Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Evrolončnica > o oddaji
Evrolončnica: Češka - kotleti (3284 bralcev)
Petek, 18. 6. 2010

Tokrat se mastimo s kotleti... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Češka - knedliki (1800 bralcev)
Petek, 11. 6. 2010

Tokrat o znamenitih knedlikih... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Češka - češki golaž (2831 bralcev)
Petek, 4. 6. 2010


Tokrat se bomo poučili o pripravi krepčilnega češkega golaža... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Češka - česnova juha (3103 bralcev)
Petek, 28. 5. 2010

Kako pripraviti česnečko - tradicionalno češko juhco? Prisluhnite oddaji, v petek ob 10.30! >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Avstrija - tirolski cmoki (4043 bralcev)
Petek, 21. 5. 2010

Tokrat se mastimo s tirolskimi cmoki... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Avstrija - fižolova juha (2952 bralcev)
Petek, 14. 5. 2010

Štajerska fižolova juha! >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Austrija - Tafelspitz (1979 bralcev)
Petek, 7. 5. 2010

Tokrat o priljubljeni glavni jedi klasične dunajske kuhinje... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Avstrija - juha s fritati (2328 bralcev)
Petek, 30. 4. 2010

S tem petkom raziskujemo posebnosti avstrijske kulinarike... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bolgarija - djuvedz (4161 bralcev)
Petek, 23. 4. 2010

Tokrat djuvedz iz Bolgarije... >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bolgarija - Bob čorba (2399 bralcev)
Petek, 16. 4. 2010

Bob čorba! >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bolgarija - mekici (2033 bralcev)
Petek, 9. 4. 2010

Tokrat o 'bolgarskih krapih' - sladkih ali slanih...

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Bolgarija - piščanec s pivom (2474 bralcev)
Petek, 2. 4. 2010

Piščanec s pivom
Tokrat je na vrsti Bolgarija. Kot prvo boste slišali, kako se pripravi piščanec s pivom, katerega Bolgari najraje jejo, ko je zunaj topleje in se da uživati pivo na plaži ali v kakšnem prijetnem gostinjskem dvorišču.
Piščanec s pivom je zelo preprosta jed z nekaj sestavinami in nezapleteno pripravo, se pravi, da lahko uspe tudi neizkušenim kuharjem.
Če ste ljubitelj piva, potem vam bo seveda piščanec s pivom prav posebej teknil in tudi pri izbiri pravilnega piva obstaja nešteto variant >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Belorusija - babka (2333 bralcev)
Petek, 26. 3. 2010

Babka

Tokrat bomo za vas pripravili babko, to je tipična beloruska torta iz krompirja in svinjine. Kakor je za belorusko tradicionalno kuhinjo tipično, je recept zelo preprost in iz samo treh sestavin se da pripraviti zelo okusno in nasitno jed.
Babka je pod istim imenom razširjena v raznih slovanskih državah. Priljubljena ni le v Belorusiji, pač pa tudi v Ukrajini ali na Poljskem. Pomembno pa je vedeti, da je babka pogosto sladica v obliki potice ali torte. Klasična beloruska babka pa je le iz krompir >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Belorusija - Machanka (1838 bralcev)
Petek, 19. 3. 2010

Mačanka
Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi tipična beloruska omaka, ki se imenuje mačanka. Postrežemo jo skupaj s slanim krompirjem ali z bliniji. Po navadi se mačanka pripravi s svinjskimi rebri in domačo klobaso, se pravi, da je bolj podobna krepki enolončnici kot omaki. Ker pa bomo kot prilogo servirali bline, bo temu vstrezno mačanka nekoliko finejša, pripravili jo bomo iz narezanega svinjskega fileja in šunko.
>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Belorusija - haladnik (2071 bralcev)
Petek, 12. 3. 2010

Tokrat boste izvedeli, kako se pripravi beloruska poletna juha, ki pa jo bomo pripravili tako, da nas bo v zimskem času pogrela, saj se po navadi je v hladnem stanju. Belorusko poletna juha haladnik bi lahko označili kot slovansko različico španskega gazpača, saj je zaradi rdeče pese tudi rdečkaste barve in tradicionalno se pri obeh jedeh doda tudi sveža kumarica. Letnemu času ustrezno pa bomo haladnik postregli toplega, namesto svežih kumaric pa bomo uporabili v razsoli uložene kumarice.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Belorusija - juha (2025 bralcev)
Petek, 5. 3. 2010

Tokrat bomo za vas pripravili tipično belorusko juho, ki vsebuje dve, za to državo značilni, sestavini: krompir in gobe. Za Beloruse velja stereotip, da znajo iz krompirja pričarati najrazličnejše specialitete, pa tudi, če imajo na razpolago samo krompir in nič drugega. Juho, ki bomo skuhali danes radi jejo predvsem pozimi, ker zaradi svojih sestavin vsebuje mnogo vitaminov in tudi dovolj maščobe.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Irska - Boxty (1772 bralcev)
Petek, 26. 2. 2010


Tokrat boste lahko izvedeli, kako se pripravi jed po imenu Boxty, ki velja za preiskušnjo vsake pristne irske gospodinje, saj velja rek, da ženska, ki ne zna pripravit te jedi tudi ne bo dobila moškega. Boxty je tradicionalna irska palačinka, ki pa zaradi dodatka nastrganega krompirja spominja tudi na švicarski Rösti.
>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Irska - Porrege Soup (2156 bralcev)
Petek, 19. 2. 2010

Tokrat boste izvedeli, kako se skuha juha s kosmiči, ki se prav v zimskem času zelo dobro prileže. Ovseni kosmiči se pogosto pripravljajo, kadar nam ne gre tako dobro, ker so zelo zdravilni. Vsebujejo namreč mnogo ogljikovih hidratov in beljakovine, dodatno pa je za njih značilna velika vsota nenasičenih maščob, balastnih snovi, vitamina b, železa in kalcija.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Irska - Banger&Mash (1699 bralcev)
Petek, 12. 2. 2010

Danes bomo pripravili zelo pristno in nasitno jed, ki še prav posebej tekne ob zimskem času, imenuje pa se Bangers and Mash. To tradicionalna irsko jed, sestavljajo klobase, krompir in čebula. Za bangers and mash se po navadi uporabljajo pečenice iz svinjine ali govedine, pogosto pa tudi tradicionalna klobasa Cumberland sausage. Ta klobasa je zvita v obliki polževe hišice, prihaja pa iz Cumberlanda, ki je od leta 1974 neodvisna država na severozahodu Anglije.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Irska - Irish Stew (2134 bralcev)
Petek, 5. 2. 2010

Tokrat boste izvedeli, kako se skuha Irish Stew, najbolj priljubljena in tudi najbolj znana irska enolončnica, ki jo lahko dobite tudi pri vsaki irski gostilni širom sveta. V tej pristni enolončnici so združene vse sestavine, ki so na Irskem že stoletja bistveni sestavni del domače kuhinje.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Švica - raclette (2717 bralcev)
Petek, 29. 1. 2010

Tokrat smo za vas pripravili tradicionalno jed francoskogovoreče Švice, ki je v zadnjih letih v novi obliki postala priljubljena tudi pri nas, imenuje pa se raclette. Kakor fondue je tudi raclette predvsem jed za večjo družbo, saj se naprava za pripravo te pojedine postavi na sredo mize in glavni princip je ta, da si lahko vsak gost pripravi svojo individualno kombinacijo sira in mesa. >>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Švica - spatzle (2183 bralcev)
Petek, 22. 1. 2010

Tokrat boste slišali, kako se pripravijo tipične švicarske testenine po imenu Spätzle. Te testenine niso domače samo v Švici, marveč tudi na Predarlskem in na Švabskem.
Spätzle se tradicionalno pripravljajo iz moke, jajc in vode, včasih pa se doda tudi mleko. Zelo priljubljena je tudi različica, kateri se doda špinača, katero bomo danes pripravili pri Evrolončnici.
>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Švica - roesti (1743 bralcev)
Petek, 15. 1. 2010

Danes bomo skuhali jed, ki jo poznajo tako nemško, kakor tudi francoskogovoreči Švicarji, imenuje pa se Rösti.
Nastrgan, v olju pečen, krompir je v Zürichu obstajal že v prvi polovici 19. stoletja, kjer se je Rösti kot alternativa k srednjeveškim kašam uveljavil kot zajtrk pri kmetih. Počasi se je jed razširila v jugozahodno smer in postala tudi tipična za francoski del Švice in uvelavila se je tudi kot priloga pri kosilu ali samostojna jed za večerjo.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Švica - fondi (2545 bralcev)
Petek, 8. 1. 2010

Tokrat boste slišali, kako se pripravi pristen švicarski fondue, ki je pri nas priljubljen predvsem kot tipična jed za novo leto.
V Švici je fondue simbol za družabnost, saj se ta jed kuha predvsem v družbi, dejstvo da vsak je iz enega lonca pa še poveča občutek družabnosti in veselja. Ime za fondue prihaja od francoske besede za stopljeno, ker je pač značilnost te jedi, da se stopi določeno količino sira v vinu.

>>

Peter, komentarji

Evrolončnica: Turčija - jogurtova juha