Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 11.6.´06, ob 14.00: Oponašanje zvonov (2444 bralcev)
Nedelja, 11. 6. 2006
davidV ljudskih pesmih se lahko poje tudi o zvonjenju zvonov, oziroma se jih v pesmih oponaša (kot so v različnih pesmih oponašali kakšno žival ali glasbilo, tudi mlatenje slame, na primer). Nekaj oddaj nazaj smo govorili o plesnih parafrazah, to je je o posebni vrsti pesmi, s katerimi so si ljudje pomagali zapomniti plesne viže, tako, da so na njihove melodije pripeli še besedilo. Današnji primer je podoben... (v celoti...)
Radio študent
glasbena redakcija
cigule migule
nedelja, 11.6.2006

V ljudskih pesmih se lahko poje tudi o zvonjenju zvonov, oziroma se jih v pesmih oponaša (kot so v različnih pesmih oponašali kakšno žival ali glasbilo, tudi mlatenje slame, na primer). Nekaj oddaj nazaj smo govorili o plesnih parafrazah, to je je o posebni vrsti pesmi, s katerimi so si ljudje pomagali zapomniti plesne viže, tako, da so na njihove melodije pripeli še besedilo. Današnji primer je podoben. Pevka zna oponašati zvonove oziroma zvonjenje in pritrkavanje v različnih cerkvah v njeni okolici, tako da na melodijo vsake od njih pozna tudi določene šaljive in bolj ali manj smiselne verze. Upravičeno lahko domnevamo, da je melodija pesmi dosledno ali vsaj do določene mere sledi melodiji dotičnih zvonov, vendar bi to vseeno morali empirično preveriti.

Pesem oziroma kratke pesmice, ki smo jih poslušali je leta 1964 sodelavcem glasbenonarodopisnega inštituta zapela Zinka Benulič, rojena Petek, po domače Trščeva Zinka iz Sodražice v Ribniški dolini. Omenjen zvočni primer se nahaja na zgoščenki Od Ribnice do Rakitnice – Ljudska pesem in glasba v Ribniški dolini, ki so jo leta 2003 izdali na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU v Ljubljani.

Pripravil David Verbuč


Komentarji
komentiraj >>