Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Glasov eter> o oddaji


Zborovska oddaja Glasov eter

Krajši sinopsis:


Zborovska oddaja, ki je dobila večpomensko ime Glasov eter (razumemo ga lahko bodisi kot glas v eter, glasoveter, veter glasov, eter glasov oziroma glàsov eter), bo izobraževalno-razvedrilna oddaja na Radiu Študent, ki se bo na humoren, z namenom izvirnosti in poljudnosti, ter hkrati informativen način, z namenom izobraževanja, lotevala predstavitve zborovskih glasov, širše gledano torej zborovske glasbe, zborovskega petja in t. i. zborovskega sveta. Skozi prizmo glasov, ki jo sestavljajo soprani, alti, tenorji in basi in predstavitvijo delovanja zbora kot celote, bo oddaja o zborovski glasbi poslušalce nagovorila na svojevrsten način. Temeljila bo na pogovorih s pevci, ki bodo preko lastne izkušnje predstavili in komentirali zborovske (glasovne) stereotipe, odnose v skupini in poslušalcem skušali na zanimiv način predstaviti zborovsko glasbo različnih obdobij. V vsaki oddaji bodo gostovali pevci enega glasu, ki bodo preko podajanja lastne izkušnje zborovskega petja, s predstavitvijo svojih najljubših zborovskih skladb iz različnih obdobij, ki bodo v izobraževalne namene tudi orisana oziroma predstavljena, v oddaji v živo poslušalce na zanimiv, poučen in humoren način povabili v svet zborovske glasbe, ki niti ni toliko nedostopen in alternativen kot je specifičen. Vključeni bodo tudi prispevki o aktualnem dogajanju v slovenskem zborovskem svetu in mnenja oziroma komentarji priznanih slovenskih dirigentov ter izjave 'velikih' glasov, torej slovenskih znanih opernih pevcev. V humorni dikciji lahko zatrdimo, da bo šlo za prvo 'poslušljivo' oddajo o zborovski glasbi na Radiu Študent, ki se bo (o)glasila v etru Radia Študent.

Utemeljitev:

Gre za oddajo o zborovski glasbi na Radiu Študent, ki bo skušala svoje specifično in kritično poslušalstvo ter ostalo zainteresirano javnost prepričati z izvirnostjo, aktualnostjo, zanimivostjo, neduhamornostjo, poučnostjo in še marsičem. Zato je za načrtovanje in izpeljavo oddaje enostavneje sodelovati s skupino pevcev, ki so med seboj uglašeni, tako glasovno kot tudi miselno. Zaradi tega bo oddaja potekala v sodelovanju s člani KZ Krog, ki so deloma tudi idejni snovalci samega projekta. Radio Študent bo zagotovil tehnične kapacitete, prispeval dva moderatorja - špikerja ter tonskega tehnika oziroma dodatnega tonskega tehnika za koncert v živo.

Projekt glasov eter ima izdelano programsko zaokroženost. Štiri oddaje bodo namenjene posameznim glasovom, zadnja bo združila iz zaokrožila glasove v zbor - glasovi bodo v eter odpeli koncert v živo. Vsebinsko bo oddaja temeljila na poučnosti, izobraževalni moment je dopolnjen s humornim pristopom, s čimer se bo zborovska glasba skušala poslušalcem približati na raven 'poslušljive' in širšemu krogu zanimive glasbene zvrsti. Gre za približevanje zborovske glasbe širši publiki, tudi taki, ki ni pogosto v stiku s to vrsto glasbe, inovativen pristop je izkazan tudi v samem načinu približanja preko radijskega sprejemnika. Zborovska glasba v splošnem zahteva zborovsko socializiranega poslušalca, ki je bodisi sam zborovski pevec, sodi v zborovsko stroko ali se je na kak drugačen način - naključno ali zavestno - znašel v kolesju zborovske glasbe. Sodelovanje Komornega zbora Krog z Radiem Študent bo pomenil združevanje različnih strani, zbora, strokovnjakov s področja zborovske glasbe, dirigentov, opernih pevcev in izkušenih radijskih praktikov. Vsebinsko bo oddaja z aktualnimi informativnimi novicami opozarjala na aktualne dogodke iz zborovskega sveta. V vsaki oddaji bo približno 20+ minut namenjeno glasbeni opremi, torej zborovski glasbi iz različnih obdobij s kratkim zgodovinskim pregledom in orisom obdobja ter skladatelja predvajane skladbe.

Zborovska oddaja bo potekala v živo, kar daje projektu dodano vrednost, prispevki in komentarji strokovnjakov ter 'velikih' glasov bodo posneti vnaprej. Oddaja o zborovski glasbi na Radiu Študent, glede na to, da je zborovska glasbe končno dobila zeleno luč za umestitev v programsko shemo Radia, zagotovo pomeni izziv tako za pevce kot za Radio Študent ter bo kot taka pomenila dobro in kakovostno promocijo zborovske glasbe. Projekt Glasov eter je v celoti zastavljen integrativno - utrjeval in gradil bo sodelovanje znotraj samega zbora, vzpostavil bo nova sodelovanja med zgoraj omenjenimi stranmi, s tehtnim vsebinskim konceptom pa poskrbel za širjenje obstoječih zborovskih obzorij in odkrivanje novih.

Koncept - struktura:

Tip oddaje - 90 minut

- moderiran pogovor s pevci iz posameznih glasov - preko stereotipov do dovtipov
20-30 minut

- aktualne novice iz slovenskega zborovskega sveta
5-10 minut

- glasbena oprema - glasbene želje pevcev - zborovska glasba iz različnih obdobij, zgodovinski kolažni pregled obdobij, skladateljev in zborovskega ustvarjanja
20 min (10 minut - 4 komadi; predstavitev izbranih skladb 10 minut)

- komentarji zborovskih dirigentov o delu s posameznimi glasovi - glasno o glasu
7-10 minut

- solisti glasov - predstavitev 'velikih' glasov iz Slovenije - glas, ki seže v deveto vas
5-7 minut - kar vključuje predstavitev ali pogovor+operno arijo

- kratek prispevek gostov v etru (kar bo odvisno od iznajdljivosti, domišljije in izvirnosti gostov) - glasnik glasu glasove oddaja
5-7 minut

- posamezne dele bodo med seboj povezovali različni napovedni jingli
- možnost: vokalna glasbe eksotičnih držav ali 'aktualnih držav' iz različnih celin (npr. JAR)
5-7 minut

5 oddaj (4+1) - štiri oddaje bodo posvečene vsaka svojemu glasu (sopran-alt-tenor-bas), zadnja oddaja (novembra 2010) bo posvečena koncertu v živo v etru Radia Študent (KZ Krog pod vodstvom Žive Ploj Peršuh)

Sodelujoči: KZ Krog v sodelovanju z Zavodom Radio Študent in s podporo Javnega sklada RS za kulturno dejavnost