Znašel si se na arhivu spletne strani Radia Študent, kjer so zaenkrat dostopni prispevki pred majem 2012. Takrat smo namreč za rojstni dan preklopili na novo spletno stran in prevetrili programsko shemo.

Povezava na novo spletno stran je tole


twitter3
majspejs3
fejsbuk 3
fejsbuk rozna

Kultura - kultura
Poročilo: Na Tolminskem se je ponovno zabliskala Sajeta; ponedeljek, 6.VIII.07 ob 16.00 (3572 bralcev)
Ponedeljek, 6. 8. 2007

Praznina in tišina, ki ima navadno naseliti prizorišča po koncu masovnih festivalov, je na sotočju tudi letos svojevrstno izostala. To pa ne pomeni, da je nastopila nova masovka ali žanrsko uravnovešena godba. Kreativni tabor Sajeta, ki se je odvijal od 28. julija pa do 4. avgusta, ima za sabo že sedem edicij, neuradno pa se je letos zgodila devetič. Do sedaj je ostala zvesta svoji začetni ideji in zasnovi, katere so naredile ta festival za edinega svoje vrste. Pravzaprav Sajeta ni festival, temveč tabor, kar pomeni, da ohranja neko posebnost, predvsem pa, da nima ekspanzionističnih teženj, ki so mnogokrat simptom izroditve raznih festivalov.

>>

Igor Bijuklič, komentarji

IN MEMORIAM: Ingmar Bergman in Michelangelo Antonioni; torek, 31.7.2007 ob 16.00 (4175 bralcev)
Torek, 31. 7. 2007

Včeraj sta preminula dva filmska velikana. Režiserja Ingmar Bergman in Michelangelo Antonioni.

Priklanjamo se jima tudi na Radiu Študent.

>>

Nika Leskovšek, komentarji

FESTIVALSKI TERMIN: Filmski festival v Motovunu; torek, 24.7.07 ob 13.15 (1859 bralcev)
Torek, 24. 7. 2007
V istrskem Motovunu se je včeraj otvoril že 9. filmski festival. Od tam se nam bo telefonsko javil Urh Ambrož, ki bo pojasnil, kaj se dogaja, kakšno je vzdušje in česa si lahko še obetamo.

Motovunski filmski festival traja do petka, zato se nam bo Urh javil še v četrtek ob 13.15. Vabljeni k poslušanju.

>>

komentarji

FESTIVALSKI TERMIN - drugič: Spogledi 2007; petek, 22. 6. 07, ob 13.15 (3204 bralcev)
Petek, 22. 6. 2007
Klikni za veliko sliko:
O INFLACIJI LITERARNIH FESTIVALOV V SLOVENIJI

"O inflaciji literarnih festivalov v Sloveniji bo pisala Petra Koršič, pogled z druge strani pa bo v intervjuju razkril Orlando Uršič, organizator Spogledov 2007."

>>

petrak, komentarji

FESTIVALSKI TERMIN I.: Spogledi 2007; četrtek, 21. 6. 07 ob 13.15 (2920 bralcev)
Četrtek, 21. 6. 2007

Klikni za veliko sliko:

SINJI KROG NA SPOGLEDIH 2007

"Z organizatorico prevajalske delavnice na mednarodnem bistriškem književnem festivalu Spogledi 2007 Barbaro Pogačnik, predsednico društva Sinji krog, se je pogovarjala Petra Koršič."


>>

petrak, komentarji

Ministrov utelešeni problem (odprto pismo ministru za kulturo RS, dr. Vasku Simonitiju); četrtek, 14.6.2007 ob 16.00 (3138 bralcev)
Četrtek, 14. 6. 2007

V tem terminu običajno beremo Beograjska pisma. Toda tokrat beremo drugačno pismo. Včeraj je namreč Jan Cvitkovič na vse medije poslal odprto pismo Vasku Simonitiju. Na Radiu Študent smo se odločili, da ga preberemo v eter. Gre pa tako ...

>>

JasminaJ, komentarji

Magdalena; sreda, 23.V.07 ob 13.15 (4054 bralcev)
Sreda, 23. 5. 2007

Nekoč davno, tam daleč proč za Trojanami se je ob vznožju Pohorja v dolini Drave predvsem delalo za tekočim trakom. Za kulturne prireditve so skrbeli predvsem nekateri glasbeniki, gledališče in kino ter nekaj občasnih razstav. Po osamosvojitvi pa se je mesto zbodlo v prst in zaspalo sen Trnuljčice. Trnja, ki se je nabralo naokoli niso, mogla prebiti niti nekatera zveneča imena, ki so s spektakularnimi predstavami in z velikim apetitom po kulturno-finančnem kolaču privabljala po večini goste iz tujine.

>>

JureG, komentarji

VLOGA MARILYN MONROE V JAPONSKI ARHITEKTURI; torek, 3.IV.07 ob 13.15 (4537 bralcev)
Torek, 3. 4. 2007

V četrtek, prejšnji teden je bilo na Fužinskem gradu v okviru ciklusa, Arhitekturni epicentri, predavanje z naslovom, Metabolizem prej in potem: kako si je povojna japonska arhitektura pridobila mednarodni ugled. Predaval je Yasushi Zenno, sicer lingvist, ki pa je študiral tudi arhitekturno zgodovino in kritiko na Columbia University v New Yorku. Tam danes predava moderno japonsko in azijsko arhitekturno zgodovino, v okviru Tokijske univerze pa raziskuje vlogo Charlotte Perriand v razvoju sodobne japonske arhitekture. Charlotte Perriand, mimogrede, je bila simpatična sodelavka velikega Le Corbusierja, ki se je ukvarjala, ne več s pohištvom, ampak z opremo strašnega vranjega koncepta – hiša je stroj. Radikalni primeri modernističnih japonskih bivalnih enot, ki se jim zahodnjaki tako čudimo, imajo svoje seme tudi v žlahtni humanistični drži intelektualnih in umetniških krogov medvojne Francije.

>>

Peter Karba, komentarji

RŠ INTERVJU: Narvika Bovcon se je pogovarjala z Jako Železnikarjem; petek, 30.III.07 ob 18.06 (1809 bralcev)
Petek, 30. 3. 2007

Narvika Bovcon se je pogovarjala z Jako Železnikarjem. O njegovem delu ter o razstavi "Literarni algoritmi", ki se jutri zapira v Mestni galeriji.

>>

komentarji

FESTIVALSKI TERMIN III.:Festival dokumentarnega filma; četrtek, 22.III.07 ob 13.15 (4527 bralcev)
Četrtek, 22. 3. 2007

9. mednarodni festival dokumentarnega filmaDanašnji festivalski termin je namenjen še poslednjem preletu dokumentarnih vsebin, ki jih je v preteklih treh dneh gostil Festival dokumentarnega filma v Cankarjevem domu. Že devetič zapored ste se lahko topili v dokaj zanimivo obloženem programu, ki po kakovosti lahko parira polno obiskanem LIFFU.

Dokumentarni izdelki, ki jih bomo malce dregnili so: Evaldovo jutro in Tihožitje z ženo estonske režiserke Kersti Uibo, Beli diamant Wernerja Herzoga, We Jam Econo Tima Irwina in Babice revolucije našega mladega upa Petre Seliškar. Filmarja izpod rok Alaina Cavliera bomo zapostavili, ker žal ni ne časa ne prostora, da bi v 15.minutah festivalskega termina povedali vse, kar za povedat je.

>>

Ariana Ferfila, komentarji

FESTIVALSKI TERMIN II.: Festival dokumentarnega filma; ponedeljek, 19.III.07 ob 13.15 (4233 bralcev)
Ponedeljek, 19. 3. 2007

9. mednarodni festival dokumentarnega filmaV Cankarjevem domu od prejšnjega četrtka do naslednje srede poteka deveti mednarodni festival dokumentarnega filma, kjer se bodo v tednu dni zgodili številni zanimivi dokumentarci. Selektor festivala, Simon Popek je dela razvrstil v tri glavne sekcije : Socialni/Družbenopolitični, Miti in ikone ter Intimni portreti, vzporedno pa bo festival zaznamovala še retrospektiva filmov Majka Sajka in izbor kratkih filmov AGRFT.

>>

nina_sl, komentarji

FESTIVALSKI TERMIN: Intervju s Simonom Popkom; petek, 16.III.07 ob 13.15 (1905 bralcev)
Petek, 16. 3. 2007

Tokratni odprti termin za festivale je posvečen 9. mednarodnemu Festivalu dokumentarnega filma, ki se je v sredo pričel odvijati na platnih Cankarjevega doma. V intervjuju se pogovarjamo s Simonom Popkom, vodjo filmskega programa Cankarjevega doma, o programu festivala.

>>

Saška, komentarji

Festivalski termin: Pogovor z Igorjem Bašinom, o nagradi na (1940 bralcev)
Torek, 13. 3. 2007

Na prvem Festivalu dokumentarnega rock filma - DORFu, ki je čez vikend potekal v Vinkovcih, je prvo nagrado prejel slovenski film "Dolgcajt". V studiu se bomo pogovarjali z enim od avtorjev - Igorjem Bašinom - o minulem festivalu ter o nagradi.

>>

Jasmina, komentarji

FESTIVALSKI TERMIN: Festival dokumentarnega rock filma; petek, 9.III.07 ob 13:15 (2143 bralcev)
Petek, 9. 3. 2007

BIgor se javlja iz Vinkovec z DORFa - Festivala dokumentarnega rock filma.

Naslednjic (in zadnjic) se bo javil tudi v nedeljo, ob isti uri - 13.15.

>>

BIGor, komentarji

FESTIVALSKI TERMIN II.: Rdeče zore 2007; četrtek, 8.III.07 ob 13:15 (2429 bralcev)
Četrtek, 8. 3. 2007

Ariana in Jasmina pregledujeta program Rdečih zor.

V torek se je pričel že osmi festival Rdeče zore. Ogledali smo si mednarodno skupinsko razstavo : " SEKS, DELO IN DRUŽBA" ter razstavo likovnih del Joanne Zajac. Včeraj pa smo se udeležili predavanja Carle Corso, ki v italijanskem Pordenonu vodi Komite za civilne pravic prostitutk. Kasneje pa še okrogle mize O prostituciji, na kateri so sodelovali: dr.Majda Hrženjak, Katjuša Kodele Kos, Marlenna in dr. Zoran Kanduč. Za konec pa smo si še ogledali skupek dokumentarnih filmov o trgovanju z ljudmi, ki žrtve med drugim sili v prostitucijo.

>>

JasminaJ, komentarji

Pravo na grad – Borba za Cvetni trg v Zagrebu; torek, 6.III.07 ob 16:00 (3003 bralcev)
Torek, 6. 3. 2007

Včasih so se gradile tovarne v vsaki vasi, danes pa se gradi velike luksuzne relaksacijske centre v samem srcu mesta. Mestna zagrebška oblast in privatni investitor sta se za hrbtom meščanov - brez temu ustrezne procedure in v nasprotju z obstoječimi predpisi - dogovorila, za rušenje stavb na Cvetnem trgu. Gre za podrtje stavb kot sta rojstna hiša pesnika moderne Vidmarja ter znanega kina "Balkan", danes "Evropa". Na njunem mestu pa bo postavljen luksuzni tako imenovani leisure center, ki bo dostopen peščici najbolj situiranih meščanov. Vsekakor gre za nedopusten poseg v kulturno identiteto mesta. Posledice bodo tudi v prometu, ki se bo po domnevah zelo zgostil. Gre seveda za osebne avtomobile, ki bodo nadomestili javni prevoz. Tako bodo posledice tudi ekonomske narave.

>>

lucija, komentarji

FESTIVALSKI TERMIN I: Rdeče zore 2007 (1926 bralcev)
Torek, 6. 3. 2007

Jasmina predstavlja začetek Rdečih zor ter v studiu gosti kustosinje razstave Seks, delo in družba.

>>

JasminaJ, komentarji

KJE SO MEJE MOBILIZACIJE V UMETNOSTI?, četrtek ob 16.00 (2809 bralcev)
Četrtek, 15. 2. 2007

Klikni za veliko sliko: V sklopu sodelovanja Maskinega seminarja Sodobnih scenskih umetnosti in SCCA-Zavoda za sodobno umetnost, se je prejšnji teden odvilo javno predavanje z naslovom Načrt za mobilno fakulteto umetnosti. Predstavila ga je Clementine Deliss, ki na različnih mednarodnih prizoriščih deluje kot kustosinja, raziskovalka in urednica.

>>

Alja, komentarji

Podelitev nagrad Prešernovega sklada 2007, torek ob 16.00 (3222 bralcev)
Torek, 13. 2. 2007

Klikni za veliko sliko: Končno se je zgodilo. Ljudje, ki sodelujejo pri organizaciji svečanih podelitev nagrad Prešernovega sklada in ostali, ki se za te nagrade ali nagrajence kakorkoli zanimajo, so ta dogodek nestrpno pričakovali. Na začetku se je po Gallusovi dvorani širil bučen aplavz, ko so vstopili nagrajenci ter visoka politika s svojim spremstvom. Nato nas je pozdravila Pia Zemljič, ki je povezovala prireditev. Na oder je povabila direktorja sklada - režiserja Dušana Jovanoviča, ki je podelil nagrade.

>>

lucija, komentarji

CONA FUŽINE – ULICA RUTLI, ČRNE LUKNJE ZLAGANE BLAGINJE, torek ob 16.00 (3849 bralcev)
Torek, 12. 12. 2006

Klikni za veliko sliko: Spoštovani. Prejšnji teden je občasni avtorski dvojec CONA.SI, v katerem že nekaj let veslata Brane Zorman in Irena Pivka, v galeriji ŠKUC predstavil nov projekt Ulica Rutli/ Rütli Straße.

>>

Peter Karba, komentarji

USTVARJALNA GMAJNA: KJE SO MEJE SVOBODNEGA USTVARJANJA? v četrtek ob 16.00 (4549 bralcev)
Četrtek, 7. 12. 2006

V torek se je v Kiberpipi pričel dvodnevni festival ustvarjalnosti in svobodne kulture, ki si je nadel ime Ustvarjalna gmajna. Gre za predstavitev del, ki delujejo pod licenco Creative Commons. Za slovensko predstavništvo te organizacije skrbita Ljudmila, laboratorij za digitalne medije in kulturo ter Inštitut za intelektualno lastnino. Dogodek, ki se je odvil že drugič, je v prvem letu svojega delovanja botroval prilagoditvi licence slovenski zakonodaji ter njeni večji uporabnosti.

>>

Alja, komentarji

KAKO BO ZGODOVINA PONOVILA SAMO SEBE (torek, 16.00) (2878 bralcev)
Torek, 5. 12. 2006

V sklopu seminarja Sodobnih scenskih umetnosti, ki ga že več let zapored pripravlja zavod Maska, se je prejšnji ponedeljek v Cankarjevem domu odvijalo javno predavanje Inke Arns. Inke je ena redkih predstavnic zahoda, prihaja namreč iz Nemčije, ki dobro pozna umetnost Vzhodne Evrope, vključno s Slovenijo.

>>

Alja, komentarji

Zadnji dnevi mesta žensk v živo, sreda 13.15 (2429 bralcev)
Sreda, 11. 10. 2006

Klikni za veliko sliko: Festival Mesto žensk je predzadnji dan postregel s plesno-gledališko predstavo Magdalene Lupi in Intervencijo v prostoru in telesu Dragane Alfirević....

Zaključni filmski dogodek mesta žensk se je zgodil včeraj v Kinodvoru... Viva Zapatero! je dinamično posnet dokumentarec, ki podkrepljuje dejstva z vseh možnih zornih kotov...

Satirično vzdušje se je še nadaljevalo po filmu z prijetno debato v dvorani....

Ariana in Vesna v živo.

>>

Ariana Ferfila, komentarji

Omnibus dogodkov Mesta Žensk, ponedeljek ob 16.00 (3772 bralcev)
Ponedeljek, 9. 10. 2006

Klikni za veliko sliko: Mesto žensk vsako leto predstavlja različne in raznovrstne koncepte ženskih umetnic. Z dokumentarnim filmom Življenje drugače smo letos potovali po različnih, a prepletenih zgodbah štirih žensk. Te so vsaka našle svoj način, kako kljub trku dveh tradicij in konfuznosti, ki lahko nastane v takšni situaciji, še vedno sledijo sebi. Pot do sebe so našle preko umetnosti, in se v pisanju, gledališču, opernem petju in slikanju osvobodile starševskih pričakovanj. Osvoboditev pa je bil trnova, saj so ženske islamskega porekla morale preživeti in zaživeti v zahodnem svetu.

>>

Vesna Vravnik, komentarji

PIŠE SE MESTO ŽENSK, DVANAJSTIČ ZAPORED, sreda ob 16.00 (4476 bralcev)
Sreda, 4. 10. 2006

Klikni za veliko sliko: Dvanajsti mednarodni festival sodobnih umetnosti, Mesto žensk, se je pričel s polno paro. Že pred drugim oktobrom ste lahko naleteli na predfestivalske dogodke, glavni program festivala pa se je otvoril v ponedeljek v Cankarjevem domu s predvajanjem nemega filma Germaine Dulac. Maud Nelissen in Finn Möricke, ki sta posrkbeli za živo glasbeno spremljavo, sta s klavirjem in violino preščipnili trak še enega, nežnejšemu spolu odkrito naklonjenega festivala. Letos so ga posvetili Hannah Arendt, nemški politični teoretičarki judovskega rodu, katere stoletnico rojstva se praznuje letošnjega oktobra. V poklon eni izmed ustvarjalk najbolj referenčnih opusov politične misli 20. stoletja, se jo bo citiralo in bralo na sam zaključni festivalski dan v Gromkiju - 10. oktobra.

>>

Ariana Ferfila, komentarji

Včerajšnji madžarski huligani in današnji heroji, četrtek ob 16.00 (4454 bralcev)
Četrtek, 28. 9. 2006

Klikni za veliko sliko: »Vstanite Madžari!« Pesem, je bila v Pešti, delu današnje Budimpešte, prvič slišana 15. marca 1848. S to pesmijo in še z dvanajstimi točkami zahtev po spremembah je pred narodnim muzejem nastopil Petőfi Sándor. Takrat je bil Petőfi član levičarske združbe, imenovane »Marčevska mladina«, ki se je zbirala v kavarni Pilvax sredi tedanje Pešte. Zahtevali so svobodo govora ter tiska. Zahtevali so izpustitev političnih zapornikov in večjo avtonomijo Madžarske v okviru Avstro-ogrske monarhije. Vse to so tudi, vsaj načeloma, dobili. Petőfi se je zaradi teh dogodkov iz mladega razgrajača prelevil v madžarski simbol in postal »madžarski Prešeren«. 15. marec Madžari praznujejo kot svoj kulturni praznik in se ga spominjajo kot dneva, ko se je z angažirano poezijo z ritmom trohejskega osmerca šlo v politične spremembe.

>>

Julija_sa, komentarji

Eksotične Sanje v središče festivala postavile jezik, torek ob 16.00 (3373 bralcev)
Torek, 8. 8. 2006

Klikni za veliko sliko: Že nekaj let kulturno brezpravje, v katerem se poleti znajde prestolnica, k večji harmoničnosti uspešno peha tudi Festival Sanje. Dokaj neopazno se priplazi med vročinski mestni vrvež in zveste privržence pa tudi naključne mimoidoče preseneča z bogato paleto kulturnega dogajanja. Ponuja se predvsem poezija in proza, festivalu pa ne uidejo niti gledališke predstave za otroke in odrasle ter še marsikatera druga zvrst umetnosti.

>>

Alja, komentarji

Lezbične in gejevske manifestacije ponosa z dodatkom strahu (3818 bralcev)
Petek, 7. 7. 2006

Klikni za veliko sliko: Minuli teden smo v dve glavni mesti naše deželice družno zakorakali lezbijke in geji ter opozarjali, da smo ponosni na to kar smo, ter da zahtevamo še več pravic kot jih že imamo. A žal ostaja grenak priokus naših zahtev, saj nekdo še vedno misli, da zahtevamo preveč. Nekdo žal še vedno misli, da moramo nazaj med štiri stene. Nekdo se zopet oglaša in grozi. Vprašanje je, kdo komu in zakaj?

>>

Vesna Vravnik, komentarji

Arhipelag, festival sodobnih umetnosti na meji, z mejo in brez meja. (3363 bralcev)
Sreda, 5. 7. 2006

Klikni za veliko sliko:

Prav na slovenski zahodni mejni črti, na tako imenovanem »skupnem trgu obeh Goric« pred novogoriško železniško postajo, se je v soboto, malo po sedmi uri zvečer odprl festival sodobne umetnosti Arhipelag. V poletnem času, ko festivali po naši deželici cvetijo kot gobe po dežju, je Arhipelag prav poseben festival, saj ni namenjen zgolj popivanju in poplesavanju, ampak občinstvu ponuja zanimivo mešanico sodobno-umetnostnih zvrsti.

POSLUŠALCEM SE OPRAVIČUJEVA ZARADI TEHNIČNIH TEŽAV PRI IZVEDBI PRISPEVKA. PinG

>>

vizualka, komentarji

HLAPLJIVI PROSTORI UMETNOSTI (3340 bralcev)
Petek, 26. 5. 2006

Klikni za veliko sliko: 17. maja se je v prostorih Mednarodnega grafičnega centra ali Grada Tivoli otvoril Kabinet Maske. Kabinet je zasnovan kot delovni prostor, kjer se boste lahko do 28.maja zamislili, vsaj tako je obljubljeno, o aktualnih vprašanjih sodobne umetnosti. Zagotovo pa boste lahko prelistali vsaj vse dosedanje publikacije Maske, si pogledali predloge nove celostne podobe revije Maska in nastavili uho razgovorom, ki se bodo še zvrstili. Gre namreč za uvod v Manifestacijo 001, ki bo potekala ob stotem izidu že omenjene revije. Septembra lahko na nekaterih osrednjih ljubljanskih kulturnih točkah pričakujemo program dogodkov, ki bo izšel iz vprašanj zgodovinjenja sodobne umetnosti.

>>

Ariana Ferfila, komentarji

Novejše
Starejše