Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Nedelja, 16. 7. ´06 ob 15.00; Centralna Afrika: Musiques Banda (iz serije terenskih posnetkov založbe Prophet) (2787 bralcev)
Nedelja, 16. 7. 2006
zoranpMusique Banda

S posameznimi primerki terenskih posnetkov glasbe različnih afriških ljudstev in okolij, ki so izšli v francoski zbirki Prophet, smo se v minulih letih že srečevali. Gre za objavo premišljeno izbranih in znalsko-občutljivo predstavljenih posnetkov, ki jih je »zagrešil« francoski skladatelj, pianist in muzikolog, v povezavi z njimi pa predvsem raziskovalec, popotnik, snemalec in fotograf Charles Duvelle sredi prejšnjega stoletja v originalnem okolju njihovega nastanka. Zbirka vsebuje tudi album z naslovom »Musiques Banda«, ki je izšel leta 2001 kot njen dvaindvajseti del. Ljudstva, ki jih uvrščajo v etnično skupino Banda, živijo v glavnem v osrednjih in vzhodnih predelih Centralnoafriške Republike, od meje z Republiko Kongo pa v notranjost države, ter se med seboj zelo razlikujejo. (več!) ...
To je zelo lahko spoznati tudi s pomočjo njihove glasbe. Duvelle je maja 1962 obiskal pet ljudstev te skupine: Broto, Dakpa, Mbi, Ndokpa in Linda. Del posnetkov, ki jih je naredil, je izšel že leta 1963 v vinilnem formatu, in takrat so bili javnosti sploh prvič dostopni primerki glasbe etnične skupine Banda. Z njihovim aktualnim, digitalno osveženih natisom pa je glasba teh ljudstev končno dostopna celoviteje in pregledneje, kot pa je bilo to mogoče ob njihovem nastanku. Predvsem pa ostajajo dragocen dokument v arhivu svetovne glasbene dediščine.


Komentarji
komentiraj >>