Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Podalpski selam
Slovenec ali ne, tukaj sem (1288 bralcev)
Sobota, 20. 11. 2010

V četrtek 18. novembra je združenje prostovoljcev Skala - ulična vzgoja priredilo simpozij z naslovom "Slovenec ali ne, tukaj sem". Zaključni del simpozija, ki je bil namenjen učiteljem in profesorjem s slovenskih osnovnih in srednjih šol, je bila tudi istoimenska okrogla miza, na kateri je bilo govora o izkušnjah z integracijo otrok s priseljenskim ozadjem v slovenskem šolskem sistemu. Nekaj utrinkov z okrogle mize lahko slišite v tokratnem Podalpskem selamu. >>

admirb, komentarji

Jesenski kulturni dogodki v bošnjaških kulturnih društvih (1429 bralcev)
Sobota, 6. 11. 2010

Te dni kulturna društva z bosansko-hercegovskim in bošnjaškim predznakom množično prirejajo različne kulturne dogodke in v tokratnem podalpskem selamu si bomo pogledali kakšna je ponudba. Slišali bomo prispevek z literarnega večera društva Ljiljan iz Ljubljane ter napovedali nekaj glasbenih in folklornih dogodkov. >>

admirb, komentarji

Literarni kotiček in novice (1536 bralcev)
Sobota, 23. 10. 2010

V tokratni Podalpski selam se vrača literarni kotiček, ki ga pripravlja literarni krožek pri Društvu bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan. Predstavljamo bosansko-hercegovskega pesnika in pisatelja Skenderja Kulenovića. Poleg literarnega kotička bomo kod vedno izkopali kakšno novičko in celotno zadevo podložili z glasbo. >>

admirb, komentarji

Volitve v Bosni, literarni kotiček in svetovno prvenstvo v nogometu (2010 bralcev)
Sobota, 12. 6. 2010

Prihajajoče volitve v BiH, pomen Meše Selimovića za bosansko-hercegovsko književnost in Svetovno prvenstvo v nogometu ne na prvi ne na drugi pogled nimajo nič skupnega, a vendar se bomo ravno tem temam povetili v Podalpskem selamu to soboto. O bosansko-hercegovskih volitvah nas je seznanila predstojnica konzularnega oddelka ambasade BiH ga. Sanja Eminović, o Meši Selimoviću nam je nedavno več povedala pesnica Šejla Šehabović, za par besed o nogometu pa poskrbimo sami.

Oddaja v celoti! >>

admirb, komentarji

Šimo Ešić in Šejla Šehabović v Podalpskem selamu (1776 bralcev)
Sobota, 29. 5. 2010

Ta četrtek je društvo bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan v Ljubljani priredilo literarni večer posvečen stoti obletnici rojstva enega najbolj priznanih bosansko-hercegovskih pisateljev Meše Selimovića. Ob tej priložnosti sta v Ljubljano prišla otroški pesnik Šimo Ešić in mlada pesnica Šejla Šehabović, oba iz Tuzle, rojstnega mesta Meše Selimovića. Prisluhnite, kaj zanimivega sta imela za povedati oz. prebrati v Mestnem muzeju.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Kulturni napovednik in literarni kotiček (1841 bralcev)
Sobota, 15. 5. 2010

V Podalpskem selamu to soboto redna napoved kulturnih dogodkov v organizaciji ali s prispevkom bošnjaških kulturnih društev, literarni kotiček z recitacijami pesmi izbranih bosansko-hercegovskih pesnikov in obilica glasbe.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Prvomajski podalpski selam (1663 bralcev)
Sobota, 1. 5. 2010

V duhu prvomajskih praznikov si privoščimo malo bolj ležerno oddajo z obilico glasbe in literarnim kotičkom. Za kres in roštilj bomo žal preveč leni.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

kulturni napovednik in literarno-recitacijski kotiček (1892 bralcev)
Sobota, 17. 4. 2010

V tokratnem Podalpskem selamu napovedujemo aktualne dogodke v izvedbi bošnjaških kulturnih društev, ki so pred nami v naslednjih dneh. Uvajamo pa tudi literarno-recitacijski kotiček, v katerem nam bodo recitatorji in recitatorke društva Ljiljan iz Ljubljane predstavljali poezijo iz Bosne in Hercegovine.

klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Bosansko-evropski film (1725 bralcev)
Sobota, 3. 4. 2010

V tokratnem Podalpskem selamu bomo zaokrožili večere bosansko-evropskega filma, ki jih je ta teden prirejala Bošnjaška kulturna zveza Slovenije v Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana, v sklopu projekta Manjšinska kultura v zvoku in sliki. Z Marino Andree Škop iz Zagreba, Ivico Zubakom iz Stockholma in Mustafo Hadžiibrahimovićem iz Delfta, smo se pogovorili o njihovi filmski poti. Vse tri avtorje/-ce povezuje bosansko-hercegovsko poreklo, izseljenska izkušnja in seveda film.

Klik! >>

admirb, komentarji

napovednik kulturnih dogodkov z bosansko-hercegovskim priokusom  (1745 bralcev)
Sobota, 20. 3. 2010

V dneh pred nami se nam ponuja zelo pestra izbira kulturnih dogodkov z bosansko-hercegovskim priokusom. Na festivalu dokumentarnega filma bo posebna pozornost posvečena bosansko-hercegovskim dokumentarcem nastalim med leti 1945 in 1995. Bošnjaška kulturna zveza vabi na seminar priseljenskega filma med 30. marcem in 2. aprilom, Društvo slovenskih pisateljem pa na debatni večer posvečen Bosni. Bolj podrobno o vsem v Podalpskem selamu.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Pogovor z doc. Nermino Mujagić  (1829 bralcev)
Sobota, 6. 3. 2010

Pred kratkim smo v krogih Fakultete za družbene vede spoznali doc. Nermino Mujagić iz Sarajeva, politologinjo, ki je prišla v Slovenijo na eno leto v sklopu akademske izmenjave pri evropskem projektu Erazmus. Poprosili smo jo naj nam poda nekaj vtisov o Sloveniji in o tukajšnjih ljudeh. Zanimal nas je tudi njen pogled na BiH in aktualno stanje v tej državi.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Aktualno v bošnjaških kulturnih društvih (1648 bralcev)
Sobota, 20. 2. 2010

V tokratnem Podalpskem selamu napovedujemo aktualne dogodke v izvedbi ali s prispevkom bošnjaških kulturnih društev, ki so pred nami v naslednjih dveh tednih. Preostanek podalpskih minut bo namenjen izbrani bosanski glasbi pa tudi kakšni melodiji iz bosanske soseščine.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Aktualno v bošnjaških kulturnih društvih (1608 bralcev)
Sobota, 6. 2. 2010

V tokratnem Podalpskem selamu napovedujemo aktualne dogodke v izvedbi ali s prispevkom bošnjaških kulturnih društev. Preostanek podalpskih minut bo kot ponavadi namenjen izbrani bosanski glasbi.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Podalpski selam v spomin na Omera Pobrića (1811 bralcev)
Sobota, 23. 1. 2010

V sredo 20. januarja je umrl Omer Pobrić eden najbolj cenjenih in produktivnih bosansko-hercegovskih harmonikarjev in ustanovitelj inštituta za sevdalinko. V oddaji se bomo spomnili njegovega mojstrstva. Hkrati bomo pregledali tudi trenutno aktualne novice iz dejavnosti lokalnih bošnjaških kulturnih društev.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Projekt manjšinska kultura v zvoku in sliki (2560 bralcev)
Sobota, 9. 1. 2010

Bošnjaška kulturna zveza Slovenije v sezoni 2009/2010 izvaja kulturno-izobraževalni projekt "Manjšinska kultura v zvoku in sliki". Gre za serijo brezplačnih filmskih delavnic, ki bodo svoj končni rezultat zagledale nekje sredi septembra s premiero kratkih filmov, ki jih bodo ustvarili udeleženci delavnic. Bolj podrobno o vsem skupaj v oddaji.

klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

O Bosanskih piramidah (2037 bralcev)
Sobota, 26. 12. 2009

Nedavno je v Ljubljani gostoval dr. Semir Osmanagić, odkritelj bosanskih piramid. V Cankarjevem domu je predaval o svojih visoških odkritjih ter o piramidah nasploh. V tem času božičkov in dedkov mrazov se spodobi slišati kaj več tudi o čudežnih bosanskih hribih piramidnih oblik, ki naj bi v prihodnje v Bosno vabili dolge kolone radovednih turistov.

klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Predstavitev romana Pesem divjih ptic Enesa Karića (2722 bralcev)
Sobota, 12. 12. 2009

Prejšnji teden je zavod Averroes v Ljubljani gostil dr. prof. Enesa Karića. Povod je bil Karićev roman »Pjesme divljih ptica«, ki je izšel spomladi. Prof. Karić je strokovnjak za islamsko teologijo in zgodovino, predava na sarajevski Fakulteti islamskih ved, z omenjenim romanom pa se je prvič resno poskusil tudi v književnosti. V kratkem naj bi Karićev roman dobili tudi v slovenskem prevodu. V Podalpskem selamu prisluhnite kaj zanimivega je bilo povedanega na promociji.

Klik do oddaje! >>

admirb, komentarji

Podalpski selam za ljubitelje zgodovine (1859 bralcev)
Sobota, 28. 11. 2009

V soboto 14. novembra je Bošnjaška kulturna zveza gostila prof. dr. Envera Imamovića s Filozofske fakultete iz Sarajeva, enega največjih poznavalcev bosanskega srednjega veka. Predaval je o srednjeveški bosanski vladarski dinastiji Kotromanićih. V Podalpskem selamu bomo predstavili kaj zanimivega je bilo povedano.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Ljubezen, smrt in tujci v povojni bosansko-hercegovski poeziji (2035 bralcev)
Sobota, 14. 11. 2009

V sredo 11. novembra je Društvo bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan iz Ljubljane izvedlo literarni večer z mlado pesnico in prevajalko go. Tanjo Hozjan, ki je pred kratkim izdala knjižico prevodov nekaterih povojnih bosansko-hercegovskih pesmi v slovenščino z naslovom »Ljubezen, smrt in tujci v povojni bosansko-hercegovski poeziji«. Poslušajte kaj je bilo povedanega in zrecitiranega.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Sedef v živo v Podalpskem selamu (2373 bralcev)
Sobota, 31. 10. 2009

Bošnjaška kulturna zveza Slovenije v četrtek 5. novembra, ob 20.30, vabi v KD Moste (na Zaloški 61 pri tržnici) na večer bosanske in slovenske ljudske glasbe aranžirane nekoliko drugače. Nastopajo ambasadorji bosanske sevdalinke na slovenskem – skupina Sedef – kot gostje pa še Leon Matek, Sergej Ranđelović, Petra Onderufova in Barbara Žorž. Še pred koncertom trio Sedef pride zapeti in zaigrati v živo, to soboto v oddaji Podalpski selam .

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Aktualno v bošnjaških kulturnih društvih (1736 bralcev)
Sobota, 17. 10. 2009

V tokratnem Podalpskem selamu napovedujemo aktualne dogodke v izvedbi ali s prispevkom bošnjaških kulturnih društev. Prihajajo gledališki festivali, pesniški večeri, koncerti in še kaj. Preostanek podalpskih minut bo namenjen bosanski glasbi.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

predstavljamo projekt Mala šola kulturnega menedžmenta (1918 bralcev)
Sobota, 3. 10. 2009

V tokratni oddaji predstavljamo projekt Mala šola kulturnega menedžmenta, ki ga bo v sezoni 2009/2010 izvajalo Društvo bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan. Gre za brezplačno in celovito izobraževanje o ustanavljanju, vodenju, promoviranju, financiranju in na sploh delovanju kulturnih društev. Pri tem bo poudarek na kulturnih društvih priseljenskih skupnosti in na praktičnih nasvetih za uspešno delovanje društva. Več o projektu v oddaji in na spletni strani www.ljiljan.si.

>>

admirb, komentarji

Bosanci in Hercegovci na Danskem (2026 bralcev)
Sobota, 19. 9. 2009

V naši zadnji oddaji pred poletni premorom smo predvajali reportažo s Švedske, kjer smo se mudili na študijskem obisku v sklopu projekta »Bošnjaška kultura – od prostovoljstva k profesionalizaciji«, ki ga izvaja Bošnjaška kulturna zveza Slovenije. Namen študijskega obiska je bil seznaniti se z delovanjem kulturnih društev in medijev, ki združujejo in nagovarjajo bosansko-hercegovsko skupnost v izbranih deželah Skandinavije.

Klik do poslušanja oddaje!
>>

admirb, komentarji

Bosanci in Hercegovci na Švedskem (2384 bralcev)
Sobota, 27. 6. 2009

Med 12. in 22. junijem je Podalpski selam oz. voditelj oddaje Admir Baltić gostoval na Švedskem, kjer se je mudil v sklopu projekta »Bošnjaška kultura – od prostovoljstva k profesionalizaciji«, ki ga izvaja Bošnjaška kulturna zveza Slovenije. Namen študijskega obiska je bil seznaniti se z delovanjem kulturnih društev in medijev, ki združujejo in nagovarjajo bosansko-hercegovsko skupnost v največji deželi Skandinavije.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Resolucija o Srebrenici (2191 bralcev)
Sobota, 6. 6. 2009

Prejšnji teden je Zavod Krog v sodelovanju z inštitutom Ifimes v sklopu prireditve »Dogodki pred uradno obeležitvijo Evropskega dneva spomina na žrtve genocida v Srebrenici 11. julij« organiziral okroglo mizo z naslovom »Resolucija o Srebrenici«. Poslušajte kaj je bilo povedanega.

Klik do poslušanja oddaje! >>

admirb, komentarji

Podalpski selam: napovednik kulturnih dogodkov (1963 bralcev)
Sobota, 23. 5. 2009

V tej pozni pomladi ne manjka kulturnih dogodkov, ki so tako ali drugače povezani z Bosno ali bošnjaško skupnostjo v Sloveniji. Predstavili vam bomo kaj vse se vam je ponujalo oz. se vam še vedno ponuja te dni. Vse skupaj pospremimo z izbrano glasbo.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Medmrežne sevdalinke (2225 bralcev)
Sobota, 25. 4. 2009

V skoraj dveh desetletjih za nami so se številni Bosanci in Hercegovci zaradi vojne in njenih posledic podali v svet. S seboj so med drugim ponesli tudi sevdalinko. Ta tradicionalna bosanska pesem se je kmalu prijela tudi pri poslušalstvu, ki z Bosno nima konkretnejših povezav. Pri nekaterih se je prijela do te mere, da so jo tudi sami začeli igrati.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Bosanci in Hercegovci na Nizozemskem (2392 bralcev)
Sobota, 11. 4. 2009

Konec marca je Podalpski selam oz. voditelj oddaje Admir Baltić gostoval na Nizozemskem, kjer se je mudil v sklopu projekta »Bošnjaška kultura – od prostovoljstva k profesionalizaciji«, ki ga izvaja Bošnjaška kulturna zveza Slovenije. Namen študijskega obiska je bil seznaniti se z delovanjem kulturnih društev, ki združujejo in nagovarjajo bosansko-hercegovsko skupnost v deželi tulipanov.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Podalpski selam predstavlja Sanela Marića Maro (2354 bralcev)
Sobota, 28. 3. 2009

v tokratnem Podalpskem selamu predstavljamo album Vasduh mostarskega avtorja Sanela Marića Mare, ki v svojem glasbenem izrazu kombinira bosansko-hercegovsko ljudsko glasbo - tako podeželske napeve kot mestno sevdalinko - z bluesom in še čem. Tekste za svoje pesmi je Mara našel v poeziji znanih hercegovskih pesnikov: Alekse Šantića, Maka Dizdara, Antuna Brane Šimića, Safvet bega Bašagića in Avde Karabegovića.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Društvo Dijamant v Podalpskem selamu (2173 bralcev)
Sobota, 14. 3. 2009

To soboto predstavljamo nedavno ustanovljeno kulturno društvo Dijamant iz kopra. Predsednik društva g. Ramiz Kamenčić nam je v pogovoru zaupal nekaj več o tem kako in s katerim namenom je društvo ustanovljeno in katere bodo njihove glavne aktivnosti.

Klik do poslušanja oddaje!!! >>

admirb, komentarji

Novejše
Starejše