Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Izven zakona> o oddaji


Avtor: Milko Poštrak
IZVEN ZAKONA
(ob sredah zvečer na Radiu Študent)

V okviru glasbene oddaje IZVEN ZAKONA se še vedno ukvarjam z izsečkom glasbene dejavnosti in s kulturnimi praksami v Združenih državah Amerike v preteklem in v tem stoletju, ki jih ponavadi opredeljujemo kot ameriški folk ali ameriška ljudska glasba, hillbilly ali hribovska glasba, country, gospel, blues, cajun po eni strani ter rock and roll, folk rock, country rock, »insurgent country«, »americana«, »retro nuevo«, »novi tradicionalizem«, »roots rock« ali »koreninski rock« itd. po drugi strani. Ukvarjam se torej s preteklostjo in s sedanjostjo ameriške glasbe pretežno belskega prebivalstva. Po drugi strani pa se vse bolj osredotočam na pisce pesmi, kantavtorje ali (singerje-) songwriterje. V oddajah poskušam predstaviti tudi najpomembnejše, najvplivnejše ter najboljše ustvarjalce iz zgodovine, v ta namen vsako prvo sredo v mesecu posegam v preteklost in po kronološkem vrstnem redu predstavljam ključne ameriške pisce pesmi od druge polovice dvajsetega stoletja naprej. Tisti oddaji je naslov Moč pesmi. V rednem programu pa poskušam v posameznih oddajah čimbolj sistematsko predstaviti enega sodobnega ustvarjalca ali skupino. Ob novoizdani plošči dotičnega ustvarjalca/skupine povzamem še njegovo/njeno dosedanje delo, še posebej, če ta ustvarjalec/skupina doslej na Radiu Študent in/ali v celotnem slovenskem prostoru še ni bil/a predstavljen/a. Predstavljam predvsem samosvoje, brezkompromisne in prodorne ustvarjalce ameriške glasbe, torej countryja, country rocka in na to tradicijo vezanega rock and rolla, ki razvijajo svoje stilske različice in posredujejo izrazno prepričljive vsebine. Zato je oddaja dobila ime po t.im. »outlaw« gibanju s konca šestdesetih in iz prve polovice sedemdesetih, ko so nekateri mladi country ustvarjalci poskušali oživiti in preporoditi takrat že ustaljeno izrazno obliko. Outlaw nisem prevedel kot »odpadnik« temveč kot »izven zakona«, da bi s tem nakazal tudi usmeritev oddaje, ki se ne želi ujeti v »zakonitosti« posameznih puritansko opredeljenih slogovnih usmeritev.
Oddaja Izven zakona se torej ukvarja z zgodovino omenjenega ustvarjalnega izsečka ne zgolj ZDA, temveč na njeno tradicijo navezujočih se ustvarjalcev iz drugih držav sveta, predvsem Velike Britanije in deloma Evrope, prav tako pa s sedanjostjo in z najnovejšimi tendencami na tem področju, ki že zarisujejo možne poti, ki jih bo tovrstna ustvarjalnost ubirala v prihodnosti.