Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 30. 10. ´05, 14.00: Mlinar in smrt (2504 bralcev)
Nedelja, 30. 10. 2005
davidDanes poslušamo v oddaji Cigule migule pesem »Malnar je zgodaj zjutraj vstaw« in ob njej razmišljamo o značilnostih slovenske ljudske glasbe ter o vsebinski temi, ki se nanaša tako na življenjski krog (natačneje na smrt) kot (sicer posredno) na trenutni položaj koledarskega leta, na 1. november.
Radio Študent
Glasbena redakcija
Cigule migule
Nedelja, 30. 10. '05, 14.00

Danes poslušamo v oddaji Cigule migule pesem »Malnar je zgodaj zjutraj vstaw« in ob njej razmišljamo o značilnostih slovenske ljudske glasbe ter o vsebinski temi, ki se nanaša tako na življenjski krog (natačneje na smrt) kot (sicer posredno) na trenutni položaj koledarskega leta, na 1. November.

V pesmi je izražena univerzalna tema, ki se nanaša na smrt, kateri ni moč ubežati, pri čemer se je hoče Malnar (kar pomeni v narečju mlinar) neuspešno izogniti. Kakor je pogostokrat prisotno pri ljudskih pesmih, ki so seveda odraz razmišljanja preprostih podeželskih ljudi, se tudi tukaj pojavi socialna nota, ki izpostavlja slabosti bogatih ter ob tem nekakšno zadoščenje oziroma svojstven ponos revnega človeka. V pesmi namreč premožen mlinar zaradi navezanosti na svoje materialno premoženje ne uvidi neizogibnost omenjenega življenjskega trenutka.
Pesem se, zaradi poosebljene smrti, uvršča med pravljične pripovedne pesmi.

V Sloveniji je bilo do leta 1997 zabeleženih 21 variant pesmi o Mlinarju in smrti, pri čemer so vse, kar je zanimivo, večinoma iz osrednje Slovenije, iz širše okolice Ljubljane.

Zanimivost melodije pri varianti, ki sledi, je, da se petje na koncu vsake kitice precej upočasni, čemur se prilagodi oziroma se spremeni taktovski način. To odraža posebno estetsko značilnost slovenskega ljudskega petja – razpotegnjeno in počasno, rubato petje, ki se ne ozira na standardizirane metrične in ritmične okvirje. Teh se v umetni glasbi višjega sloja izvajalci navadno zelo strogo držijo, pri ljudski glasbi pa tovrstna merila ne pomenijo ovire, saj je pesem vedno podrejena individualnemu in kolektivnemu občutju.

CD SLP, I. – A/13

Pesem »Malnar je zgodaj zjutraj vstaw« sta leta 1960 zapeli 20- in 23-letni pevki iz Zagorice in Dobrepolja na Dolenjskem. Najdemo jo na zgoščenki Slovenske ljudske pesmi, I. del – pripovedne pesmi – zgodovinske, junaške, bajeslovne in pravljične, ki jo je založil Glasbeno-narodopisni inštitu, ZRC SAZU, v Ljubljani.

Pripravil David.


Komentarji
komentiraj >>