Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 19. 2. ´06 ob 19.00 (ponovitev 26. 2. ´06 ob 10.00) BRENDA FASSIE: Mali (CCPWorld/EMI, 2004) (2197 bralcev)
Nedelja, 19. 2. 2006
zoranpBrenda Fassie: Mali

Tokrat se bomo spomnili na nekoga, ki je vsaj v južnejših predelih Črnega kontinenta še ena izmed nespornih legend afriške popularne godbe; hkrati pa na neko osebo, ki smo jo v teh krajih za časa njene pred slabima dvema letoma dokončno zaključene, pred tem pa nadvse uspešne glasbene kariere po krivici, a z razlogom, ki se mu reče »upravičena skepsa« - ne dovolj poučenih - zanemarjali. To pomanjkljivost vsaj priložnostno odpravljamo, ko tokrat govorimo o Brendi Fassie ter predstavljamo njen zadnji pravi album »Mali«. Ta je bil sicer posnet pred njeno smrtjo in izdan že sredi leta 2004. A ker ne gre samo za njen zadnji pravi izdani, ampak zagotovo tudi za njen avtorsko najboljši album ... (več)
Ker je (bila) ena najbolj vplivnih glasbenih osebnosti na južnoafriški etno-pop-glasbeni sceni; ker gre za tamkajšnje aktualno dogajanje še kako značilno in zgovorno glasbeno produkcijo, ki le-to kaže v presenetljivo sodobni preobleki; in ker tovrstne godbe še vedno bolj malo slišimo, menim, da ne glede na dejansko časovno oddaljenost izida tega albuma omenjeni razlogi več kot opravičujejo izjemo, ki jo počnemo z uvrščanjem tega albuma s takšno zamudo v to elitno oddajo. Namreč: ne glede nanjo ostaja dejstvo, da je to njen zadnji, najboljši in zato glasbeno še vedno aktualen, za dogajanje na južnoafriškem glasbenem prizorišču referenčen album; njenega novejšega ne bo!
In ne nazadnje: Brenda Fassie je bila dve desetletji kraljica južnoafriškega popa!


Komentarji
komentiraj >>