Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sobota, 7. 5. ´05, 19h: Markus Kienzl - Product (Klein records, 2005) (3353 bralcev)
Sobota, 7. 5. 2005
sashMarkus Kienzl, član slovesnega dunajskega kolektiva Sofa Surfers, je po dveh samostojno izdanih EP-jih (“Tilt” leta 99 in “Sincerely yours PART 2” leta 2001, izdanih pri Klein records) in po različnih filmskoglasbenih projektih izdal svoj prvi samostojni album, ki ga je poimenoval preprosto “Product”. Album je nastal v štirih letih studijskega piljenja, na njem pa nam Kienzl zvočno predstavlja svojo najboljšo stran kot producent, glasbenik in ustvarjalec... (v celoti...)
RADIO STUDENT 7. maj 2005
TOLPA BUMOV ob 19.00

Markus Kienzl/Product/Klein records 2005


*Markus Kienzl, član slovesnega dunajskega kolektiva Sofa Surfers, je po dveh samostojno izdanih EP-jih (“Tilt” leta 99 in “Sincerely yours PART 2” leta 2001, izdanih pri Klein records) in po različnih filmskoglasbenih projektih izdal svoj prvi samostojni album, ki ga je poimenoval preprosto “Product”. Album je nastal v štirih letih studijskega piljenja, na njem pa nam Kienzl zvočno predstavlja svojo najboljšo stran kot producent, glasbenik in ustvarjalec. K sodelovanju na svojem long play prvencu je povabil svojega starega znanca Oddateeeja, člana založbe deadverse, ki je že v preteklosti sodeloval pri prekooceanskem glasbenem projektu Sofa Surfersov, poimenovanem “Encounters”. Ob njem pa se na plošči “Product” vokalno predstavljata še Barbara Stanzl in Paul St. Hilaire, ki nam je bolje poznan pod imenom Tikiman, a zaradi izgubljene tožbe tega imena ne sme več uporabljati.

Razvoj zvočne estetike na albumu “Produkt” je oster, sam zvok pa spominja na prejšnje stvaritve na po mojem mnenju podcenjenem EP-ju „Tilt“. Zvočna struktura je še vedno zaznamovana z atmosferičnim dubom, s polindustrijskim jazzom, novodobno raggo in soulovskimi prijemi. Tematika, ki jo nagovarja že sam naslov albuma “Product”, se vije okrog socialno-političnih tem, pa vendar nam hkrati podaja občutek izdelka kot umetniškega dela v konceptualni umetnosti. Na pričujočem albumu Kienzl predstavlja obe strani in od svoje resne drže in usmeritve ne odstopa osladni ali, bolje rečeno, ušesom preprijazni zvočni stvaritvi.

Če bi za “Product” rekli, da je elektronski album, bi se nekoliko motili, čeprav je album res popolnoma studijska stvaritev. Že v prvem komadu „Battery“ se znajdemo v objemu organskega down beata, ki ga s prepričljivo rimo podkrepi Oddateee, ki je na albumu prispeval vokal za kar pet komadov. Barbara Stanzl se v komadu „Like a ghost“ poda v bolj soulovske vode in na tem mestu plata zveni še najbolj prijazno, saj čez cel album prevladuje predvsem temačno vzdušje, ki se v komadu „Dundy lion“ prelevi v basovsko nabito novodobno raggo. Paul St. Hilaire a.k.a. Tikiman v tem komadu spominja na stvaritve, kot je komad „Dub club“, ki je bil pred nekaj leti izdan na kompilaciji High fidelity dub sessions. Tako se skozi celoten album odvija neke vrste žanrski kolaž, ki je bolj ali manj usmerjen v klubsko ozračje. Pa vendar bi se motili, če bi rekli, da je „Product“ samo klubska plata. Ponuja namreč več kot le to, spekter, ki ga zajema, je širši od povprečnih klubskih stvaritev. Zvok je preveč organski, da bi lahko bil samo elektronski. Z drugimi besedami, plata vsekakor izstopa. Narejena je po receptu, kot smo ga bili pri Sofa Surfers že vajeni: veliko živih instrumentov, veliko semplov in prava kombinacija teh elementov.

„Product“ je mineštra "po dunajsko", ki je vsekakor Kienzlova do sedaj najboljša stvaritev, kaže pa na to, da se vseeno še obetajo dobri časi za evropske beznice in klube. Komad „Send some love“ predstavlja visoko individualen pristop do reggaeja in duba v kombinaciji s soulom. Ta individulanost se občuti skozi celotno plato in se na koncu albuma v komadih “Lost” in “Found” najmočneje odraža v zelo eksperimentalni luči.

Čeprav album sestavlja deset komadov, traja le slabih 40 minut, pa vendar pusti svoj pečat. Osebno me spominja na tiste čase, ko so se Massive Attack pojavili s plato “Mezzanine” ali ko sem prvič slišal Roots Manuvo. Z drugimi besedami, če so vam všeč mračne dubovske elektronsko-organske zadeve, ki so jih izdajali Sofa Surfers, potem vam verjetno ne bo težko ob poslušanju albuma “Product”. Nudi namreč vse kvalitete prej omenjenih albumov in predvsem individualno zvočno sliko, ki se ne nanaša na klišeje, že uporabljene semple in premlete besedne zloženke.

Markus Kienzl s plato “Product” ne zaostaja za podobnimi projekti. Daje resen občutek prefinjenega in kontroliranega manipuliranja z zvokom od prve do zadnje note. Lahko bi rekli, da se plata sliši zelo zrelo, v smislu časa, v katerem je nastajala. Številne neprespane zakajene noči pred mešalko v studiju so se za Markusa Kienzla izplačale, a najbolj smo profitirali mi, tisti, ki lahko takšne izdelke posledično konzumiramo.

Z albuma Product bomo v naslednji slabi uri slišali naslednje komade: Battery, The Hood, Like A Ghost, Dundy Lion (featuring Paul St. Hilaire), Chemical Reasons, Send Some Love, Spanish Town, Peace Demonstration, Lost in Found

Sash


Komentarji
komentiraj >>