Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Kalvarija Podborškove kapelice se bliža koncu (del radijske igre na RŠ) (3219 bralcev)
Torek, 9. 5. 2006
Peter KarbaKlikni za veliko sliko: Spoštovani verniki in gospodinje. Bliža se sveti dan, ko bo Ljubljana končno zaživela v blaženi luči. N asproti bencinske črpalke na Črnučah, le malo odmaknjena od Dunajske ceste stoji Podborškova kapelica. Nastala je okrog leta 1880. Imenovana je po včasih samostojnem kraju Podboršt s šestimi hišnimi številkami v katerem se bila največja kmetija Podborškova. Kapelico je dala zgraditi Podborškova Marjana, ki je živela sama in se je zaobjubila Mariji, saj ponižnost in sramežljivost je pa lepota devic in začetek vseh lepih čednosti, pravi Baraga. Zato se je dolgo časa reklo "Pri Marjaninem znamenju", danes pa se imenuje Podborškova kapelica.


Podborškova kapelica z obrobljajočima pilastroma lepo izraža duh časa v katerem je nastala. Kanelirani polkrožni lok, kakor sveti nimb zaključuje usodnost človeškega razcepa pod timpanonom, ki simbolizira in v sebi nosi sveto luč. Korintski venci spominjajo na popotovanje Sv. Pavla po Korintu, in nas opozarjajo, da mora biti umetnost ponižna. Kakor pravi sv . Pavel v Pismu Korinčanom: " Zakaj po veri živimo, ne po tem, kar gledamo."

Leta 1960 so kapelico obnovili in prebarvali - prebarvali so tudi dve freski svetnikov. Nazadnje so jo obnovili pred devetimi leti, vendar je vzdrževanje težko, ker kapelica nima hidroizolacije. Za steklenim oknom je lep lesen kip Marije z Jezusom. Po dolgih letih so se farani domenili, da bodo po presveti evharistiji dne 14. 5. v letu gospodovem 2006, odpeljali kapelico na trg med vlado in Cankarjevim domom, ki je bil dolgo časa omadeževan s spominom na naš grenki povojni čas.

Po prigovarjanju občestva se je zganila tudi stroka, ki jo je sveta cerkev, kakor izgubljenega sina sprejela v svoje naročje. Molimo za konzervatorje: " Čujte, stojte v veri, moško se držite, trdni bodite!" Ti bodo vpregli mlade vrance in jih v slovesnem sprevodu z živopisano butaro popeljali čez vso Ljubljano. Vprega bo naredila krog na stožiškem stadionu in klicala blagoslov pokojnega svetega očeta.

Ko bodo prispeli na trg pred Cankarjevim domom bodo zazvonili vsi zvonovi naših cerkva. Kapelico bo županja s pomočniki lastnoročno namestila na mesto pregrešnega kipa, blagoslovil pa ju bo njegovo presveto nadškofovstvo. Po dogodku si bo županja nadela podobo hlapca, da bi nas s svojo ponižno nizkostjo povzdignila k nebeški visokosti in večni časti.

S tem bo Poborškova kapelica rešena kalvarije, ki jo je doživljala omadeževana od izprijenega sodobnega sveta, ki se udinja tehnologiji, pregrehi in nasladi. Ker smo užili to srečo naj se zbere širna skupnost. Molimo:

Hvala naj ji gre, da nas je spet povabila k svoji sveti mizi in nam dala zaužiti svoje presveto rešnje telo. O Usmiljeni Jezus, kolikokrat sem te že prejel, pa sem še vedno tako slab in pomanjkljiv pri vseh rečeh in popolnoma nevreden milosti, ki mi jo daješ. Da se ne prigodi tudi meni kar je pisano o Judežu, da je šel po tem grižljaju Satan v njega.

V vzhičenem pričakovanju presvetega mimohoda se od vas poslavljava P. in P.Komentarji
komentiraj >>