Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Divja jaga
Nedelja, 24. 6. 2007 ob 14h: »Drekač« iz Kranja (3764 bralcev)
Nedelja, 24. 6. 2007

V šoli so nas učili, da je bil prvi slovenski pesnik Valentin Vodnik, da je prvi sonet spesnil Jovan Vesel Koseski in da je bil največji Prešeren. Nikjer v »uradni« literarni zgodovini in v nobenem literarnem leksikonu ni z besedico omenjen Pavel Knobl (njegovo izvirno ime je bilo Paul Knobel), slovenski pisatelj, skladatelj, prevajalec in pesnik, ki je leta 1801 objavil najstarejšo tiskano slovensko zbirko laične poezije Štiri pare kratkočasnih novih pesmi.

>>

Peter, komentarji

Nedelja, 27. 5. 2007 ob 14h: Ljudsko vremenoslovje (3620 bralcev)
Nedelja, 27. 5. 2007

Čeprav ljudsko pravljičarstvo ostaja osrednje področje oddaje Divja jaga se bomo tudi v njej tudi danes oddaji posvetili obrobni tradiciji ljudske govorne kulture – priprošnjam oz. molitvam ter zagovorom. Medtem ko smo v oddaji pred časom že predstavljali zdravilske magične uroke in zagovore bomo tokrat izkoristili aktualni medijski diskurz o podnebnih spremembah in pokukali v področje tradicionalnega vremenoslovja ali etnometeorologije. V pričakovanju katastrofalnih vremenskih ujm bomo predstavili ljudski priprošnji zoper sušo in hudo uro.

>>

Peter, komentarji

Nedelja, 29. 4. 2007 ob 14h: Med pripovedovanjem in petjem II - Tri jetrve (3605 bralcev)
Nedelja, 29. 4. 2007

Ena izmed pomembnih funkcij ljudskega pripovedovanja pravljic je bilo tudi preganjanje dolgega časa. Pravljice so se pripovedovale takrat, ko pri hiši ni bilo dela, ponavadi ob večerih, posebej v zimskem času. Če se hočemo pred praznikom dela pokloniti pregovorni slovenski trdoživosti in delavnosti bo torej bolje, če se posvetimo pripovedkam v verzih, to je pripovednim pesmim, ki govorijo o delu.

>>

Peter, komentarji

Nedelja, 25. 3. 2007 ob 14h: Potujoče duše I - džilerji (2786 bralcev)
Nedelja, 25. 3. 2007

»Zabliska se: Po cesti

pred njim sopeč

pripognjen stopa sosed Vid, na rami

mejnik noseč!«

Anton Aškerc: Mejnik

>>

Peter, komentarji

Divja jaga, 25. 2. 2007 ob 14h: Med pripovedovanjem in petjem I (2878 bralcev)
Nedelja, 25. 2. 2007
V današnji oddaji Divja jaga se vračamo k tanki meji, ki včasih ločuje govorjeno besedo od pete. Z nekaj več teoretskih izhodišč bomo v naslednjih dveh oddajah združili dva žanra ljudske umetnosti, ki jima posvečamo te minute v nedeljskih popoldnevih: ljudsko petje in pripovedništvo. >>

Peter, komentarji

Nedelja, 28. 1. 2007 ob 14h: Kaj je divja jaga? (2769 bralcev)
Nedelja, 28. 1. 2007
V prvi izmed novega cikla oddaj Divja jaga, ki bodo odslej na sporedu vsako zadnjo nedeljo v mesecu ob 14h, bomo izvedeli, kaj pravzaprav pomeni divja jaga. >>

Peter, komentarji

Nedelja, 18. 6. 2006 ob 14h: Čevljar in smrt (3041 bralcev)
Nedelja, 18. 6. 2006

V današnji oddaji poslušamo gorenjsko pravljico Čevljar in smrt, ki na nov način preigrava nekaj popularnih motivov iz pravljic o slovenskem veseljaškem junaku Kurentu. Znova se bomo prepustili glasu našega znanca, ljudskega pravljičarja Petra Jaklja Smerinjekova iz Kranjske Gore, ki je je pravljico povedal etnologu Milku Matičetovu. Posnetek hranijo v arhivu Inštituta za slovensko narodopisje SAZU. >>

Peter, komentarji

Nedelja, 4. 6. 2006 ob 14h: Kača pod počivalnikom (3230 bralcev)
Nedelja, 4. 6. 2006


Zgodba Kača pod počivalnikom zanimiva v svoji paradoksalnosti, s katero poslušalca sili v razmišljanje. Predenj prinaša dogodke in odločitve, ki kljubujejo pričakovanim razpletom in se malodane upirajo razumu in logiki. Na posnetku jo pripoveduje Anton Dremelj, po domače Resnikov, eden zadnjih slovenskih ljudskih pravljičarjev, ki ga je leta 1959 posnel etnolog Milko Matičetov. Posnetek hranijo v arhivu Inštituta za slovensko narodopisje Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

>>

Peter, komentarji

Nedelja, 21. 5. ob 14h: Pehta v Črni wopi (3344 bralcev)
Nedelja, 21. 5. 2006

V današnji oddaji Divja jaga se selimo v Kranjsko goro in njeno okolico. Poleg dramatičnih zimskih bojev na Vitranski strmini so se ti kraji v kolektivno zavest Slovencev zasidrali predvsem po zaslugi radoživega Kekca, hudobnega Bedanca, ljudomrzne tete Pehte in krhkega Kosobrina – junakov, ki jih je v svojih povestih ovekovečil kranjskogorski mladinski pisatelj Josip Vandot. Manj znano je, da si teh zanimivih likov Vandot ni izmislil sam, temveč je uporabil junake, ki so že dolgo živeli v kranjskogorskih ljudskih pripovedkah. Spoznal jih je pri najpomembnejšem ljudskem pripovedovalcu iz Kranjske gore, Petru Jaklju – Smerinjekovu (1886-1979), ki smo ga v začetku današnje oddaje Divja jaga slišali v eni izmed neštetih epizod ljudske »epopeje« o Pehti v Črni wopi.

>>

Peter, komentarji

Nedelja, 7. 5. 2006 ob 14h: Metropola in provinca (3475 bralcev)
Nedelja, 7. 5. 2006

Danes nas bodo zanimali stereotipi, ki izhajajo iz razlik med navadami in govorom prebivalcev našega glavnega mesta in podeželanov. Razlike med deželo in mestom kot tudi razlogi zanje so večplastni. Na njihovi podlagi so zrasle predstave o mestu in meščanih ter deželi in njenih prebivalcih. Iz pregovorov, smešnic, šal, zgodb in anekdot lahko izluščimo posamezne drobce slike, ki jo imajo meščani o ljudeh z dežele in obratno.

>>

komentarji

Nedelja, 23. 4. 2006 ob 14h: Ciganova jetra (3015 bralcev)
Nedelja, 23. 4. 2006

Pred nami je »hardcore« moralka, ki ni primerna za slabe želodce. V njej naletimciganova jetrao na celo vrsto motivov, ki so v naši družbi tabu.. Glavni junak se izkaže za lenuha, preračunljivca in kockarja. Poleg tega je tudi lažnivec in tat. Zaplet se vztrajno zaostruje in naslednji motiv, ki ga srečamo je samomor. Kot pa, da to ne bi bilo dovolj, nas zgodba sooči še z ultimativnim tabujem – kanibalizmom!

>>

Peter, komentarji

Nedelja, 9. 4. ob 14h: Ljudska medicina (3434 bralcev)
Nedelja, 9. 4. 2006
"žetje" ječmena na očesuLjudska medicina zaobjema različne veščine zdravljenja z ljudskimi zdravili, zdravilnimi zelišči, magičnimi uroki in zagovori, ki jih moderni um zavrača, saj se na prvi pogled ne razlikujejo od babjih čenč in praznoverja. V miselnosti preteklih generacij se je praktično-uporabno znanje brez sramu prepletalo z domišljijo in verovanji, kar je omogočala intuitivna povezava z naravnim okoljem. >>

komentarji

Nedelja, 26. 3. 2006 ob 14h: Vračanje mrtvih (4556 bralcev)
Nedelja, 26. 3. 2006
Oddaja Cigule migule je dobila sestrico! To nedeljo bo svoj termin odstopila novi pravljičarski oddaji Divja jaga, v kateri bomo predstavljali slovenske ljudske pravljice v njihovi “izvirni” zvočni podobi. Poslušali bomo terenske posnetke, pravljice analizirali, opozarjali na njihove posebnosti in jih umeščali v širši kulturni kontekst. Oddaji se bosta izmenjevali na 14 dni.

divja jaga: ljudsko verovanje o vračanju duhov prednikov na zemljo, zlasti v zimskem času »dvanajsterih noči«, ko »staro sonce odmre in se novo rodi«. V teh nočeh drvi po nebu divji lov, divja jaga, velika tropa lajajočih psov, ki jih vodi divji lovec. >>

Peter, komentarji