Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Četrtek, 24.11.´05, ob 23.00: PAF (Paolo Fresu/Antonello Salis/Furio de Castri)- Live in Capodistria/Koper« 8.december 1996 (2860 bralcev)
Četrtek, 24. 11. 2005
zoranpV nocojšnjem RŠ koncertu boste poslušali zaključni del posnetka koncerta tria PAF, ki je bil 8. decembra 1996 v Kopru. Trio so sestavljali: trobilec in elektroničar Paolo Fresu, pianist in harmonikar Antonello Salis ter basist in elektroničar Furio di Castri. Celotni posnetek je objavljen na njihovem albumu »Live in Capodistria«, ki je izšel leta 1998 pri založbi Splasc(H) Records... (v celoti...)
RŠ koncert četrtek, 24.11.2005
23.00-24.00

PAF (Paolo Fresu/ Antonello Salis/ Furio de Castri) - Live in Capodistria/ Koper, 8.december 1996

*O fenomenu sredozemskega kulturnega prostora, ki se je v zadnjih dveh desetletjih ali nekaj več pričel - prepoznaven v združujočih elementih - pojavljati tudi v transžanrsko podstavljenih glasbenih praksah, ki prihajajo iz tega geografskega območja in ki smo jih – kadar smo jih predstavljali – ponujali pod skupnim označevalcem »mediteraneo«, smo na teh valovih kar precej in pogosto govorili predvsem ob izteku tisočletja. Srečno naključje je hotelo, da smo že zelo zgodaj, tam konec 70-ih in predvsem v 80-ih, dobili vpogled v tovrstno glasbeno dogajanje v grškem Solunu, pozneje pa se je naše prepoznavanje istovrstnih pojavov razširilo še na južno Italijo pa na Korziko, na jug Francije pa vse tja do Iberskega polotoka; nekatere elemente pa smo sčasoma prepoznavali tudi v domači, pa v hrvaški, makedonski, turški in še kakšni ponudbi. Velik delež pri tem so imeli prav italijanski sodobno usmerjeni glasbeniki, ki so praviloma prihajali iz krogov tamkajšnjega novega jazza. Med njimi je bil ves čas izstopajoče prisoten pianist in harmonikar Antonello Salis. Njegovo ustvarjalno početje smo v teh krajih, še posebej pa na tem radiu, nekje do leta 2000 kar vztrajno spremljali. Seveda predvsem s predstavljanjem njegovih številnih diskografskih izdelkov; ne nazadnje je - če me spomin ne vara - vsaj dvakrat koncertiral v Ljubljani. Njegov tretji koncert na naših tleh pa je bil prav ta, s katerega posnetkom bomo nocoj zapolnili termin RŠ koncerta.
Nastal je pred skoraj natančno devetimi leti – 8. decembra 1996 – na koncertu v palači Gravisi-Barbabianca v Kopru. Dogodek je bil gostujoči del programa »Histria jazz«. Žal je šel mimo širšega jazzovskega občinstva precej neopazno in o njem se ni prav veliko poročalo ali govorilo. Zato je še toliko večja sreča, da ga je takrat koprska ekipa posnela, da so se glasbeniki potem skoraj natančno leto po nastanku posnetka odločili, da ga izdajo, pred tem pa ustrezno studijsko obdelajo, ter da ga je na koncu sredi leta 1998 v integralnem obsegu izdala italijanska založba Splasc(H) Records. Kajti prav z njegovo pomočjo lahko razberemo, kaj smo tisti, ki nas takrat ni bilo tam, zamudili.
8. decembra 1996 je Antonello Salis v Kopru nastopil še z dvema enakovrednima italijanskima ustvarjalcema, s katerima se je že nekaj časa družil v triu PAF. Trio so poimenovali preprosto po inicialkah svojih imen. P je prispeval Paolo Fresu, odlični trobilec in elektroničar, ki je po rodu – tako kot Antonello, ki je pridal drugo črko – Sard. F predstavlja Furia di Castria, še enega odličnega italijanskega kontrabasista, ki se prav tako ukvarja tudi z elektronskimi pripomočki. Sardinsko poreklo dveh tretjin sodelujočih je seveda v tem primeru za pripadnost fenomenu »mediteraneo« bistveno. Prav ta pristop brezhibno zaobjame prvine sodobnega evropskega jazza, se sklicuje na jazzovski »standard«, se spogleduje z italijanskimi popularno glasbenimi žanri in hkrati upošteva arhaično zvočnost svojega matičnega okolja. Vse to je vpeljano v brezhibno izvedbo zvočnega gradiva, ki je – razen nekaj privzetih drobcev – skupaj s tremi skupinskimi improvizacijami v celoti avtorsko delo članov zasedbe.
Zoran Pistotnik


Komentarji
komentiraj >>