Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 20. 2. ´05, 14.00: Kraji v ljudski pesmi (2412 bralcev)
Nedelja, 20. 2. 2005
davidZnano je, da se v ljudski pesmi poje in govori skoraj o vseh segmentih ljudskega življenja, včasih s pravo faktografsko natančnostjo, pri čemer pa vseeno mnogokrat z dovolj pesniške svobode. Tako so ljudje skozi pesmi včasih izražali tudi svojo lokalno zavest in se seveda ob tem nemalokrat obregnili tudi ob sosednje kraje oziroma njihove prebivalce ... (v celoti ...)
Radio Študent
Glasbena redakcija
Cigule migule, 20. 2. '05

Danes v oddaji Cigule migule bolj poslušamo kot govorimo.
Znano je, da se v ljudski pesmi poje in govori skoraj o vseh segmentih ljudskega življenja, včasih s pravo faktografsko natančnostjo, pri čemer pa vseeno mnogokrat z dovolj pesniške svobode. Tako so ljudje skozi pesmi včasih izražali tudi svojo lokalno zavest in se seveda ob tem nemalokrat obregnili tudi ob sosednje kraje oziroma njihove prebivalce. Skoraj vsaka slovenska vas ali kraj je imela pesem, ki je govorila o svojem mestu in njegovih prebivalcih. Bodisi so bile to čisto samosvoje pesmi, ali pa so si jih med sabo posojali, ob tem pa zgolj prilagodili, spremenili ime mesta, kraja, vasi. V pesmih so opisovali resnične značilnosti kraja, lahko so izrabljali stereotipe o prebivalcih svojega ali sosednjih krajev ali pa so bila dejstva popolnoma izmišljena.

V nadaljevanju bomo za primer poslušali dve tovrstni pesmi. Obe šaljivi. Najprej pesem Od Ribence do Kamalka, ki govori iz perspektive Ribničanov, kako vidijo sebe in druge, po nekaterih krajih v liniji do Kamnika, nato pa še eno posebno, zgolj recitirano, ki omenja skorajda vse prebivalce Ljubnega ob Savinji po njihovih domačih hišnih imenih. Pesem vsakega na kratko okarakterizira s kakšno vsakdanjo dejavnostjo, ki jo opravlja, pri čemer se nekateri lahko v njej dejansko prepoznajo, pri drugih pa gre zgolj za šalo.

David Verbuč


Komentarji
komentiraj >>