Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

natisni
Anti-militantni OFF Program! (2938 bralcev)
Petek, 29. 9. 2006
Boris V.Veselo nakupujemo!


... V Avstriji v nedeljo parlamentarne volitve ...

... Volijo tudi v Bosni in Hercegovini ...

... Ameriški senat potrdil predlog zakona o posebnih sodiščih ...

... General Chulanont bo novi tajski premier ...

... Južnokorejski zunanji minister zaenkrat najverjetnejši novi generalni sekretar ZN ...


Več kot tisoč milijard dolarjev, ljudje! Tolikšna je vsota, ki jo bodo države do konca leta zapravile za vojsko. Kar je tudi petnajstkrat več od vsote celotne mednarodne pomoči za to leto, opozarja britanska humanitarna organizacija Oxfam. S tem bodo svetovni vojaški izdatki v letu 2006 presegli najvišje vojaške izdatke iz obdobja hladne vojne. Sto največjim proizvajalcem orožja je prodaja v zadnjih štirih mesecih narasla za šestdeset odstotkov, leta 2004 pa so imeli skupno 268 miijard dolarjev prihodkov.

Seveda so k povišanju teh izdatkov najbolj prispevale Združene države Amerike in bližnjevzhodne države, miroljubne države kot so Demokratična republika Kongo, Ruanda, Sudan, Bocvana in Uganda pa so med letoma 1985 in 2000 podvojile svoje vojaške budžete. Tudi ni čudno, da države porabijo več denarja za vojsko kot za zdravstvo. Če pogledamo napovedi vlade o porabi STO SEDEMDESETIH MILIJARD tolarjev za nabavo novega orožja, nam postane hitro jasno, v kakšno družbo sili pacifistična oaza na sončni strani Alp.

Berete proti vojaškim budžetom nastrojeni OFF Program Radia Študent!

V Avstriji se bodo v nedeljo odvile parlamentarne volitve, ki bodo zadevale ne le Avstrijce, temveč bodo pomembne tudi za slovensko manjšino. Organizacije koroških Slovencev niso želele posebej favorizirati posamezne politične opcije, vendar so svetovale, naj se volilci odločajo tudi po tem, kakšen odnos imajo do pravic slovenske manjšine. Razen Haiderja, se vse večje politične stranke načeloma zavzemajo za pozitivno rešitev vprašanja dvojezičnih tabel, najbolj zavzeto pa se za Slovence potegujejo Zeleni in KPA. O slovenskih perspektivah nedeljskih volitev nam je več povedal predsednik Enotne Liste Vladimir Smrtnik:

/////////////////////////////////////////////////

Kako pa g. Smrtnik komentira zadnje vragolije Haiderja in njegove grožnje o enojezični Koroški?

/////////////////////////////////////////////////

V nedeljo bodo prav tako volili v Bosni in Hercegovini. Dva cela sedem milijona volilnih upravičencev bo volilo nove poslance in tričlansko predsedstvo na verjetno najpomembnejših volitvah doslej. Naslednje leto se namreč po več kot desetletju izteče mandat visokega predstavnika mednarodne skupnosti, tako da bodo domači politiki prevzeli pristojnosti urada in odgovornost za prihodnost BiH. Volitve bodo tudi enajst let po vojni potekale v skladu s pravili Daytonskega sporazuma, saj potrebne ustavne spremembe niso bile sprejete. Predvolilna kampanja je imela sicer, kot se za Balkan na žalost spodobi, nacionalni zadah.

O volitvah pa zaenkrat ne razmišljajo na Tajskem. Državni radio je poročal, da je nova vojaška oblast, ki je pred kratkim izvedla državni udar, za naslednika premiera Thaksina Shinawatro izbrala generala Sayuda Chulanonta, nekdanjega poveljnika tajske vojske. Radio se je pri tem skliceval na predsednico tajskega računskega sodišča, vendar general Phattiyakul, član vladajoče hunte, navedbe radia ni ne potrdil ne zavrnil. Združene države so sicer pomoč, predvsem vojaško, v vrednosti 24 milijonov dolarjev že ustavile.

Če so ZDA v primeru Tajske vojaško hunto obsodile, pa z domačo ni tako enostavno. Ameriški senat je s šestinpetdesetimi glasovi za in triinpetdesetimi proti sprejel predlog zakona o pravilih delovanja posebnih vojaških sodišč. Predlog med drugim predsedniku Bushu daje pooblastila za razlago določil ženevskih konvencij glede ravnanja z vojnimi ujetniki. Obtoženci naj bi imeli nekaj več pravic, vendar pa vseeno manj kot na navadnih ali celo vojaških sodiščih. Demokrati so opozarjali, da predlog ne bo prinesel kakšne posebne koristi, bo pa dodatno zmanjšal ameriški ugled v svetu. Kot da ga sploh kaj imajo.

Glasuje se tudi v organizaciji Združenih narodov. V tretjem neuradnem glasovanju je Ban Ki Moon, južnokorejski zunanji minister, od petnajstih glasov dobil trinajst in ima tako trenutno največ možnosti da postane novi generalni sekretar Združenih narodov. Na lestvici mu sledita Sashi Tharoor, indijski generalni podsekretar ZN za komunikacije in javno informiranje, na tretjem mestu pa se nahaja latvijska predsednica Vaira Vike-Freiberga, ki pa realnih šans nima, saj ji Rusija napoveduje veto. Po desetih letih bo Kofija Annana tako najverjetneje nasledil prav Ki Moon, ki želi spremeniti ZN iz invalidne v učinkovito organizacijo.

Invalidi Slovenije, povezani v Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, so se odločili v sodelovanju z Evropskim invalidskim forumom organizirati dvodnevno konferenco o usposabljanju zagovornikov pravic invalidov. Kot pravijo, se veliko govori človekovih pravicah, manj pa o posebnih pravicah invalidov in še manj se jih uresničuje. Več o namenu konference nam je povedal Štefan Kušar, pravni tajnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije:

////////////////////////////////////////////////////

Kako komentira udejanje evropske direktive na področju nediskriminacije v Sloveniji?

////////////////////////////////////////////////////

Med invalidi druge sorte pa se danes nadaljujejo klepeti v Portorožu na neformalnem srečanju obrambnih ministrov alianse NATO. Danes naj bi ministri govoričili o obrambnih vidikih transformacije zavezništva, kar ni ravno v stiku z realnostjo, če vemo, da se NATO na svojem terenu doslej še ni branil. Na formalnem zasedanju Sveta NATO-Rusija, slednja verjetno benti nad ravnanjem Gruzije v preteklih dneh, saj so tamkajšnje oblasti zaradi vohunjenja aretirale pet ruskih častnikov. Rusija je nezadovoljna z vztrajnim širjenjem NATA na vzhod in z njegovimi povezavami z Gruzijo.

Nezadovoljni so tudi italijanski novinarji, ki so začeli dvodnevno stavko. Že s peto stavko v nekaj mesecih zahtevajo namreč obnovitev kolektivne pogodbe, ki je blokirana že leto in pol. Prav tako želijo dobiti večja jamstva za avtonomijo in svobodo dela. Novinarski sindikat FNSI obtožuje založniško združenje FIEG, da ogroža neodvisnost novinarjev in zmanjšuje kakovost italijanskega sistema informacij in pravic novinarjev. Do sedme ure zjutraj v nedeljo tako italijanska tiskovna agencija Ansa ne bo posredovala novic.


Komentarji
komentiraj >>