Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Sreda, 18. 1. ´06, ob 12.00: OTROCI SOCIALIZMA (7941 bralcev)
Sreda, 18. 1. 2006
primozvOtroci socializma je skupina iz zlatega obdobja slovenskega punka, za katero so bila značilna odlična besedila ter netipično punkovska glasbena spremljava. Fantje, ki so poslušali The Stranglers, Pistolse, Clashe, Public Image Limited ter ostale punk in novovalovske bende, so v zgodnjih osemdesetih tako kot velik del mularije, ki je poslušala punk, ustanovili bend. Vse to z namenom, da bi imeli možnost govoriti o stvareh, za katere so se takrat zanimali. Kot pravijo sami, so bili to »pičke, alkohol in fuk« ter seveda družbena kritika. V prvotni zasedbi so se tako znašli vokalist in tekstopisec Brane Bitenc, ki je pred tem pel v Berlinskem zidu, Roman Dečman na bobnih, Andrej Štritof na basu ter kitaristi Iztok Turk, Darko Bolha in Janez Križaj ... (v celoti...)
OTROCI SOCIALIZMA
18/1/2006
Radio Študent
Glasbena redakcija
Oddaja Kuatebriga?!: Otroci socializma
Sreda, 18. 1. '06, ob 12.00

>>>CDYU408 št. 10 trajanje: 3:00

Tole je bil te dni hudo aktualen komad z naslovom »Vojak«. Zaigrali pa so ga Otroci socializma, skupina iz zlatega obdobja slovenskega punka, za katero so bili značilni odlična besedila ter netipično punkovska glasbena spremljava. Hkrati pa so Otroci socializma tudi predmet današnje oddaje Kuatebriga. Fantje, ki so poslušali The Stranglers, Pistolse, Clashe, Public Image Limited ter ostale punk in novovalovske bende, so v zgodnjih osemdesetih tako kot velik del mularije, ki je poslušala punk, ustanovili bend. Vse to z namenom, da bi imeli možnost govoriti o stvareh, za katere so se takrat zanimali. Kot pravijo sami, so bili to »pičke, alkohol in fuk« ter seveda družbena kritika. V prvotni zasedbi so se tako znašli vokalist in tekstopisec Brane Bitenc, ki je pred tem pel v Berlinskem zidu, Roman Dečman na bobnih, Andrej Štritof na basu ter kitaristi Iztok Turk, Darko Bolha in Janez Križaj. Sledi pa drug komad z naslovom »Pesem številka 2«.

>>>CDYU408 št. 3 trajanje: 1:57

Otroci socializma so imeli tako kot ostali punkovski bendi iz tistega obdobja težave s cenzuro. Že v začetku ustvarjanja so jim prepovedali vsa besedila, koncerte ter tudi samo ime benda. Na to so se odzvali s koncertom, na katerem so igrali z obliži, zalepljenimi čez usta. Kasneje so se člani benda preprosto odločili, da pred koncerti pristojnim organom ne bodo kazali pravih besedil. Brane je tako v popolni zafrkanciji napisal nekaj besedil, ki niso imela nobene veze s pravimi komadi, ki so jih potem izvajali na koncertih.
Zgodba zase je komad »700 usnjenih torbic«. Leta 1982 so Otroci socializma nastopili na drugem novem rocku, ki ga je takrat še prenašal Radio Ljubljana. Nezaželen komad Otroci socializma sicer so izvedli na odru, do ušes poslušalcev pred radijskimi sprejemniki pa ni prišel.
Cenzura je po komadu »700 usnjenih torbic« zopet udarila leta 1984, ko naj bi bilo besedilo skladbe natisnjeno v drugi številki Punk Problemov. Pa ni bilo. Uredništvo revije je na cenzuro reagiralo tako, da je na stranî, kjer bi morala biti cenzurirana vsebina, natisnilo črne pege in dalo bralcem jasno vedeti, kaj se je zgodilo. Istega leta je ŠKUC izdal kompilacijo 84/48, na kateri bi moral biti komad, o katerem je govor. Kot se vam najbrž že dozdeva, se je tudi ta načrt izjalovil.
Od kod Otrokom socializma ideja za komad, ki se bolj kot samih torbic tiče partijskih delegatov, pa sta povedala Brane in Andrej. Zatem pa še sam komad.

>>>MD track 6 trajanje: 1:05
>>>CDYU408 št. 9 trajanje: 1:56

Cenzura pa ni bila edina stvar, s katero so se morali spoprijeti Otroci socializma. Imeli so namreč to smolo, da so bili aktivni ravno v času hudega policijskega pritiska na punkerje. Braneta Bitenca je tako zasliševala in ustrahovala policija. Ta izkušnja pa je dala idejo za komad, ki sledi. Slišali bomo koncertno izvedbo z Novega rocka 82, na katerem so si Otroci socializma oder delili še z Grupo 92, Laibachom, O! Kultom ter Kugo.
»Lublana«

>>>CDYU408 št. 1 trajanje: 1:24

Glavna kvaliteta glasbe Otrok socializma so prav gotovo besedila. Odrecitirana namesto zapeta, pač zaradi pomanjkanja posluha. A prav zato toliko učinkovitejša. Najboljši primer predstavlja »Recital«, ki sta ga Brane Bitenc ter Andrej Štritof z basom posnela v enem samem popoldnevu. Bitenčeva lirika, še poudarjena z minimalistično spremljavo in dolgimi premori. Ledeno hladno recitiranje, ki na trenutke deluje prav strašljivo. Ker pa je sam »Recital« dolg skoraj 13 minut, je najbolje, da ga kar zavrtimo.

>>>CDYU408 št. 21 trajanje: 12:47

To je še vedno oddaja Kuatebriga o Otrocih socializma, sedaj pa prisluhnimo, kako je izvajanje Recitala na Novem rocku opisal Andrej.

>>>MD track 12 trajanje: 0:47

Leta 1983 je bend prekinil z delovanjem, čez čas pa so s prenovljeno zasedbo nadaljevali z delom. Pridružil sem jim je Dare Hočevar z baskitaro, tako da so imeli Otroci socializma kar dva basista. Vlogo edinega kitarista pa je prevzel Andrija Pušić, ki je pred prihodom v bend igral klaviature, a se je v treh tednih naučil igranja kitare. Če se slednje komu zdi nenavadno, je potrebno dodati, da je Andrija brat Antonije Pušića, bolj znanega pod imenom »Rambo Amadeus svetski mega car«.

Te zamenjave ter vpeljava klaviatur so povzročile precejšnjo spremembo zvoka benda. Kitarski punk-rock so zamenjali z bolj funkoidni ritmi. Zakaj in kako, je pojasnil Brane.

>>>MD track 4 trajanje: 0:41
>>>CDYU408 št. 16 trajanje: 1:54

Tole je bil komad »Moj svet« iz leta 1985. Prenovljena zasedba Otrok socializma ga je posnela na podstrešju Vojeta Paunoviča, kjer je imel le-ta urejen studio. Komadi, ki so jih takrat posneli, so skupaj s še nekaterimi starejšimi posnetki izšli na drugi kaseti Otrok socializma, ki jo je leta 1986 izdala založba FV. Istega leta so tudi odigrali svoj poslovilni koncert. Po besedah članov benda jim je preprosto zmanjkalo motivacije za nadaljnje soustvarjanje.

Večina članov Otrok socializma je nadaljevala z delom v glasbi. Dare Hočevar je odšel k Laibachu, nato k Sokolom Petra Lovšina, danes pa basira v Carini, ki občasno zaigra tudi kakšen komad Otrok socializma. Andrija Pušić sodeluje z Rambom. Roman Dečman bobna pri Laibachu. Iztok Turk ter Janez Križaj sta ustanovila Videosex, danes pa ustvarjata kot producenta. Andrej Štritof, ki je bil proti koncu delovanja Otrok socializma njihov menedžer, je kasnej skrbel za Videosex, Buldožer in Laufer. Danes se tako kot Brane Bitenc poklicno ukvarja s filmom.

Leta 1998 je Dallas Records izdal CD Otrok socializma, na katerem je izbor studijskih posnetkov iz celotnega obdobja delovanja skupine, temu pa je dodano še nekaj koncertnih posnetkov. Za vse, ki tega CD-ja nimate, pa bi ga želeli imeti, naj omenim, da se mu v bližnji bodočnosti obeta ponovna izdaja. Na njem je tudi »Pesem za Mandič Dušana«, ki sledi v nadaljevanju.

>>>CDYU408 št. 5 trajanje: 1:39

Letos torej mineva 20 let od razpada skupine Otroci socializma. Za vse ljubitelje njihove glasbe pa še ena dobra novica. Ob pogovoru z Branetom, Daretom in Andrejem, ki je potekal za potrebe oddaje, ki jo pravkar poslušate, se je pojavila ideja o ponovni priložnostni združitvi. Sicer je vse odvisno še od preostalih članov, oziroma preostalega člana, a kljub temu stvar izgleda obetavno.

Za Kuatebriga se je pobrigal Primož.


Komentarji
komentiraj >>

Re: Sreda, 18. 1. ´06, ob 12.00: OTROCI SOCIALIZMA
pina [03/01/2007]

Moj fotr je Brane Bitenc:D zakon komadi, res nora muska.moj fotr je car:P
odgovori >>