Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 20. 3. ´05, 14.00: PESEM O LETNIH ČASIH (2944 bralcev)
Nedelja, 20. 3. 2005
davidDan pred prvim pomladnim dnevom poslušamo pesem o letnih časih in z njimi povezanih ljudskih običajih, naravnimi pojavi in kmečkimi opravili ... (v celoti ...)
Radio študent
glasbena redakcija
Cigule migule, 20. 3. 2005, ob 14.00


Že nekajkrat smo v oddaji Cigule migule omenjali običaje življenjskega in koledarskega kroga, kakor se osnovno klasificirajo ljudski običaji in z njimi povezana duhovna kultura, torej tudi umetnost in glasba.

Dan pred prvim pomladnim dnevom bomo zato poslušali pesem o letnih časih in z njimi povezanimi ljudskimi običaji, naravnimi pojavi in kmečkimi opravili.

Vse to je preprost slovenski človek čutil kot neločljiv del svojega življenja, narava in njeni cikli pogojujejo osnovno eksistenčno dejavnost, nadgradnja pa so številni običaji, ki tvorijo značilnosti tradicionalne družbe in kulture.

Pesem "Prišla bo, prišla pomlad zelena" omenja vse letne čase in nekatere najbolj značilne običaje, povezane z vsakim od njih. Spomladi pojo ptice, kmetič orje zemljo, ženska seje semena za pridelek. Sv. Vid in češnje simbolizirajo poletje, fantje in dekleta zgodaj vstajajo in kosijo travo ter žanjejo žito. Jeseni pride Sv. Martin in z njim vino, pozimi, po božiču pa se "fantič gre ženit k svojmu dekletu".

Pesem je polna življenjskega optimizma, ki navdaja človeka ob koncu zime, ko se začenjajo topli in sončni dnevi, ter se poraja novo življenje.

Začne se s pomladnim ciklom, kar nedvomno nakazuje na dejstvo, da je za slovenskega tradicionalnega človeka prav pomlad pomenila začetek novega letnega cikla, drugače kot v sodobni družbi, kjer se novo leto umetno začenja 1. januarja.

Zanimivost pesmi, ki jo bomo sedaj poslušali pa je tudi asimetričen 5-dobni ritem (ki teče po metričnem vzorcu 3 + 2 z dodanim 2-dobnim taktom na vsakem koncu verza), kar je ena od osnovnih glasbenih značilnosti arhaičnih slovenskih ljudskih pesmi.

×××××××××××××
Sto slovenskih ljudskih pesmi - CD 4 - številka 13
×××××××××××××

Pesem "Prišla bo, prišla pomlad zelena" so zapele pevke iz Lanove vasi na Ptujskem polju, zapisana pa je na četvorni zgoščenki Sto slovenskih ljudskih pesmi, ki jo je leta 2003 izdala Prešernova družba.

Oddajo je pripravil DavidKomentarji
komentiraj >>