Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 12. 3. ´06 ob 15.00; Sun Ra and His Space Arkestra: »What Planet is This? (Live in New York 1973)« (Leo Records, 2006) (2496 bralcev)
Nedelja, 12. 3. 2006
zoranpSun Ra: What Planet is This?

Sun Ra je trdil, da je bil poslan na Zemljo iz daljnega Vesolja kot pripadnik »rase angelov«, da bi tu rešil človečnost in vzpostavil harmonijo na tem svetu. Če ste imeli srečo, da ste bili udeleženci kakšnega izmed njegovih koncertov, mu verjetno verjamete. Tokrat vam lahko ponudimo samo posnetek enega izmed mnogih.
Pri znani londonski založbi Leo Records, v njeni zbirki »Golden Years of New Jazz«, je pravkar izšel dvojni album z naslovom »What Planet is This?«. Nastal je s pomočjo »Waitawhile Sun Ra Arhiva«, ki med vsem drugim hrani tudi posnetek kompletnega koncerta Sun Raja in njegovega Space Arkestra, ki je bil v New Yorku 6. julija 1973. Koncert je izvedla ena najmočnejših zasedb Arkestra, kar jih je kdaj koli bilo, saj je štela 25 članov (več) ...

Recimo, da je bila ameriška jazzovska scena konec 60. in v začetku 70. v prehodni recesiji, in spomnimo se, da je prav ta povzročila začasni eksodus naprednih afroameriških ustvarjalcev v Evropo, še posebej v Pariz, kjer se je ravno takrat razcvetela uporniška subkultura, odprta in željna prav takšnih glasbenih posebnosti in pustolovščin. Seveda ob že nastajajočem humusu domačega »free jazza«. No, prav v teh koordinatah je nastajala godba, ki jo boste lahko tokrat poslušali in se je seveda dogodil tudi koncert, na katerem je bila posneta. Gre za izjemen glasbeni dokument iz zapuščine šest desetletij trajajoče glasbene kariere Sun Raja, zagotovo enega glasbenih velikanov in največjih posebnežev 20. stoletja.


Komentarji
komentiraj >>