Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 12. 2. ´06, v novem terminu, ob 19.50: PLESNE PARAFRAZE (2730 bralcev)
Nedelja, 12. 2. 2006
davidPlesne parafraze so bile v bistvu pesemske oznake določenega plesa, katerih naloga je bila, da pomagajo ohraniti (mimetično) v spominu določeno plesno melodijo. Ali drugače, plesna viža je imela določeno melodijo, na katero so ljudje sčasoma pripeli še določene verze, iz katerih so nastale mini pesmice, oziroma plesne parafraze ... (v celoti...)
Radio Študent
Glasbena redakcija
Cigule migule
Nedelja, 12. 2. '06, ob 19.50

V oddaji Cigule migule o slovenskem ljudskem plesu še nismo preveč govorili in tudi danes se bomo zgolj dodaknili te teme. Plesi so se v slovenskem ljudskem izročilu večinoma spremljali inštrumentalno, v nekaterih posameznih in izjemnih primerih pa tudi vokalno ali vokalno-inštrumentalno, torej tudi s pesmimi. Pesmi, ki so bile del plesa, se po akademsko imenujejo stalne plesne pesmi (o katerih kdaj drugič), poznamo pa tudi nestalne, med katerimi predstavljajo posebnost t. i. plesne parafraze.

Plesne parafraze so bile v bistvu pesemske oznake določenega plesa, katerih naloga je bila, da pomagajo ohraniti (mimetično) v spominu določeno plesno melodijo. Ali drugače, plesna viža je imela določeno melodijo, na katero so ljudje sčasoma pripeli še določene verze, iz katerih so nastale mini pesmice, oziroma plesne parafraze. To so počeli zato, da so se lahko sploh sporazumeli katero vižo oziroma ples imajo v mislih oziroma, da so si jo kasneje lažje, na manj abstrakten način priklicali v spomin.

Ples je tako v ljudskem jeziku pogostoma dobil ime tudi po začetnih verzih tovrstnih parafraz, in pogostoma se je zgodilo, da je imel določen ples tudi več plesnih parafraz in posledično tudi več imen.

Ob plesu so parafraze peli neobvezno oziroma po osebnem vzgibu le določeni plesalci, najpogostje pa kar godec sam. Pele so se tudi in predvsem samostojno.

Preden si poslušamo zvočni primer parafraze, ki jih je mimogrede rečeno posnetih oziroma javno dostopnih izjemno malo, navedimo še besedila določenih parafraz in povejmo h katerim plesom pripadajo.

Za ples Najpajeriš so ljudje peli:
Moja žena je taka k 'n kon',
Da ne vem, al je (w)ona al (w)on.

Za mrzulin:
Poglejte, poglejte,
Poglejte moža,
K ma citre, k ma citre,
Pa citrat ne zna!

.. za krajncpolko pa:
Glejte, glejte Krajnca,
Kako lepo tanca,
Kratke ima 'lačice,
Zasukane mustačice.

Oddajo je pripravil David Verbuč


Komentarji
komentiraj >>