

Danes bomo v oddaji Cigule migule prvič zavteli še neizdane terenske posnetke s štirimi preprostimi in šaljivimi pesmimi, ki smo jih posneli sami.
Prva je pripovedna pesem o faliranem študentu (z začetnim verzom “Kovač si je prižgal tobak”), o katerem poroča njegovima staršema “poštni pot”, ki prinaša pisma iz Marpurga – kakor so po starem imenovali Maribor, kjer študira njun sin. Kako starši v tem primeru ukrepajo in kako se odzove sin-študent, boste v nadaljevanju slišali sami.
Druga pa je pesem, ki na šaljiv in samoironičen način govori o (morebiti istem) zakonskem paru, kako preživlja svoja stara in siromašna kmečka leta.
Za konec pa za dodatek ponujamo še dve kratki štirivrstični pesmi, “zdravički”, kot jih imenujejo v Zgornji savinjski dolini (literarna folkloristika pravi tem pesmim “alpske poskočnice”). Te so se pele ponavadi ob plesanju poročnega štajeriša, kasneje pa so v nekaterih krajih prešle v samostojno pevsko obliko, ki se ponavadi tudi poje na poroki ali ob pivskem omizju. Besedila teh pesmi so bila mnogokrat improvizirana, govorila pa so tako o ženinu, nevesti, o sami svatbi ter tudi o bolj šaljivih, včasih že opolzkih rečeh). V okviru obravnavanja glasbe povezane s “svatbenimi običaji” bomo “zdravičkam” kmalu posvetili celotno oddajo Cigule migule, ker jih obstaja skoraj neskončno število zelo zanimivih, danes pa za uvod prisluhnimo le dvema zafrkljivima o godcih.
Vse pesmi je zapela Rozika Ročnik iz Tera nad Ljubnom ob Savinji.

Pesmi je posnel in oddajo pripravil David.


Komentarji
komentiraj >>