Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Anti-negacijski OFF Program! (3384 bralcev)
Torek, 13. 6. 2006
Boris V.Kaj? A mi, da bi storili kaj zlega Palestincem?


... George Bush bi Irak obnovil z njihovo nafto ...

... Vrhovno sodišče ZDA otežilo izvrševanje smrtnih kazni ...

... Izraelska vojska za uboj na plaži krivi Palestince ...

... Turčija začela pristopna pogajanja z Evropsko unijo ...

... Drnovšek v Sankt Peterburgu zopet pozitiven ...

Upori študentov in ostale populacije niso omejeni zgolj na Francijo, kakor bi sklepali po poročanju popularnih medijev. V Grčiji se dogaja pravcata vstaja. Na desettisoče protestnikov že več dni polni ulice Aten, demonstracije pa se organizirajo tudi v drugih grških mestih. Vzrok za proteste so seveda poteze desne grške vlade, ki želi vsiliti vrsto neoliberalnih reform izobraževalnega sistema.

Zasedenih je že tristopetdeset univerzitetnih oddelkov, profesorji pa so začeli s stavko in se tako pridružili študentom v odporu proti ustanovitvi privatnih univerz in časovni omejitvi študija. Kdor bi ta čas presegel, bi bil izključen. Vlada poleg tega želi zmanjšati študentsko sodelovanje v Univerzitetni administraciji ter opraviti tržno evalvacijo vseh šol v skladu s kriteriji Bolonjske deklaracije in Lizbonskega procesa. Na počitnice torej ni treba v Grčijo. Podobne namene ima tudi domača oblast, od Grkov pa nas poleg količine sonca in morja loči predvsem ostrina odpora oziroma pomanjkanje le-te.

Berete z grškimi aktivisti solidarni OFF Program Radia Študent!

Ameriški predsednik George Bush je v Camp Davidu na dvodnevnem strateškem vrhu o Iraku predstavil izredno idejo, da bi iraške naftne vire lahko uporabili za poenotenje države. Ideja ni nova, visoki predstavniki ameriške administracije so že pred vojno leta 2003 povedali, da bodo stroški vojnega razdejanja in takoimenovane obnove poravnani z iraško nafto. Z drugimi besedami, Američani bodo rušili, Iračani bodo plačali. S podobnimi nebulozami želi Bush prepričati Američane, da glede Iraka ima vizijo in si zasluži večjo podporo. To si dviguje tudi na račun umorjenega vodje Al Kaide v Iraku, Abuja Al Zarkavija.

Malce težje pa bo ameriška oblast morila na domačih tleh. Vrhovno sodišče ZDA je namreč sprejelo dve odločitvi, ki nekoliko otežujeta izvrševanje smrtnih kazni. Obsojeni na smrt lahko tako s pomočjo zveznega zakona o državljanskih pravicah prosijo za preverjanje upravičenosti usmrtitve z injekcijo, na podlagi novih dokazov pa bodo odslej lažje zahtevali ponovno obravnavo. Ameriška ustava sicer prepoveduje okrutne in neobičajne kazni, med katere pa mešanica sredstva proti bolečinam, sredstva za omrtvičenje in strupa po mnenju zvezne oblasti ter sedemintridesetih zveznih držav očitno ne sodi.

Vsekakor pa med sumljive sodijo že vsem znane dejavnosti ameriške obveščevalne agencije CIA v Evropi. Člani posebnega preiskovalnega odbora Evropskega parlamenta so v poročilu zapisali, da ni zelo verjetno, da evropske vlade ne bi vedele, da CIA uporablja evropski teritorij za prevoze oseb, ki jih je pripravno osumila za teroriste. Po mnenju evroposlancev so CIA in druge ameriške agencije neposredno odgovorne za ugrabitve in ilegalne prevoze domnevnih teroristov v EU in državah kandidatkah. Posebej bo preiskovalni odbor pod drobnogled vzel Poljsko in Romunijo, saj naj bi ti dve državi gostili nezakonite zapore CIE in celo aktivno pomagali pri upravljanju le-teh.

Lepše novice iz Bruslja pa so za razliko od Poljakov in Romunov prejeli Turki. Evropska unija je začela vsebinska pristopna pogajanja s Turčijo. To je omogočil Ciper, ki se je odrekel zahtevanemu mednarodnemu priznanju grškega dela s strani te muslimanske azijsko-evropske države. Pogajanja so že začasno sklenili o enem od petintridesetih poglavij pravnega reda EU, ki se mu bo Turčija morala podrediti, če bo želela okusiti sadove Zahodne blaginje.

Blaginja pa nikakor ni del vsakdana na palestinskih ozemljih. Izrael zanika vpletenost v uboj osmih Palestincev na plaži na območju Gaze. Notranja preiskava izraelske vojske naj ne bi našla nobenih dokazov, da je tokratni pokol povzročila izraelska granata. Tako se je sprva domnevalo, saj je izraelska vojska pridno obstreljevala to območje. Še več, Izraelci valijo krivdo na privržence gibanja Hamas, ki naj bi na plaži podtaknili mino, namenjeno preprečevanju operacij izraelskih posebnih enot. Pripravno poročilo izraelske vojske ne bo v pomoč osmim Palestincem, ki so si na plaži pripravili piknik in umrli. Izraelska vojska medtem ne počiva. V napadu na severu Gaze je ubila devet ljudi, med njimi dva otroka.

Naš vrhovni guru, Janez Drnovšek, se udeležuje 10. Mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu. Forum je odprl ruski predsednik Vladimir Putin, napovedani pa so številni takoimenovani visoki gostje, od politikov do gospodarstvenikov. Obstaja celo možnost srečanja med Drnovškom in Putinom. Slovenski predsednik se je, kot pravi, zavzel za »globalizacijo in liberalizem s človeškim obrazom«. Po njegovem sistem, ki stremi zgolj k dobičku, ni sposoben trajnostne rabe virov. Drnovška prav tako skrbijo razlike med tistimi, »ki imajo«, in tistimi, »ki nimajo«. Janez je vsekakor eden izmed tistih, ki imajo. In to tudi na tvoj in moj račun.


Komentarji
komentiraj >>